SUA, Ziua Independenței | Continent și istorie. 248 de ani de la Marea Republică

SUA, Ziua Independenței | Continent și istorie. 248 de ani de la Marea Republică
Publicat: 04/07/2024, 10:18
Actualizat: 04/07/2024, 10:18

O privire mai atentă asupra istoriei lumii ne refeliefează un determinism geografic. Văzut de unii ca o capcană, iar de alții ca un dat imuabil, geografia  a modelat istoria. Coroborat cu realitatea concretă din acel spațiu geografic relieful și așezarea geografică au influențat istoria popoarelor și a țării.

Statele Unite ale Americii, născute ca un stat de coastă, pe o fâșie mică, s-a dezvoltat ca un stat continental, ulterior a devenit o putere eminamente maritimă cu vectori de proiecție a puterii pe continent. De ce a fost posibil așa ceva ? Pentru că geografia a permis poporului american ca acesta să se dezvolte. Un relief bogat și variat înconjurat de o mare masă acvatică, astfel noul popor a fost protejat de intruziunile din afara teritoriului său.

Extinderea statelor a fost un fenomen larg întâlnit pe scena Istoriei, Statele Unite ale Americii nefăcând excepție. Extinderea teritorială continentală, dublată de extinderea maritimă a făcut realizat pentru noul popor  ca acesta să-și împlinească propriul destin pe care și l-a imaginat, acela de putere, o alta clădită pe alte valori în comparație cu Lumea Veche. Dar nu orice tip de putere, ci o putere cu proiecție imperială care a modificat istoria lumii.

Dacă teritoriul actual al Statelor Unite a modificat continentul nord-american ca și frontiere și granițe, expansiunea acestora a modificat istoria evenimențială a lumii. Dacă nu existau Statele Unite ale Americii, lumea nu arăta așa în zilele noastre, nu eram conectați așa cum suntem acum. Nu afirmăm că tehnologia ar fi rămas în urmă, dar s-ar fi dezvoltat în alt fel  și ar fi existat  alte mijloace de producție. Democrația s-a extins pe întreaga suprafață locuită și locuibilă a planetei, cu anumite excepții.

Globalizarea a existat de câteva mii de ani, putem oferi exemplul Imperiului Roman, o singură putere care domina total  lumea, o lume cunoscută, iar limba latină era limba universală. Așa se întâmplă și în cazul limbii engleze, care predomină datorită SUA.

După bipolaritate și unilateralitate, în prezent trăim într-o lume uni-multipolară, cu un hegemon înconjurat de competitori, iar dintre aceștia se evidențiază, pe scena lumii, China.

Lumea nu poate fi dominată numai politic, economic și militar. Aceasta poate fi dominată și cultural. Dominația americană este aproape totală în domeniul cultural și civilizațional, cultura americană impunându-se chiar și în locurile și țările greu accesibile –  produse vestimentare, alimentație, divertisment, produse și dispozitive medicale, toate de proveniență americană.

În secolul XX s-a declanșat un proces istoric, o americanizare la toate nivelurile societății umane, deși puțină lume a înțeles acest fenomen. De multe ori trivializată și banalizată, americanizarea a făcut posibile coordonatele societății interconectate la nivel planetar în care trăim.

  • Americanizarea a fost un proces de import al ideilor, valorilor și normelor culturale de către celelalte state și popoare. Americanizarea a fost diferită de americanitate.
  • Americanitatea este o caracteristică pură a Statelor Unite ale Americii. Dacă americanizarea este întâlnită sub varii forme și mode uneori puternic deformate, americanitatea se întâlnește doar în Statele Unite ale Americii și nici aceasta pe toată suprafața Statelor Unite.
  • Americanitatea își găsește expresia în orașele mici și medii care au dezvoltat Statele Unite și au proiectat-o ca putere.

Aceste două fenomene nu s-au precedat, nu s-au succedat, ci au fost complementare de-a lungul istoriei. Americanizarea a avut puternice efecte în exteriorul Statelor Unite, iar americanitatea a dat naștere unei  conștiințe proprii tânărului popor american.

Continentul nord-american a fost modelat de expansiunea Statelor Unite ale Americii, expansiune care a fost posibilă de-a lungul timpului datorită unor factori geo-climatici extrinseci și intrinseci. Observăm o puternică interdependență și un cumul de factori complecși în dezvoltarea Statelor Unite ale Americii și ulterior în atingerea statutului de superputere, hiperputere, supraputere sau hegemon global.

Continentul și istoria au fost fermenții optimi pentru apariția și ulteriorul destin al Statelor Unite ale Americii, la fel și în cazul altor state pentru decăderea lor sau în cazul cel mai nefericit pentru dispariția unora dintre acestea.


Citește și:

Jumătate de mileniu de la nașterea lui Luís Vaz de Camões, părintele literaturii de limbă portugheză

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații