Administrația președintelui Joe Biden încearcă să aprobe trimiterea contractorilor militari la KIEV. Care va fi contribuția lor la apărarea Ucrainei

Administrația președintelui Joe Biden încearcă să aprobe trimiterea contractorilor militari la KIEV. Care va fi contribuția lor la apărarea Ucrainei
Sursa Foto: National Guard/Army.mil
Publicat: 26/06/2024, 17:44
Actualizat: 26/06/2024, 17:52

Administrația prezidențială americană condusă de Joe Biden încearcă să ridice interdicția pentru desfășurarea contractorilor militari în Ucraina. Informația provine de la oficiali americani care au vorbit sub anonimat cu CNN.

Contractorii vor avea menirea de a ajuta armata ucraineană în întreținerea și repararea sistemelor de armament furnizate de SUA. Deși este o modalitate de a furniza armatei ucrainene un avantaj în războiul cu Rusia, militarii trimiși de Biden vor avea interdicție să intre în confruntare cu trupele ruse.

Președintele Joe Biden ar putea trimite trupe necombatante în Ucraina. Contractorii militari privați vor furniza sprijin tehnologic și logistic Kievului. Sursa Foto: Shutterstock
Președintele Joe Biden ar putea trimite trupe necombatante în Ucraina. Contractorii militari privați vor furniza sprijin tehnologic și logistic Kievului. Sursa Foto: Shutterstock

La finalul lunii mai, Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a lovi ținte din interiorul Rusiei cu rachetele americane cu rază lungă, dar doar în apropierea graniței cu orașul ucrainean Harkiv, invadată constant de trupele ruse.

Joe Biden ar putea trimite contractori militari privați în Ucraina

Planul este încă în curs de pregătire de către oficialii administrației și nu a primit aprobarea finală de la președinte. Contractorii militari privați sunt foști militari profesioniști care au luptat în Irak și Afganistan, iar în prezent furnizează servicii unor organizații private sau guvernelor prin intermediul unor companii militare private.  Aceste servicii pot include repararea echipamentelor militare.  Companiile militare private au primit interdicția de la președintele Joe Biden să trimită armate private de soldați profesioniști sau de mercenari în Ucraina.

„Președintele este absolut ferm că nu dorește să trimită trupe americane în Ucraina”, a spus un oficial al administrației. Joe Biden a insistat ca toți americanii, în special veteranii și soldații activi americani, să rămână departe de frontul ucrainean pentru că nu dorește escaladarea conflictului ruso-ucrainean într-un război mondial. Departamentul de Stat a avertizat ca toți americanii să evite călătoriile în Ucraina din februarie 2022, potrivit CNN.

Odată aprobat, planul va fi pus în aplicare în cursul acestui an. Pentagonul va oferi contracte de muncă companiilor militare private din SUA pentru a furniza servicii în interiorul Ucrainei, pentru prima dată de când Rusia a invadat-o în 2022. De exemplu, contractorii militari vor putea repara sistemele de apărare antiaeriană Patriot, lansatoarele de rachete Himars, tancurile M1 Abrams sau aeronavele F-16, toate de fabricație americană. Ar putea chiar să le îmbunătățească cu noi tehnologii.

Avion F-16 de fabricație americană, la reparații. Sursa Foto: Shutterstock
Avion F-16 de fabricație americană, la reparații. Sursa Foto: Shutterstock

În ciuda restricțiilor lui Joe Biden, sunt voluntari americani care luptă pentru Ucraina. 53 au fost uciși până în prezent

Militarii trimiși de Biden nu vor avea rol de combatanți. Vor furniza doar sprijin logistic și tehnologic. Pe de altă parte, în acest moment, sunt soldați americani care luptă în Ucraina, chiar împotriva Rusiei. Deși Departamentul de Stat al SUA a impus interdicție pentru cetățenii americani să călătorească în Ucraina, mulți americani și-au exprimat dorința public pentru a lupta de partea Ucrainei.

Pe 3 martie 2022, peste 3.000 de americani au semnat la ambasada Ucrainei din Washington DC să lupte ca voluntari, sub steagul Ucrainei.  Pe 10 martie 2022, ambasada Ucrainei a anunțat că 6.000 de americani, printre care militari profesioniști și veterani, au semnat să lupte în Legiunea Străină a Ucrainei. Doar 100 au primit aprobarea să se lupte ca voluntari.

