RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 271: Macron îi cere lui Netanyahu să nu iniţieze o „nouă operaţiune” în apropiere de Khan Younis şi Rafah

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 271: Macron îi cere lui Netanyahu să nu iniţieze o „nouă operaţiune” în apropiere de Khan Younis şi Rafah
Publicat: 03/07/2024, 07:49

Președintele francez Emmanuel Macron îi cere premierului israelian Benjamin Netanyahu să evite lansarea unei noi operațiuni militare în apropiere de Khan Younis și Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Apelul telefonic, raportat de agenția de știri AFP, subliniază opoziția clară a liderului francez față de o astfel de acțiune care ar putea agrava situația umanitară din regiune.

Într-un comunicat al Palatului Elysée, Macron și-a exprimat îngrijorarea că o nouă intervenție militară ar amplifica deja dezastrul umanitar existent, având consecințe grave asupra populației civile.

„El şi-a exprimat opoziţia faţă de orice nouă operaţiune israeliană în apropiere de Khan Younis şi Rafah, care nu ar face decât să agraveze un bilanţ uman şi o situaţie umanitară deja catastrofală”, se arată în declarație.

Macron a subliniat necesitatea absolută de a preveni o conflagraţie care ar dăuna atât intereselor Libanului, cât şi celor ale Israelului

De asemenea, președintele francez a atras atenția asupra tensiunilor crescânde dintre Israel și mișcarea islamistă Hezbollah din Liban. Macron a subliniat necesitatea de a preveni o escaladare a conflictului care ar putea avea repercusiuni serioase asupra stabilității regionale și intereselor ambelor țări implicate.

„El şi-a reiterat îngrijorarea extremă cu privire la creşterea tensiunilor dintre Hezbollah şi Israel de-a lungul Liniei Albastre şi a subliniat necesitatea absolută de a preveni o conflagraţie care ar dăuna atât intereselor Libanului, cât şi celor ale Israelului şi ar constitui o evoluţie deosebit de periculoasă pentru stabilitatea regională”, se precizează în comunicatul oficial.

În contextul tensiunilor crescânde, Hezbollah a anunțat marți lansarea a zeci de rachete în nordul Israelului, ca răspuns la moartea unui civil într-un atac aerian israelian asupra unui sat de la frontieră. Conform Hezbollah, rachetele de tip Katiuşa au vizat cazarma Kyriat Shmona, în ceea ce gruparea consideră a fi represalii pentru moartea civilului.

Conflictul dintre Hezbollah și armata israeliană, care durează de peste opt luni, a făcut cel puțin 493 de victime în Liban, majoritatea fiind combatanți Hezbollah, dar și 95 de civili, conform unui bilanț AFP. Pe partea israeliană, bilanțul include cel puțin 15 soldați și 11 civili uciși.

Tensiunile dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, izbucnite pe 7 octombrie, au escaladat, având drept consecință schimburi zilnice de focuri de-a lungul frontierei cu Libanul, intensificând violențele dintre Hezbollahul pro-iranian și armata israeliană.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor