Olaf Scholz a BLOCAT un raport al Comisiei Europene, privind industria de apărare: „Germania s-a opus prin veto transmiterii unei scrisori”

Olaf Scholz a BLOCAT un raport al Comisiei Europene, privind industria de apărare: Germania s-a opus prin veto transmiterii unei scrisori
Publicat: 27/06/2024, 16:07
Actualizat: 27/06/2024, 16:11

Comisia Europeană (CE) urma să prezinte iniţial un raport scris, privind opţiuni în vederea finanţării unei consolidări a industriei europene a apărării, în cadrul summitului european de joi. Potrivit informațiilor apărute, raportul s-a transformat în scrisoare, iar aceasta din urmă a fost blocată în ultimul moment de către cancelarul german Olaf Scholz.

”Preşedinta (în exerciţiu a CE Ursula) von der Leyen va face până la urmă o prezentare orală a subiectului. Germania s-a opus prin veto transmiterii unei scrisori Consiliului European”, a precizat un declară un diplomat european, potrivit Le Point.

Cancelarul Olaf Scholz se află în dezacord cu ministrul său al Finanţelor Christian Lindner în problema finanţării apărării europene printr-un ”împrumut comun” european, o opţiune susţinută de către Franţa lui Emmanuel Macron.

Potrivit ”surselor noastre la Bundestag”, scrie Le Point, coaliţia germană aflată la putere urmează să cunoască un moment al adevărului în această vară, la construirea de către Guvernul Scholz a bugetului din 2025.

Sursele citate au mai precizat faptul că guvernul Scholz este obligat să aplice jurisprudenţa Curţii de la Karlsruhe, care a anulat o a doua lege legea rectificativă a finanţelor. Cea de a doua lege de rectificare a finanţelor aloca 60 de miliarde de euro luptei împotriva modificărilor climatice, în vederea susţinerii înlocuirii fostelor sisteme de încălzire cu păcură şi gaze naturale.

Olaf Scholz a oferit clarificări, în Bundestag, despre negocierile pe tema bugetului

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a prezentat miercuri, în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului, detalii despre negocierile pe tema bugetului pe anul 2025, dar a fost acuzat de opoziție că a generat cea mai mare instabilitate din Uniunea Europeană.

Olaf Scholz a fost chemat în Bundestag pentru a oferi clarificări. Scholz a furnizat detalii despre negocierile pe tema bugetului pe anul 2025, exprimând convingerea că partenerii de coaliție – Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), Alianța 90/Verzi și Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) – vor ajunge în curând la un acord.

”Sunt discuții colegiale și punctuale. În iulie, va fi prezentat proiectul de buget pe anul 2025. Avem priorități clare. Nu trebuie să existe reduceri de fonduri pentru egalitate socială, pentru programele de asistență destinate persoanelor defavorizate și nici pentru pensionari”, a subliniat Olaf Scholz.

Olaf Sholz a cerut să fie decise rapid numirile în funcţiile cheie ale UE, la summitul european de joi

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri, cu o zi înaintea summitului european dedicat numirilor în funcţiile de top ale instituţiilor UE, să fie aprobate rapid de către liderii europeni aceste numiri care deja au fost negociate de principalele trei familii politice pro-europene, popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew), relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

„Am avut în ultimele zile multe discuţii cu reprezentanţii altor partide” şi deja „există o poziţie comună”, a indicat Scholz, referindu-se la un acord prin care Ursula von der Leyen, din PPE, îşi va păstra postul de preşedintă a Comisiei Europene.

Postul de preşedinte al Consiliului European va reveni fostului premier social-democrat portughez Antonio Costa, iar şefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, va fi Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Olaf Scholz vrea muncă rapidă și nu certuri

Cancelarul Olaf Scholz a reprezentat la aceste negocieri grupul social-democraţilor, împreună cu premierul spaniol Pedro Sánchez, în timp ce grupul popularilor a fost reprezentat de premierii polonez şi grec, Donald Tusk şi Kyriakos Mitsotakis, iar cel al liberalilor de preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul interimar olandez şi viitor secretar general al NATO, Mark Rutte.

Cetăţenii europeni „nu aşteaptă certuri pentru funcţii, ci o muncă rapidă”, a mai spus Scholz despre summitul european de joi şi vineri, în timp ce nu au fost încă anunţate deciziile asupra împărţirii posturilor de comisari europeni.

Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, al cărei partid face parte în Parlamentul European din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor europeni (ECR), a criticat „oligarhia” formată din cei şase lideri europeni menţionaţi mai sus, despre care ea a spus că au făcut o înţelegere ce nu ţine cont de voinţa exprimată de cetăţeni la alegerile europarlamentare.

La summitul european informal desfăşurat săptămâna trecută, „unii s-au prezentat deja cu propuneri de nume pentru posturile cheie (…), fără a se preface măcar că ar dori să lanseze o discuţie asupra mesajului dat de cetăţeni prin votul lor”, a mai remarcat Giorgia Meloni.

Olaf Scholz / Sursa FOTO: wikimedia.org

CITIȚI ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Verdictul FINAL pentru Elena Udrea. Înalta Curte a luat decizia
Așa îți protejezi datele din telefon. Durează câteva secunde
Doliu în cinematografia românească! Celebra actriță s-a stins din viață pe neașteptate. Despre cine e...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Primele dovezi care arată că fluturii pot zbura peste 4.000 de kilometri
×