Electrica a ajuns la o valoare de piață de peste 5,2 miliarde de lei, la 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange

Electrica a ajuns la o valoare de piață de peste 5,2 miliarde de lei, la 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange
Publicat: 26/06/2024, 18:42

Societatea Energetică Electrica a întregistrat tranzacții de aproximativ 6,2 miliarde de lei, din care aproximativ 4,6 miliarde de lei după oferta primară inițială (IPO) de la listarea de acum 10 ani, ceea ce reprezintă 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimul deceniu pe Piața Principală a Bursei de Valori Bucureștil, conform unui comunicat al companiei care a marcat miercuri aniversarea. Cu această ocazie, grupul a lansat Fundația Electrica și un program de susținere a educației copiilor.

În urmă cu 10 ani, pe 4 iulie 2014, Electrica a făcut istorie prin lansarea celei mai mari oferte publice primare inițiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori București (BVB), atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro), potrivit companiei.

Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă și singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acțiuni, consolidând poziția companiei ca lider în sectorul energetic.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Compania oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice.

În prezent, acțiunile companiei sunt dețnute în proporție de 48,7% de statul român, prin Ministerul Energiei, 45,4%, persoane juridice, și 5,7%, persoane fizice.

Cea mai mare ofertă publică primară inițială din istoria pieței de capital din România

Chiar și după 10 ani, IPO-ul Electrica rămâne cea mai mare ofertă publică primară inițială din istoria pieței de capital din România,iar pentru a marca momentul, Alexandru Chiriță, CEO Electrica, împreună cu echipa și cu reprezentanți ai autorităților și ai pieței de capital au deschis astăzi ședința de tranzacționare.

„Este o mare onoare să celebrăm 10 ani de la listarea pe Bursa de Valori București și London Stock Exchange, un moment care credem că evidențiază angajamentul nostru constant față de transparență, excelență și sustenabilitate. Acest deceniu de realizări nu ar fi fost posibil fără încrederea și sprijinul acționarilor noștri, al partenerilor strategici, al clienților și, mai ales, al echipei care muncește cu pasiune pentru a transforma viziunea noastră în realitate. Privim cu încredere și entuziasm către viitor, continuând să investim în tehnologii inovatoare și să ne perfecționăm serviciile, pentru a rămâne un pilon de bază și un model de excelență al sectorului energetic din România”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

Fondurile de pensii private au un sfert din acțiuni

În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creștere semnificativă, dublând numărul acționarilor de la 7.000 în 2014, la peste 13.700 în 2024. De asemenea, fondurile de pensii din Pilonul II și Pilonul III dețin împreună peste 24% din totalul acțiunilor, fiind al doilea cel mai mare acționar după statul român. Până în prezent, tranzacțiile acțiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei (din care aproximativ 4,62 miliarde de lei tranzacții post IPO), reprezentând  astfel 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Aceste realizări au atras un portofoliu diversificat de investitori internaționali, contribuind esențial la promovarea României la statutul de Piață Emergentă. Acțiunile Electrica fac parte din indicii principali ai BVB și sunt incluse în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră și FTSE Russell pentru Piețe Emergente.

„Listarea Electrica a reprezentat un moment de referință pentru Bursa de Valori București și pentru piața de capital locală, atât prin mărimea ofertei publice de la acea dată, cât și prin evoluția companiei la bursă din ultimul deceniu. Prin listarea principalelor companiilor energetice românești, autoritățile au pus bazele dezvoltării sectorului energetic local pe baza unor principii esențiale ale pieței de capital: încredere, transparență, aplicarea principiilor de guvernanță corporativă. Piața de capital locală s-a transformat major în ultimii 10 ani, iar Electrica a făcut parte din această transformare”, a declarat Adrian Tănase, director general BVB.

Electrica are în prezent o valoare de piață de peste 5,2 miliarde de lei, reflectând o creștere impresionantă de aproape 146% în ultimii doi ani – de la minimul istoric de 6,10 lei atins în septembrie 2022, la maximul istoric de 15 lei atins în iunie 2024.

Investiții în infrastructură

În cei 10 ani de la listare, Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea și extinderea infrastructurii energetice, asigurând astfel servicii de înaltă calitate și fiabilitate pentru clienții săi. Compania a alocat 752 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor minoritare în filialele de distribuție și furnizare și peste 100 milioane de lei în proiecte de energie regenerabilă, respectându-și astfel obligațiile asumate prin IPO. În plus, Electrica a atras finanțări nerambursabile în valoare de un sfert de miliard de euro prin Fondul de Modernizare, cel mai mare volum de finanțări din domeniu.

Dividendele cumulate din această perioadă depășesc 2 miliarde de lei, oferind un randament stabil și atractiv pentru investitori, chiar și în contextul fluctuațiilor pieței, cu excepția ultimilor 2 ani.