Pe internet s-au distribuit fotografii cu voluntari americani care luptă în Legiunea Străină.  Până în prezent,  53 de voluntari americani  au fost uciși de către armata rusă. Cel de-al 53-lea voluntar american a fost Cedric Charles Hamm, ucis în oblastul Donețk, lângă Chasiv Yar, în aprilie 2024. Ca militar al armatei SUA, a luptat în Afganistan, între anii 2018 și 2019.  Din alte țări,  s-a raportat uciderea a 19 voluntari britanici, 31 de voluntari ruși anti-Putin, 13 voluntari polonezi, 12 voluntari israelieni, 10 voluntari canadieni, 10 voluntari francezi și 8 voluntari germani în Ucraina. Numărul total al voluntarilor din rândul Legiunii Străine Ucrainene care s-au luptat cu invadatorii ruși și au murit eroic pentru apărarea democrației ucrainene se ridică la 497.

România trimite trupe în Ucraina?

Operatori militari din domeniul securității cibernetice din statele membre NATO ar fi demult implicați în războiul din Ucraina. Aceștia nu sunt combatanți. Sursa Foto: Shutterstock
Operatori militari din domeniul securității cibernetice din statele membre NATO ar fi demult implicați în războiul din Ucraina. Aceștia nu sunt combatanți. Sursa Foto: Shutterstock

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, pe 22 mai,  la întrebarea unor jurnaliști, că România nu va trimite soldați în Ucraina. „România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia„, a precizat şeful statului după vizita pe care a făcut-o  în Parcul Naţional Piatra Craiului. Profesorul universitar Valentin Stan a evidențiat că pe 26 februarie, Iohannis a participat la o conferință cu Emmanuel Macron. După această conferință a fost emis un comunicat de presă pe care Stan l-a criticat pentru lipsa de informații concrete.

„Iohannis a zis că nu trimite combatanți în Ucraina. Pe 26 februarie l-a chemat Macron, împreună cu alții. A vorbit niște lucruri cu Macron. El a ieșit și a explicat ce s-a întâmplat acolo. E un extras din comunicatul oficial de presă al lui Iohannis în care spune nimic”, afirmă Stan.

În contrast, pe 27 februarie, Emmanuel Macron a oferit detalii despre rezultatele conferinței, menționând că liderii au ajuns la un consens privind cinci domenii de cooperare. Valentin Stan a subliniat că există o discrepanță semnificativă între declarațiile președintelui Klaus Iohannis și ale președintelui Emmanuel Macron privind trimiterea de combatanți în Ucraina.

„Pe 27 februarie, a doua zi, Macron spune: conferința a reunit șefi de stat, de guvern si că s-a ajuns la un consens cu privire la cinci categorii. Deci o chestiune cyber-defensivă, co-producție de armament, capacități militare și muniții în Ucraina, apărarea țărilor amenințate direct de ofensiva din Ucraina, forțe non-militare pe care le-am putea trimite acolo. Adică nu forțe care să se angajeze direct în conflict cu forțele ruse. Adică nu forțe combatante, ce a spus Iohannis”, spune analistul.

Presa rusă specula în iulie 2023 că peste 700 de militari români voluntari luptă în Ucraina pentru guvernul democratic de la Kiev. În octombrie 2023, a fost raportată uciderea unui voluntar român din grupul Getica. În noiembrie 2023, TVR i-a luat un interviu exclusiv unui luptător român, voluntar pe frontul din Ucraina. Acesta a declarat că Republica Moldova este următoarea țară ce ar putea fi invadată de Rusia. Luptătorul face parte din Legiunea Internațională a Informațiilor Militare, atașată Direcției de Informatii Militare a Ucrainei. În martie 2024 a fost făcută publică informația că luptătorii români au pătruns pe teritoriul Rusiei, iar unul dintre ei a declarat că Federația Rusă nu este capabilă să-și apere  frontierele.  

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Doliu național! Marea actriță a României e acum în ceruri: Toți cei mari au fost...
Așa îți protejezi datele din telefon. Durează câteva secunde
Doliu în cinematografia românească! Celebra actriță s-a stins din viață pe neașteptate. Despre cine e...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
„Particulele-fantomă” ar putea fi secretul din spatele celor mai grele elemente din Univers
×