Marine Le Pen, unul dintre liderii formațiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN), a sugerat că președintele Emmanuel Macron ar putea demisiona, din cauza eșecului suferit în scrutinul parlamentar, și a denunțat planurile privind o ”lovitură de stat administrativă”, în timp ce Președinția Franței a lansat un apel la moderație și responsabilitate.
Marine Le Pen, liderul grupului partidului Mobilizarea Națională din Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului Franței, a afirmat că, după alegerile parlamentare, câștigate de formațiunea sa, miza o reprezintă scrutinul prezidențial, care ar trebui să aibă loc la termen în 2027.
”Este vorba despre prezidențiale, care vor avea loc la vremea lor, eu sper cât mai rapid posibil”, a declarat Marine Le Pen, într-un interviu acordat postul France Inter.
Moderator: Vă referiți la demisia președintelui Emmanuel Macron?
”Da, este posibil, potențial. Nu o solicit eu, dar se poate lua în calcul faptul că nu vrea să continue în această situație de coabitare. Iar dacă va decide să demisioneze, noi vom lansa lupta prezidențială cu mult entuziasm”, a afirmat Marine Le Pen.
Însă liderul deputaților partidului Mobilizarea Națională, l-a acuzat pe Emmanuel Macron că pregătește o ”lovitură de stat administrativă”.
”Dacă Jordan Bardella va fi ales prim-ministru pentru a determina politica națiunii, nu își va trăda alegătorii. Va aplica politica pentru care am fost votați. Dar nu știm cum se va comporta președintele Republicii. Eu citesc despre anumite zvonuri conform cărora președintele ar intenționa ca, începând de mâine, cu patru zile înainte de turul al doilea al scrutinului parlamentar, să îl numească pe directorul general al Poliției naționale, care urma să fie în funcție până la finalul Jocurilor Olimpice, pe directorul Jandarmeriei, zeci de prefecți, o serie de oameni. Obiectivul ar fi de a-l bloca, de a-l împiedica pe Jordan Bardella să guverneze țara cum vrea. Iar eu consider că este un fel de lovitură de stat administrativă”, a subliniat Marine Le Pen.
”Atunci când vrei să contracarezi votul alegătorilor, rezultatul alegerilor, prin numirea unor oameni afiliați, pentru a împiedica, în cadrul statului, aplicarea politicilor dorite de francezi, îmi pare rău, eu cred că se numește lovitură de stat administrativă. Eu sper să fie vorba doar de zvonuri”, a insistat Marine Le Pen.
”A fi responsabil înseamnă menținerea sângelui rece și a măsurii”, a reacționat Președinția Franței, într-un comunicat citat de cotidianul Le Figaro.
”Articolul 13 al Legii fundamentale stipulează că șeful statului numește angajații civili și militari, precum prefecții. De 66 de ani, există săptămânal numiri și acțiuni, în special vara, indiferent de momentele politice prin care trec instituțiile, nu există nicio dovadă că aceste dispoziții s-ar putea schimba în următoarele luni”, a subliniat Palatul Élysée.
Foto: Profimedia
Citește și: