Sebastian Burduja asigură consumatorii că facturile NU vor fi afectate de fluctuația prețurilor la energie: „Echilibru şi stabilitate pe tot lanţul”

Sebastian Burduja asigură consumatorii că facturile NU vor fi afectate de fluctuația prețurilor la energie: Echilibru şi stabilitate pe tot lanţul
Publicat: 04/07/2024, 16:53
Actualizat: 04/07/2024, 16:57

Sebastian Burduja a anunțat că, în ciuda fluctuației prețurilor pe piața energiei, fenomenul nu va influența facturile, acestea fiind plafonate până la 31 martie 2025, conform mecanismului actual de protejare al consumatorului.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a avut o întâlnire cu principalii reprezentanți de pe piața energiei, având în vedere faptul că pe Piața de Echilibrare au fost înregistrate, în ultima perioadă, creșteri ale prețurilor la energie.

Burduja a organizat o întâlnire de lucru cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România – OPCOM şi asociaţiile producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza situaţia din Piaţa de Echilibrare şi soluţiile posibile.

Ministrul Energiei a oferit asigurării că facturile la energie nu vor fi afectate de fluctuația prețurilor pe piața energetică, plățile fiind plafonate până la data de 31 martie 2025, în baza mecanismului actual de protejare al consumatorului.

„Am sesizat că în ultimele zile pe piaţa de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcţionări a pieţei. Aşa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piaţă sănătoasă este cea în care există echilibru şi stabilitate pe tot lanţul. Bineînţeles, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, volatilitatea preţurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească şi să prezinte soluţii prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu şi lung accelerăm la nivelul ministerului investiţiile în capacităţi de producere şi de stocare a energiei.

În aceste zile, avem încă o dovadă a importanţei proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi stocarea la nivel mare. Din fericire, am reuşit să punem pe drumul cel bun proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti şi să atragem miliarde de euro pentru investiţii în centrale pe gaz şi capacităţi de stocare. Aceste investiţii vor crea un cadru energetic sustenabil şi cu preţuri corecte. Pe termen scurt, trebuie să identificăm soluţiile complementare necesare.”, a menţionat Sebastian Burduja, în comunicat.

CITEȘTE ȘI:

Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție”

Care este viitorul schemei de plafonare a prețurilor în energie? Sebastian Burduja: „Am văzut efecte și la consumatori. Au început să scadă facturile”

Sebastian Burduja, despre posibila plecare a E.ON de pe piața furnizării. „Companiile din portofoliul Ministerul Energiei se vor uita cu mare atenție”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Preţul exorbitant pe care l-a plătit un cuplu pentru două băuturi la un restaurant din...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Magistrații au condamnat-o definitiv pe Loredana Atănăsoaie, tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
Evitați aceste medicamente, pe caniculă. Puteți să aveți probleme uriașe
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×