Tânărul de ZECE al Buzăului mai dă o șansă României. Olimpicul internațional va studia medicina în țară: „Am fost mereu atras de științele vieții”

Publicat: 29/06/2024, 09:00
Actualizat: 29/06/2024, 10:55

Cum este drumul spre performanță și cât de multe sacrificii face un elev olimpic pentru a ajunge la rezultatele care ating excelența? Ce le oferă România acestor elevi, care, dincolo de faptul că sunt înzestrați cu calități extraordinare au nevoie, în drumul lor, atât de sprijinul de suflet al familiei, cât și de cel financiar? Sunt întrebări rămase, de cele mai multe ori, fără răspunsuri clare, dar care conturează cel mai bine –  atât povestea știută, cât și pe cea neștiută – din spatele performanțelor.

Ne bucurăm și ne mândrim ori de câte ori aflăm că elevii români ating rezultate extraordinare la olimpiadele internaționale.

Avem tineri care ne fac cinste și care pot aduce suflul și prospețimea de care România de azi are nevoie ca de aer. Mulți dintre ei aleg să studieze în afară, acolo unde simt că au alte perspectice și alte deschideri.

„Pentru a ajunge la performanță într-un domeniu, este importantă pasiunea pentru ceea ce faci”

Mai sunt însă și excepții care onorează. David Andrei Vlad, elevul de zece al Buzăului, multiplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Biologie și „Științele Pământului”, a decis să mai dea o șansă României.

Este un tânăr care poartă cu el – nu doar bagajul cunoștințelor, a performanțelor și a premiilor câștigate prin multe ore de muncă și de studiu – ci și un caracter de nota zece, pe care și-a construit întreg parcursul său, atât cel școlar, cât și personal.

Șeful de promoție al Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” a fost dintotdeauna pasionat de știință, de mediul înconjurător, în toate formele sale, fie ele cu viață sau fără viață.

De fapt, acesta a fost și crezul de la care au plecat reușitele sale și anume că nu poți face nimic fără pasiune, fără plăcerea de a studia ceea ce te împlinește cu adevărat.

„Vorbim tot mai des despre performanță. Despre excelență. Despre a fi cel mai bun. Uitându-mă la întreg parcursul meu de până acum, pot spune că, pentru a ajunge la performanță într-un domeniu, este importantă pasiunea pentru ceea ce faci.

Este extrem de important și efortul, dar fără plăcerea de a studia sau de a lucra nu ajungi la rezultate spectaculoase sau satisfăcătoare. În același timp, efortul depus nu mai pare atât de epuizant, iar asimilarea cunoștințelor se face mult mai repede.

Drumul spre performanță este un drum lung, pe care îl parcurgi în mulți ani. Trebuie să muncești constant și uneori să renunți la timpul liber și chiar la o parte din activitățile care îți fac plăcere”, a recunoscut Andrei.

„Am trăit intens cei patru ani petrecuți la Colegiul Hașdeu”

Deși este obișnuit cu atmosfera examenelor – acolo unde ești nevoit să nu lași emoțiile să te acapareze – Andrei a povestit pentru GÂNDUL că momentul absolvirii liceului, fiind și șef de promoție, l-a făcut să trăiască momente și emoții greu de nedescris în cuvinte.

Sunt acele emoții care îți arată, de fapt, că ești norocos și recunoscător pentru oamenii din jurul tău,  pentru tot ceea ce ai realizat și pentru noul drum care ți se deschide în față.

„Am trăit intens cei patru ani petrecuți la Colegiul Hașdeu. Am avut parte de experiențe minunate, alături de profesori și colegi. Anii au trecut foarte repede, pentru că mi-am ocupat timpul, atât cu pregătirea pentru școală, cât și cu pregătirea pentru olimpiade. De asemenea, m-am bucurat și de momentele de relaxare alături de prieteni.

Una din experiențele minunate a fost și festivitatea de absolvire. Deși știam că voi fi șef de promoție, deoarece aveam media zece, emoțiile m-au copleșit atunci când am urcat pe scenă. Prezența colegilor, a profesorilor și a celor dragi a accentuat emoțiile și am trăit la maximum acele momente.