Potrivit companiei, acționarii care au investit în IPO-ul din 2014 au beneficiat de un câștig agregat de peste 90%, din care 53,8% din dividende și 36,4% din aprecierea acțiunilor, ceea ce înseamnă o rată de creștere compusă de 6,64% anual, în conditiile în care inflația medie anuală din această perioadă a fost de 3,96%.

Imediat după listare, compania a implementat un plan solid de acțiuni pentru guvernanța corporativă, fiind pionier în publicarea Raportului de sustenabilitate începând cu 2016, înainte ca acesta să devină o cerință legală. În prezent, Electrica este cel mai mare angajator din domeniul energiei din România, cu aproape 8.000 de angajați.

Potrivit companiei, Electrica a implementat, în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), măsuri de optimizare a activităților în toate segmentele sale, consolidând astfel practicile de guvernanță corporativă și responsabilitate fata de mediu și comunitate. Sumele alocate pentru programele de responsabilitate socială au crescut exponențial din momentul listării, reflectând angajamentul companiei față de mediu și comunitate.

„Energia copiilor, lumina viitorului!”

Cu ocazia aniversării a 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange, compania anunță lansarea Fundației Electrica și a proiectului „Energia copiilor, lumina viitorului!”. Fundația se va concentra pe implementarea proiectelor menite să îmbunătățească viața persoanelor provenind din categorii sociale vulnerabile și să contribuie la bunăstarea comunităților locale, cu accent pe domenii precum educație, sănătate, protecția mediului și combaterea sărăciei energetice, potrivit comunicatului transmis.

„Lansarea Fundației Electrica și a primului său proiect, Energia copiilor, lumina viitorului!, marchează un moment important pentru demersurile noastre de implicare în comunitate. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să aducem o schimbare reală în viețile celor mai vulnerabili dintre noi, să oferim soluții sustenabile pentru problemele energetice și să sprijinim educația copiilor, astfel încât să contribuim la crearea unor perspective mai bune pentru noi toți”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

„Fundația Electrica își propune să devină un motor al schimbării, un loc în care ideile curajoase prind viață și unde energia faptelor bune îi inspiră și îi motivează pe cei din jur să acționeze în mod similar. Proiectul „Energia copiilor, lumina viitorului!” este doar începutul unui angajament pe termen lung de a susține educația și dezvoltarea comunităților defavorizate. Dorim să sprijinim copiii din aceste comunități pentru a învăța și a se dezvolta într-un mediu mai adecvat, și credem că fiecare lampă solară pe care o oferim reprezintă nu doar o sursă de lumină, ci și o fereastră către un viitor mai promițător”, a completat Marilena Nedelcu, președintele Fundației Electrica.

Primul proiect al fundației, intitulat „Energia copiilor, lumina viitorului!”, are ca obiectiv principal sprijinirea copiilor din comunitățile afectate de sărăcia energetică extremă. Potrivit datelor Observatorului Român al Sărăciei Energetice, două din zece gospodării din România consumă energie mult sub media națională, iar peste 4.700 de copii trăiesc în locuințe fără acces la energie electrică. Proiectul își propune să distribuie peste 5.000 de lămpi solare copiilor din gospodăriile afectate, oferindu-le astfel acces la o sursă de lumină sigură și sustenabilă.

Lămpile solare, denumite simbolic „Licurici”, le vor permite copiilor să își continue studiile, precum și alte activități alături de familie, chiar și după lăsarea întunericului, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile vulnerabile. Aceste lămpi sunt proiectate pentru a fi ușor de utilizat, durabile și eficiente, oferind o alternativă sustenabilă la sursele tradiționale de iluminat. Prin distribuirea lămpilor solare, Fundația Electrica își propune să:

  • Ofere copiilor din comunități defavorizate și izolate o sursă de lumină sigură și accesibilă, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activităților școlare și nu numai;
  • Reducă riscurile asociate utilizării surselor de iluminat nesigure și poluante, precum lămpile pe gaz sau lumânările;
  • Promoveze utilizarea energiei regenerabile și educația pentru mediu, subliniind importanța soluțiilor sustenabile pentru combaterea sărăciei energetice;
  • Crească gradul de conștientizare cu privire la provocările legate de sărăcia energetică și să mobilizeze resurse pentru a sprijini inițiative similare în viitor.

Proiectul „Energia copiilor, lumina viitorului!” va fi implementat în mai multe etape ce vizează comunități din toată țara, începând cu Satu Mare, Alba, Bistrița-Năsăud și Suceava. Fundația Electrica încurajează implicarea comunității și a companiilor în susținerea proiectului. Cei interesați se pot alătura ca voluntari sau pot dona direct în contul fundației. Informații suplimentare sunt disponibile pe www.fundatiaelectrica.ro și www.luminaviitorului.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Decizie luată la comun pentru clienții de la ING, Raiffeissen, BRD și Banca Transilvania. Ce...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
De ce nu au mai debarcat trupele lui Hitler în Marea Britanie?
×