ALEGERI în Franța. Extrema dreaptă a câștigat primul tur, partidul lui Macron a obținut doar locul trei / Când se va tranșa viitorul francezilor

ALEGERI în Franța. Extrema dreaptă a câștigat primul tur, partidul lui Macron a obținut doar locul trei / Când se va tranșa viitorul francezilor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30/06/2024, 21:43
Actualizat: 30/06/2024, 21:56

Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%, urmat de alianța stângii – Noul Front Popular cu 28,5% și de blocul prezidențial Ensemble cu 20-23%, potrivit institutelor de sondare a opiniei IFOP, Ipsos, OpinionWay și Elabe, citate de Reuters.

Dacă RN va obține majoritatea necesară pentru formarea guvernului – 289 de locuri în camera inferioară a parlamentului – va fi clar după al doilea tur al alegerilor, care va avea loc duminica viitoare, pe 7 iulie.

Duminica aceasta, Franța și-a votat parlamentarii în primul tur al alegerilor legislative convocate de președintele Emmanuel Macron. Aproape 50 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi la urne pentru a stabili noua componenţă a Adunării Naţionale, adică numirea a 577 de deputaţi, în două tururi, duminică şi 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical peisajul politic politic în Franța.

UPDATE 21.30. Primele rezultate exit-poll 

Primele rezultate exit-poll arată că extrema dreapta a câștigat alegerile, în timp ce partidul centrist al lui Emmanuel Macron este doar pe locul trei.

  • RN (extrema-dreaptă) – 34%
  • NFP (extrema-stângă) – 28,1%
  • Partidul prezidențial al lui Macron – 20,3%
  • Republicanii (centru-dreapta) – 10,2%

UPDATE 21.00. Primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa ar urma să fie marcat de o revenire clară a participării, estimată, duminică, între 67,5% şi 69,7% de către diferite institute de sondare a opiniei publice, faţă de 47,5% în primul tur al alegerilor din 2022.

Participarea, deja în creştere cu 20 de puncte procentuale la ora 17:00, potrivit autorităților franceze, ar fi, astfel, cea mai mare de la primul tur al alegerilor legislative din 1981 (70,86%).

Reamintim că Franța își decide viitorul, pe 30 iunie și pe 7 iulie, în scrutinul legislativ anticipat convocat de președintele Macron. Potrivit Antena 3, rezultatul acestor alegeri va avea consecințe pe întreg mapamondul, pentru că forțele proeminente care se confruntă sunt extrema dreaptă și stânga radicală.

Marine Le Pen, șefa Rassemblement National, a votat în orașul Henin-Beaumont din nord-estul Franței și tot aici susținătorii săi sunt așteptați pentru discursul de după închiderea urnelor.

BBC a publicat imagini cu pahare de șampanie – momentan goale – pregătite să fie umplute după ce vor fi comunicate primele estimări ale votului.

Macron a dizolvat Adunarea Națională pe 9 iunie, după rezultatele catastrofale obținute de partidul său

Coaliția de centru dreapta „Împreună”, din care face parte și partidul liberal „Renașterea” al președintelui francez, a pierdut cu 14%, ajungând pe locul 2.

Partidul Adunarea Națională de extrema dreaptă, condus de Jordan Bardella,  a obținut 31% și 30 de mandate în Parlamentul European. Formațiunea liberală a lui Macron a  obținut 13 mandate, cu 10 mai puține față de rezultatele obținute la alegerile europarlamentare din 2019.

Cea mai mare prezență la vot de la alegerile din 1986

Potrivit France24, alegerile se țin pentru cele 577 locuri din Camera Inferioară a Adunării Naționale. Forma noului parlament va căpăta contur abia după al doilea tur din 7 iulie 2024.

Potrivit unui sondaj, se așteaptă ca prezența la vot de la acest scrutin să ajungă la 67,5% din numărul total de alegători francezi cu drept de vot: 49,339,714.

Prezența la vot la alegerile legislative din Franța a atins 59,39% la ora 17:00, ceea ce corespunde unei creșteri de 20 de puncte procentuale de la ultimele alegeri din 2022, a declarat Ministerul de Interne.

Partidele de extrema dreaptă din Franța ar putea obține guvernarea

Scrutinul din 2024 are acum cea mai mare prezență la vot înregistrată de Franța de la alegerile din 1986 încoace. Alegerile legislative de atunci au fost câștigate de partidul gaulist de centru dreapta „Miting pentru Republică”, condus de Jacques Chiriac. Socialiștii au pierdut alegerile în fața republicanilor conservatori gauliști.  Jacques Chiriac avea să devină președintele Franței între 1995 și 2007. Înaintașul său, socialistul Francois Mitterand, a fost președinte timp de 15 ani (1981-1995).

Potrivit sondajelor, este de așteptat ca Partidul Adunarea Națională de extrema dreaptă să câștige alegerile, alături de Uniunea Extremei Dreapta. Liderul alianței naționaliste este Jordan Bardella. În premieră, pentru prima oară în istorie, Cea de-a Cincea Republică Franceză ar putea avea la guvernare un partid naționalist de extrema dreaptă.

Alianța de centru-dreapta „Împreună” a președintelui Emmanuel Macron, condusă de premierul Gabriel Attal, pare să va pierde guvernarea. Și nici coaliția Noul Front Popular care include partidele de centru-stânga, ecologiste și cele de stânga radicală nu se descurcă prea bine.

Sursă foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Emmanuel Macron convoacă ALEGERI legislative anticipate în Franța, din cauza eșecului în scrutinul europarlamentar

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Rezultate EXIT-POLL alegeri parlamentare anticipate în Franţa. Extrema dreaptă obţine 34% din voturi. Cât a...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Se CONFISCĂ banii pe loc. Decizie pentru cei cu bani CASH. Legea e lege
Ultimele zile din viața actriței Ileana Stana Ionescu. Ce tristețe
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×