Vorbind despre satisfacție, pentru mine, un moment special a fost acordarea titlului de «Hasdeian de Onoare », fiind primul elev care a obținut această distincție. În aceeași măsură, titlul de «Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău », este pentru mine, cel mai tânăr deținător, o recunoaștere a efortului depus pentru reprezentarea la competițiile internaționale a orașului natal și a țării”, a povestit Andrei.

„Să acordăm atenție lucrurilor care contează cu adevărat și care ne vor aduce satisfacție”

David Andrei Vlad recunoaște, din experiența trăită, că pasiunea este un element important în atingerea succesului, dar și pentru a ajunge la destinația dorită.

Tocmai de aceea, sfatul lui pentru generațiile care vin din urmă este acela să-și urmeze pasiunile, să nu se sperie de obstacole și de provocări, recunoscând că și ele fac parte din procesul de formare.

„Sfătuiesc toți tinerii să-și urmeze pasiunile, să dea dovadă de perseverență și să fie încrezători, atunci când își aleg drumul pe care îl vor urma. Să nu renunțe, chiar dacă vor întâlni obstacole.

Știu că ne confruntăm cu multe tentații, care ne pot deturna de la a dedica timp activităților cu adevărat productive. Sfatul meu este să acordăm atenție lucrurilor care contează cu adevărat și care ne vor aduce satisfacție.

Gândindu-mă la toate rezultatele pe care le-am obținut de-a lungul anilor, mi-aș dori ca ele să fie o sursă de motivație pentru generațiile care vor veni. Avem nevoie de modele, de promovarea lor, în așa fel încat tinerii să își dorească să progreseze, să obțină performanțe și să își urmeze visurile”, a conchis David Andrei Vlad.

„Am decis să studiez medicina, deoarece am fost întotdeauna atras de științele vieții”

Tânărul de nota zece, șef de promoție al Colegiului Hașdeu din Buzău, a ales – deși avea deschisă toată paleta de opțiuni – să studieze în țara noastră, mărturisind că a avut întotdeauna convingerea că Facultatea de Medicină din România se ridică la un nivel înalt.

Recunoaște însă că, deși va studia medicina, biologia este și va rămâne marea lui pasiune. Tocmai de aceea, Andrei nu exclude posibilitatea ca, în viitor, să urmeze calea cercetării într-un domeniu biomedical.

Știe însă că, oriunde ar fi și oriunde ar studia, va fi același Andrei dornic să descopere, să studieze și să învețe lucruri noi, care să-i deschidă oportunități către lume și oameni.

„Gândul meu se îndreaptă acum spre următoarea etapă, facultatea. Am decis să studiez medicina, deoarece am fost întotdeauna atras de științele vieții. Am fost tentat să plec din țară, pentru a studia biologia, dar, după ce am pus în balanță avantajele și dezavantajele, am considerat că decizia corectă ar fi să studiez în țară. Am avut întotdeauna convingerea că Facultatea de Medicină din România se ridică la un nivel înalt.  

Deși voi studia medicina, biologia este și va rămâne marea mea pasiune. De aceea, nu exclud posibilitatea să urmez calea cercetării într-un domeniu biomedical. Depinde, însă, de oportunitățile care se vor ivi pe parcursul anilor de studiu. Personal, apreciez fiecare experiență și îmi doresc să leg noi prietenii, să mă bucur de noile experiențe, să călătoresc și să citesc.”

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Reamintim că, în 2023, David Andrei Vlad a reuşit performanţa de a obţine două medalii de aur la Olimpiada Internaţională „Ştiinţele Pământului”, după ce tot pe parcusul acestui an a fost premiat cu medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Biologie.

Cele două medalii de aur au fost obţinute la proba teoretică şi la proba de proiect, alături de alţi doi membri ai lotului României.

Multiplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Biologie și „Științele Pământului”, el a fost distins în 2023 cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău”. Această distincție subliniază impactul său pozitiv și contribuțiile remarcabile aduse comunității.

Ca șef al promoției 2024 a Colegiului Național „B. P. Hasdeu”, David Andrei Vlad nu este doar un exemplu de performanță academică, ci și un model de caracter și responsabilitate civică.

Recent, Andrei s-a înscris și în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, o inițiativă menită să identifice și să sprijine tinerii talentați care pot aduce schimbări pozitive în societate.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Se CONFISCĂ banii pe loc. Decizie pentru cei cu bani CASH. Legea e lege
Ultimele zile din viața actriței Ileana Stana Ionescu. Ce tristețe
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×