Înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, este îngrijorat de evoluția politică a Georgiei, după ce guvernul de la Tbilisi a aprobat o lege controversată. Borrell a ținut să precizeze în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE că ușa aderării s-ar putea închide dacă autoritățile georgiene nu respectă conceptul democrației.
Pe 3 iunie, autorităţile georgiene au promulgat o lege referitoare la combaterea influențelor străine din țară. Pe scurt, legislaţia, de inspirație rusească, impune presei independente şi altor organizaţii ale societăţii civile să se înregistreze ca „agenţi străini” şi să dea raportul statului dacă finanțările externe depășesc 20%, relatează Reuters.
Promulgarea legii a stârnit pentru câteva săptămâni ample manifestaţii la Tbilisi şi a atras critici vehemente din partea ţărilor occidentale. Partidul de guvernământ, Visul Georgian, justifică legea ca fiind în serviciul transparenței şi al consolidării suveranităţii țării.
„Uşa Uniunii Europene este deschisă Georgiei. Dar dacă Guvernul acestei țări se abate de la calea europeană, atunci ușa aderării se va închide, iar poporul georgian va suferi consecinţele”, a declarat Borrell.
Georgia a primit statutul de ţară-candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în decembrie 2023, însă negocierile propriu-zise nu s-au desfășurat încă.
Oficialii europeni au o serie de opțiuni pentru a sancționa represiunea politică a micuțului stat din Caucaz, printre care îngheţarea ajutorului militar acordat de Uniune sau oprirea fondurilor transmise către ONG-urile georgiene. Toate aceste măsuri vor fi discutate pe 27-28 iunie, la întâlnirea liderilor statelor membre, în cadrul Consiliului European.
Foto: Profimedia
Citește și: