Omul de afaceri, prins în FLAGRANT cu banii în pungă – 70.000 €, reținut. Ce și cum urmărea să obțină de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română

Omul de afaceri, prins în FLAGRANT cu banii în pungă - 70.000 €, reținut. Ce și cum urmărea să obțină de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română
DNA - Foto: Facebook
Publicat: 03/07/2024, 20:21

Acuzații grave într-un dosar de trafic de influență în formă continuată, în care este implicat un cunoscut om de afaceri din București! Acesta a fost dus la DNA și ar urma să fie reținut, după ce a fost prins în flagrant, în timp ce primea o mită de 70.000 de euro, ca să intervină pe lângă un oficial din cadrul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), în scopul emiterii unui aviz care vizează un teren, pentru demararea și construirea unui proiect imobiliar. Omul de afaceri a fost reținut pentru 24 de ore, urmeazând să fie prezentat joi Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit surselor Gândul, dezvoltatorul proiectului imobiliar nu este vizat de cauză, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că ar putea fi martor în dosar.

UPDATE. Comunicat DNA în speța flagrantului afaceristului, reținut pentru trafic de influență 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 iulie 2024, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În luna iunie 2023, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 33.500 euro (1.000 euro/metru de înălțime, începând de la înălțimea de 46 m, având în vedere că solicitarea omului de afaceri era pentru construirea unui imobil cu înălțimea de 79,50 m), pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor persoane din conducerea Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) și că-i va determina pe aceștia să emită cu celeritate un aviz necesar edificării unui proiect imobiliar pe raza municipiului București.

Ulterior, pretențiile inculpatului ar fi crescut, astfel că, în perioada 01-03 iulie 2024, acesta ar fi pretins de la aceeași persoană suma de 70.000 euro, bani pe care i-ar fi primit în data de 03 iulie 2024, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 04 iulie 2024 inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, au precizat procurorii în comunicatul transmis.

Afaceristul ar fi urmărit obținerea și păstrarea integrală a sumei de bani

Potrivit surselor Gândul, întreaga poveste a început, după ce afaceristul i-ar fi cerut unui investitor privat – nici mai mult, nici mai puțin decât  70.000 de euro – pentru a-l ajuta să obțină un aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru construirea unui bloc-turn în zona Mioriţa, Casa Presei.

Totul s-a sfârșit însă cu un flagrant pentru afaceristul care, nu ar fi avut, în realitate, intrare la persoanele despre care susținea că îi pot facilita obținerea avizului, ci acesta ar fi urmărit obținerea și păstrarea integrală a sumei de bani primită în schimbul „promisiunii” făcute.

Turn de 15 etaje pe o bucată din spațiul verde de lângă Casa Presei

Cazul construirii imobilului în zona Miorița a apărut în presă încă din anul 2022, atunci când jurnaliștii de la hotnews.ro au scris despre un investitor privat care vrea să construiască un turn de 15 etaje pe o bucată din spațiul verde de lângă Casa Presei, la 15 metri de clădire, potrivit unui proiect urbanistic prezentat, la acea vreme, la Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului de pe lângă Primăria Capitalei.

Terenul a ajuns în proprietate privată în urma unei licitații, el fiind practic lipit de Casa Presei, și făcea parte din terenul aferent construcției.  Peste drum se află Parcul Herăstrău monument istoric, iar în vecinătate vila Minovici, și ea monument istoric.

Potrivit planșelor prezentate la Comisie, turnul propus are 60 de m înălțime, echivalentul a 15 etaje, și ar urma să adăpostească locuințe și funcțiuni complementare.

Terenul are o suprafață de 1905 mp, iar turnul propus ocupă circa 60%. Distanța dintre Casa Presei și turn este de 15 metri, dar limita terenului este chiar lângă Casa Presei, au mai scris sursele citate.

CITIȚI ȘI:

Stenograme incendiare în dosarul DNA „ȘPĂGI în Energie”. Speriat, ex-managerul CE Oltenia a pus mâna pe telefon: „Șșșttt… taci în puii mei!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×