Partidul Laburist britanic a promis relansarea construcțiilor de locuințe și dezvoltarea infrastructurii energetice ecologice în momentul în care va asuma puterea după scrutinul parlamentar de anul acesta, dar ar putea fi nevoit să faciliteze imigrația din Uniunea Europeană, pe fondul deficitului de angajați, comentează publicația The Telegraph.
”Trebuie salutată ambiția pro-dezvoltare (…). Doar că furnizarea rezultatelor este altceva. Iar planurile Partidului Laburist nu sunt atât de ambițioase cum sunt prezentate – 1,5 milioane de case noi nu înseamnă mai mult decât ținta actualului Guvern de 300.000 pe an. Chiar și așa, laburiștii vor trebui să depună eforturi”, notează editorialistul Jeremy Warner, într-un articol publicat în cotidianul The Telegraph, sub titlul ”Partidul Laburist ar putea fi nevoit să reintroducă libera circulație pentru a permite Marii Britanii să reia construcțiile”.
Primul și cel mai mare obstacol este reforma planificării administrative, promisă de multe guverne, dar imposibil de onorat.
”Ceea ce vrea Guvernul este un lucru, ceea ce Parlamentul și instanțele judiciare sunt pregătite să accepte este alt lucru. Practic, dezvoltarea este blocată de problemele legale”, notează editorialistul.
În plus, planurile Partidului Laburist, favorit să ajungă la guvernare după scrutinul parlamentar, ar putea întâmpina alte obstacole majore. O problemă principală este reprezentată de cererea de locuințe. Deși mulți oameni și-ar dori să cumpere o casă sau chiar să închirieze una la un preț rentabil, creditele ipotecare sunt greu de obținut la actualele niveluri ale dobânzilor. Alte probleme sunt numărul insuficient de companii în domeniul construcțiilor și lipsa forței de muncă.
”Pur și simplu, nu există suficienți angajați în sectorul construcțiilor pentru a face față ambițiilor laburiștilor în sensul construcțiilor de locuințe și dezvoltării infrastructurii energetice ecologice”, atrage atenția editorialistul.
Pe fondul lipsei angajaților, la începutul anilor 2000, Marea Britanie își acoperea deficitul de forță de muncă din țările est-europene, dar acest plan a fost afectat sever de retragerea din Uniunea Europeană (Brexit), iar, conform estimărilor, până în 2027, lipsesc circa 225.000 de muncitori.
”Laburiștii probabil vor trebui să își ajusteze ambițiile sau, în încercarea de a negocia relații comerciale mai bune cu Europa, vor trebui să apeleze din nou la libertatea de circulație, un lucru pe care l-a respins. (….) Din nefericire, multe țări europene se confruntă cu aceleași probleme în materie de lipsă a forței de muncă. Iar fără facilitățile asociate libertății de circulație, nu există motive speciale de a căuta locuri de muncă în Marea Britanie”, concluzionează editorialistul.
Foto: Profimedia
Citește și: