ALEGERI în Franța. Extrema dreaptă a câștigat primul tur, partidul lui Macron a obținut doar locul trei / Când se va tranșa viitorul francezilor

Publicat: 30/06/2024, 21:43
Actualizat: 01/07/2024, 11:10

Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%, urmat de alianța stângii – Noul Front Popular cu 28,5% și de blocul prezidențial Ensemble cu 20-23%, potrivit institutelor de sondare a opiniei IFOP, Ipsos, OpinionWay și Elabe, citate de Reuters. Emmanuel Macron a avut un prim mesaj după înfrângerea în primul tur.

Dacă RN va obține majoritatea necesară pentru formarea guvernului – 289 de locuri în camera inferioară a parlamentului – va fi clar după al doilea tur al alegerilor, care va avea loc duminica viitoare, pe 7 iulie.

UPDATE 23.20.  Emmanuel Macron, preşedintele francez, a cerut duminică o „mare uniune democrată şi republicană” în cel de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa , n faţa partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), care s-a clasat detaşat pe primul loc în primul tur al acestui scrutin, cu peste 34% din voturi.

„Participarea crescută la primul tur (…) demonstrează importanţa acestui vot pentru toţi compatrioţii noştri şi dorinţa de a clarifica situaţia politică”, a spus preşedintele francez, potrivit unui comunicat. „În faţa Adunării Naţionale (Rassemblement national, RN) a venit timpul pentru o mare uniune, clar democrată şi republicană, pentru turul doi”, a adăugat Macron.

Duminica aceasta, Franța și-a votat parlamentarii în primul tur al alegerilor legislative convocate de președintele Emmanuel Macron.

Aproape 50 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi la urne pentru a stabili noua componenţă a Adunării Naţionale, adică numirea a 577 de deputaţi, în două tururi, duminică şi 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical peisajul politic politic în Franța.

UPDATE 21.30. Primele rezultate exit-poll 

Primele rezultate exit-poll arată că extrema dreapta a câștigat alegerile, în timp ce partidul centrist al lui Emmanuel Macron este doar pe locul trei.

  • RN (extrema-dreaptă) – 34%
  • NFP (extrema-stângă) – 28,1%
  • Partidul prezidențial al lui Macron – 20,3%
  • Republicanii (centru-dreapta) – 10,2%

UPDATE 21.00. Primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa ar urma să fie marcat de o revenire clară a participării, estimată, duminică, între 67,5% şi 69,7% de către diferite institute de sondare a opiniei publice, faţă de 47,5% în primul tur al alegerilor din 2022.

Participarea, deja în creştere cu 20 de puncte procentuale la ora 17:00, potrivit autorităților franceze, ar fi, astfel, cea mai mare de la primul tur al alegerilor legislative din 1981 (70,86%).

Reamintim că Franța își decide viitorul, pe 30 iunie și pe 7 iulie, în scrutinul legislativ anticipat convocat de președintele Macron. Potrivit Antena 3, rezultatul acestor alegeri va avea consecințe pe întreg mapamondul, pentru că forțele proeminente care se confruntă sunt extrema dreaptă și stânga radicală.

Marine Le Pen, șefa Rassemblement National, a votat în orașul Henin-Beaumont din nord-estul Franței și tot aici susținătorii săi sunt așteptați pentru discursul de după închiderea urnelor.

BBC a publicat imagini cu pahare de șampanie – momentan goale – pregătite să fie umplute după ce vor fi comunicate primele estimări ale votului.

Macron a dizolvat Adunarea Națională pe 9 iunie, după rezultatele catastrofale obținute de partidul său

Coaliția de centru dreapta „Împreună”, din care face parte și partidul liberal „Renașterea” al președintelui francez, a pierdut cu 14%, ajungând pe locul 2.

Partidul Adunarea Națională de extrema dreaptă, condus de Jordan Bardella,  a obținut 31% și 30 de mandate în Parlamentul European. Formațiunea liberală a lui Macron a  obținut 13 mandate, cu 10 mai puține față de rezultatele obținute la alegerile europarlamentare din 2019.

Cea mai mare prezență la vot de la alegerile din 1986

Potrivit France24, alegerile se țin pentru cele 577 locuri din Camera Inferioară a Adunării Naționale. Forma noului parlament va căpăta contur abia după al doilea tur din 7 iulie 2024.

Potrivit unui sondaj, se așteaptă ca prezența la vot de la acest scrutin să ajungă la 67,5% din numărul total de alegători francezi cu drept de vot: 49,339,714.

Prezența la vot la alegerile legislative din Franța a atins 59,39% la ora 17:00, ceea ce corespunde unei creșteri de 20 de puncte procentuale de la ultimele alegeri din 2022, a declarat Ministerul de Interne.

Partidele de extrema dreaptă din Franța ar putea obține guvernarea

Scrutinul din 2024 are acum cea mai mare prezență la vot înregistrată de Franța de la alegerile din 1986 încoace. Alegerile legislative de atunci au fost câștigate de partidul gaulist de centru dreapta „Miting pentru Republică”, condus de Jacques Chiriac. Socialiștii au pierdut alegerile în fața republicanilor conservatori gauliști.  Jacques Chiriac avea să devină președintele Franței între 1995 și 2007. Înaintașul său, socialistul Francois Mitterand, a fost președinte timp de 15 ani (1981-1995).

Potrivit sondajelor, este de așteptat ca Partidul Adunarea Națională de extrema dreaptă să câștige alegerile, alături de Uniunea Extremei Dreapta. Liderul alianței naționaliste este Jordan Bardella. În premieră, pentru prima oară în istorie, Cea de-a Cincea Republică Franceză ar putea avea la guvernare un partid naționalist de extrema dreaptă.

Alianța de centru-dreapta „Împreună” a președintelui Emmanuel Macron, condusă de premierul Gabriel Attal, pare să va pierde guvernarea. Și nici coaliția Noul Front Popular care include partidele de centru-stânga, ecologiste și cele de stânga radicală nu se descurcă prea bine.

Sursă foto: Wikipedia Commons (În poză, în ordinea procentelor: Jordan Bardella, liderul partidului naționalist Adunarea Națională; Francois Ruffin, unul din liderii Noului Front Popular de stânga; Stephane Sejourne – liderul blocului prezidențial Ensemble de centru dreapta)

CITEȘTE ȘI:

Emmanuel Macron convoacă ALEGERI legislative anticipate în Franța, din cauza eșecului în scrutinul europarlamentar

Sursa video: Digi 24

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis