Pactul de apărare Rusia – Coreea de Nord ar putea încorda relațiile Kremlinului cu China, putând perturba eforturile chino-ruse de a submina unitatea occidentală, este de părere Ana Palacio, fost ministru de Externe al Spaniei.
Luna iunie a fost una încărcată pentru „Țarul” de la Kremlin. Într-un discurs la Ministerul de Externe al Rusiei, el și-a subliniat termenii pentru negocierile de pace cu Ucraina și a propus stabilirea unui sistem alternativ de securitate internațională în colaborare cu China.
Ana Palacio amintește că, o săptămână mai târziu, în timpul unei vizite de două zile la Phenian, Putin a semnat un pact strategic de apărare cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
„Rusia și Coreea de Nord s-au angajat să își acorde reciproc asistență militară imediată în caz de război, fără a lăsa îndoieli asupra hotărârii Kremlinului de a submina ordinea internațională condusă de SUA prin formarea de alianțe cu autoritari din întreaga lume.
În discursul său de o oră, din 14 iunie, chiar înainte de un summit de pace condus de Ucraina în Elveția, Putin a abordat o gamă largă de subiecte. El a început cu așa-numita «operațiune militară specială» din Ucraina, a discutat despre apariția «inevitabilă» a unei noi ordini mondiale multipolare și a abordat eforturile occidentale de «restricționare a dezvoltării Sudului Global», menționând președinția Rusiei a grupului BRICS+ (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, precum și Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite).
Pe lângă nemulțumirile sale obișnuite, Putin a subliniat condițiile Rusiei pentru pace în Ucraina, cerând ca forțele ucrainene să se retragă din cele patru regiuni anexate de Rusia în 2022”, notează Ana Palacio, pentru The Kyiv Independent.
După ce a aflat noile pretenții ale lui Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins rapid acești termeni, care se aseamănă izbitor cu ultimatumul emis de Rusia la începutul invaziei din luna februarie a anului 2022, scrie Ana Palacio.
Opoziția lui Zelensky a fost reluată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că Rusia este cea care trebuie să se retragă de pe teritoriul ucrainean.
„Chiar și comentatori proeminenți ruși au recunoscut cererile lui Putin ca fiind nerealiste, considerându-le mai degrabă o încercare de a face presiuni asupra Occidentului decât o încercare autentică de a obține pacea.
Acest cadru, a susținut Putin, ar completa inițiativele chineze de securitate globală, marcând o altă etapă în parteneriatul „fără limite” al Rusiei cu China. Subliniind că noua alianță de securitate va fi deschisă membrilor NATO, Putin a cerut țărilor europene să reconsidere prezența militară a «puterilor externe în regiunea eurasiatică»” – o abatere clară de la principiile NATO”, mai scrie Ana Palacio în analiza sa.
Ana Palacio, fostul ministru de Externe al Spaniei, remarcă accentul pus pe așa-numitul Sud Global, în special Africa și America Latină. La fel ca alți demagogi și autoritari, consideră Palacio, Putin a subliniat importanța BRICS+ ca o contrapondere geopolitică a puterii occidentale și și-a exprimat sprijinul pentru eforturile de dezvoltare a unui sistem de plată independent pentru țările membre, liber de controlul occidental.
„Aceasta face parte din strategia mai largă a Rusiei de a submina arhitectura financiară globală existentă, atenuând astfel impactul sancțiunilor economice conduse de SUA.
Momentul discursului lui Putin nu a fost întâmplător.
Acesta a reflectat efortul continuu al Kremlinului de a modela dezbaterile politice critice în Occident și de a influența campaniile electorale în țări precum Franța, acolo unde Mitingul Național de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen ar putea submina eforturile europene de a concepe o strategie coerentă pentru Rusia.
O parte semnificativă a discursului lui Putin a fost dedicată Uniunii Europene, pe care a considerat-o, de mult timp, subordonată SUA. Într-o încercare clară de a revigora vechile diviziuni, el s-a adresat «politicienilor la scară cu adevărat europeană și globală» care sunt «patrioți ai țărilor și națiunilor lor» și care, la fel ca regretatul președinte francez Charles de Gaulle, înțeleg că bunăstarea Europei depinde de menţinerea relaţiilor de prietenie cu Rusia.
Putin, desigur, a neglijat să menționeze propriile eforturi de a submina ordinea globală existentă. Împreună cu China, Rusia a acționat de mult timp ca un spoiler în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Dar acțiunile recente ale Rusiei – cum ar fi utilizarea dreptului de veto pentru a pune capăt unei misiuni umanitare în zonele controlate de rebeli din Siria și pentru a închide un grup de experți care monitorizează respectarea sancțiunilor economice impuse Coreei de Nord – i-au alarmat pe diplomații internaționali”, avertizează Ana Palacio.
Termenii pactului de securitate semnat de Putin cu președintele Coreei de Nord reflectă, în ultimă instanță, tratatul din anul 1961 dintre Uniunea Sovietică și Coreea de Nord.
Ana Palacio mai scrie că acest pact reprezintă o escaladare semnificativă, chiar și după standardele lui Putin.
„Pe lângă sprijinul nord-coreean pentru războiul de agresiune al lui Putin din Ucraina, acordul semnalează un sprijin sporit al Rusiei pentru ambițiile nucleare ale lui Kim, în detrimentul vecinilor Coreei de Nord, inclusiv China.
Ca răspuns, Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei și a anunțat că va lua în considerare trimiterea de arme în Ucraina. China, cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord, a încercat să se distanțeze de această alianță necinstită.
Dar progresele Rusiei ar putea eroda în cele din urmă influența Chinei asupra Coreei de Nord și ar putea escalada tensiunile cu Occidentul, punând astfel în pericol ambițiile geopolitice pe termen lung ale președintelui chinez Xi Jinping.
Având în vedere că Putin este puțin probabil să renunțe la eforturile sale de a eroda unitatea occidentală și de a submina ordinea internațională actuală, Occidentul ar trebui să se concentreze pe exploatarea oricăror posibile rupturi, chiar și minore, dintre Rusia și China.
În acest sens, alianța lui Putin cu Kim oferă o oportunitate ideală de a slăbi parteneriatul chino-rus”, încheie Ana Palacio, fost ministru de Externe al Spaniei.
Foto – Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: