Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de decenii, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.
Însă, câţi ani trebuie să trăiască un român după pensionare pentru a-și putea recupera banii daţi la contribuţii la stat? Statisticile arată că speranța de viață în România este de 75 de ani. Femeile trăiesc 79 de ani, în timp ce bărbații trăiesc puțin peste 71 de ani.
Așadar, o persoană care beneficiază de salariul de 3.000 de lei brut, contribuie la sistemul public de pensii cu 750 de lei. Pe parcursul celor 35 de ani, atât cât este necesar pentru stagiul complet de cotizare, o persoană aduce bugetului de stat 315.000 lei.
Având în vedere că speranța de viață este de 75 de ani, în urma calcului, un român încasează pensie doar 128.520 lei. Asta înseamnă că mai mult de jumătate din contribuția sa, adică peste 186.000 de lei, rămâne la stat.
Pentru a se bucura de contribuția completă pentru pensie, românii ar trebui să trăiască cu 15 ani mai mult.
Cei care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru prin solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Astfel, după orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie.