Salariul minim brut va fi diferit pentru trei categorii de angajați, de luni. Sunt domenii cu două câștiguri brute și, implicit, alte pensii

Salariul minim brut va fi diferit pentru trei categorii de angajați, de luni. Sunt domenii cu două câștiguri brute și, implicit, alte pensii
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 26/06/2024, 17:29
Actualizat: 28/06/2024, 08:46

Românii angajați cu salariu minim au sume diferite pe contracte în funcție de domeniul în care lucrează, și nu cel care intră în vigoare de luni, 1 iulie, conform deciziei Guvernului de la începutul lunii iunie. Astfel, vor fi aplicate încă două salarii minime brute, unul pentru construcții și unul pentru agricultură și industrie agroalimentară, conform actelor normative în vigoare, așa cum a comunicat Ministerul Muncii, într-un răspuns la solicitarea Hotnews. Aparte este faptul că cel din urmă este sub salariul minim brut garantat în plată pe țară, asta dacă angajatorul îndeplinește condițiile legale. Implicit, modul de calcul al pensiei va fi diferit în funcție de venitul brut de bază.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește, începând de luni, de la 3.300 la 3.700 de lei, astfel că salariații încadrați cu salariul minim brut pe țară vor înregistra o  creștere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună.

Teoretic, este vorba de o creștere cu 284 de lei pe lună, respectiv cu 12,12%, începând din 1 iulie, a salariului minim brut față de iunie și de o mărire a sumei care nu se taxează, de la 200 la 300 de lei pe lună.

În același timp, rămân în vigoare alte două salarii minime, pentru angajații din construcții și pentru cei din agricultură și industrie alimentară, care primiseră unele beneficii fiscale.

Potrivit Ministerului Muncii, acestea se vor aplica și după 1 iulie, chiar dacă cel brut din agricultură și industrie alimentară este mai mic, de luni încolo. Totuși, cel net este superior sumei care le rămâne în mână angajaților din restul economiei.

Ce salarii minime au cei din contrucții și agricultură

Coform Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 93/2023 din 31 octombrie 2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară, pentru sectorul construcţii salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, iar pentru sectorul agricol şi industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri.

Acestea se aplică până la 31 decembrie 2028 și doar dacă angajatorii realizează o cifră de afaceri din aceste activităţile în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală. Aceștia sunt scutiți de la plata impozitului (în limita a 10.000 de lei).

„Considerăm că salariul minim se va aplica în mod corespunzător fiecărei reglementări care îl stabilește, respectiv salariul minim general conform H.G. nr.598/2024, iar pentru sectoarele construcții și agricol și industria alimentară conform O.U.G. nr.93/2023″, a transmis Ministerul Muncii.

Astfel, cei din agricultură și industria agroalimentară vot avea un salariu brut mai mic decât cel pe economie, dar netul este ușor mai mare, de 2.396 de lei, față de 2.363 de lei.

Cei din construcții rămân cu un net de 3.196 de lei.

Cum se calculează pensia

Potrivit Ministerului Muncii, dacă nu se respectă obligațiile legale, angajaților pe salariul minim din categoriile reglementate de OUG 93/2023 li se aplică noul salariu minim brut, de 3.700, cu obligațiile fiscale generale.

„În situația în care angajatorul este obligat să respecte salariul minim brut pe țară cu obligațiile fiscale generale, nu pot exista diferențe de cuantum al pensiei”, arată Ministerul Muncii, conform sursei citate.

Astfel, cei cu un salariu brut mai mic, vor avea o contribuție mai mică la pensie.

Contribuția de asigurări sociale este, conform legii, de 25% din baza de calcul, respectiv câștigurile brute. Angajații din construcții, agricultură, industrie alimentară și creare de programe pentru calculator (IT) cota de poate reduce, opțional, cu cota datorată pilonului 2 de pensii, cele obligatorii administrate privat, care este în prezent 4,75%. Astfel, aceștia primesc mai mulți bani net în prezent, în detrimentul veniturilor de la ieșirea din câmpul muncii.

Citiți și:

Salariul minim brut și suma neimpozitabilă cresc de luni, nu și plafonul până la care se acordă beneficii. Implicații pentru angajați și angajatori

Pilonul II de pensii, la 15 ani de la lansare. Câți bani ar fi avut românii în cont dacă s-ar fi respectat calendarul inițial al contribuțiilor

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Turneul european al lui Taylor Swift, mai valoros decât Jocurile Olimpice
×