Autoritățile din orașul Denver din Statele Unite au pornit anul trecut un proiect prin care le-au oferit lunar persoanelor fără adăpost 1.000 de dolari.
Scopul a fost acela de a le îmbunătăți acestora situația și pentru a observa dacă o asemenea măsură are potențialul de a rezolva o parte din problemele cu care aceștia se confruntă.
Un an mai tâziu, aproape jumătate dintre beneficiarii programului și-au găsit o locuință, iar unii dintre ei au acum și locuri de muncă stabile, notează Business Insider.
Jarun Laws trăia în mașina lui în parcarea unui restaurant. El a lucrat acolo ca bucătar până în 2020 și câștiga în jur de 400 de dolari pe lună. De-abia avea destui bani să își achite taxele pentru mașină și pensia alimentară, însă nu avea destul să plătească și chiria.
Bărbatul de 51 de ani plătea uneori o parte din salariu ca să închirieze o cameră ieftină de hotel în weekend, unde își petrecea timpul cu copiii.
Se chinuia să își permită să își cumpere mâncare, haine și medicamente, astfel că a stat pe străzi aproape un deceniu.
Totul s-a schimbat atunci când s-a înrolat în Proiectul pentru Venitul de Bază din Denver. Programul-pilot i-a permis lui Laws să obțină un apartament mobilat, să petreacă mai des timp cu copiii și să găsească un job mai bine plătit, arată sursa citată.
Programul, care a început să facă primele plăți în toamna anului 2022, a inclus peste 800 de locuitori ai statului Colorado care nu aveau adăpost. Printre ei s-au numărat oameni care trăiau în mașini, adăposturi temporare, în aer liber sau în alte condiții incerte.
Participanții au primit banii direct, fără nicio condiție adițională, și puteau cheltui banii pe orice aveau nevoie. În raportul publicat după un an de la începutul proiectului se arată că 45% dintre participanți au reușit să își găsească o casă sau apartament în care să trăiască, după ce au primit venitul de bază timp de 10 luni.
i au făcut mai puține vizite la urgențe, au stat mai puține nopți la spital sau în adăposturile temporare și au ajuns mai rar la închisoare. Mai mult, prin acest proiect, orașul a cheltuit cu 589.214 dolari mai puțin pe serviciile publice, potrivit raportului. Programul din Denver a durat un an și a fost extins în ianuarie pentru încă șase luni.
Participanții au fost împărțiți în trei grupe în mod aleatoriu: un grup a primit 1.000 de dolari pe lună timp de un an; alt grup a primit 6.500 de dolari de la început și, apoi, 500 de dolari pe lună; al treilea grup – grupul de control – a primit doar 50 de dolari pe lună. Banii primiți i-au ajutat pe participanți să plătească pentru transport, igienă, haine și alimente, dar și pentru chirie, servicii medicale și achitarea altor datorii.