ZELENSKI îi cere lui Trump să dezvăluie planul de oprire a războiului din Ucraina /”Dacă ne pierdem statul, vrem să fim pregătiți”

ZELENSKI îi cere lui Trump să dezvăluie planul de oprire a războiului din Ucraina /”Dacă ne pierdem statul, vrem să fim pregătiți”
Publicat: 03/07/2024, 15:55

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut lui Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din Statele Unite, să prezinte un plan clar de oprire a războiului cu Rusia, liderul de la Kiev fiind foarte îngrijorat de perspectiva retragerii sprijinului militar american.

”Dacă Trump știe cum să oprească războiul, ar trebui să ne spună astăzi. Dacă există riscuri asupra independenței Ucrainei, dacă ne pierdem statul, vrem să fim pregătiți pentru acest lucru, vrem să știm”, a afirmat Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat postului Bloomberg TV.

Volodimir Zelenski s-a plâns din nou că aliații occidentali întârzie livrările de armament, declarându-se ”potențial pregătit” să aibă o întrevedere cu Donald Trump pentru a afla termenii acordului de pace.

”Nu pot să se joace cu viața mea, cu viețile cetățenilor noștri și ale copiilor noștri. Vrem să înțelegem dacă în noiembrie vom mai avea sprijinul puternic al SUA sau vom fi singuri”, a insistat Zelenski.

Zelenski susține că nu există niciun impas pe front

Zelenski a susținut că nu există un impas pe frontul din sud-estul Ucrainei, argumentând că forțele militare ucrainene sunt poziționate mai bine decât în urmă cu câteva luni și precizând că brigăzile militare ucrainene au nevoie de armament.

Președintele Ucrainei a lăudat pachetul de asistență de 61 de miliarde de dolari aprobat de Congresul SUA anul acesta, dar s-a plâns că furnizarea armamentului durează prea mult.

”Aceasta este cea mai mare tragedie a acestui război, faptul că între luarea deciziilor și acțiunile reale trebuie să așteptăm foarte, foarte mult”, a insistat Zelenski.

Președintele Ucrainei cere ajutorul Chinei

Volodimir Zelenski a semnalat că un rol important în oprirea războiului din Ucraina l-ar putea avea China.

Beijingul poate juca ”un rol uriaș” în soluționarea conflictului, dat fiind că Rusia este dependentă de importurile din China, a afirmat Zelenski, sugerând că Statele Unite și China ar trebui să regleze disensiunile și să acționeze împreună pentru oprirea războiului.

Zelenski și-a nuanțat poziția privind negocierile

Pe fondul avansului înregistrat de forțele militare ruse în ultimele luni și al semnalelor lui Donald Trump, Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina nu vrea prelungirea războiului cu Rusia.

”Este foarte important să prezentăm un plan de oprire a războiului care să fie susținut de majoritatea țărilor din lume, lucrăm în acest sens pe plan diplomatic. Nu vrem să prelungim acest război, trebuie să ajungem la o pace corectă cât mai rapid posibil”, a declarat Volodimir Zelenski.

Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, a afirmat în cursul dezbaterii electorale cu președintele Joe Biden că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, imediat ce va fi reales în funcție. Doi consilieri ai lui Donald Trump i-au prezentat un plan care prevede oprirea războiului din Ucraina, dacă acesta va câștiga scrutinul prezidențial din noiembrie, proiectul conținând o clauză care prevede furnizarea de asistență militară Kievului doar dacă acceptă negocieri de pace cu Rusia.

Președintele Vladimir Putin a prezentat, recent, condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Administrația Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.

Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale din Ucraina, a declarat de curând că, deși Rusia nu a fost invitată la reuniunea din Elveția, care a avut rolul ralierii susținerii pentru ”Formula de pace” propusă de Kiev, dialogul cu Moscova poate avea loc ulterior.

”Până la urmă, nu poți opri un război fără acordul ambelor părți”, a precizat el.

Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.

La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.

Citește și:

Sute de candidați s-au retras din turul secund al alegerilor din FRANȚA, în efortul de oprire a ascensiunii forțelor de extremă-dreapta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×