Mirosul lemnului este îmbietor, însă este doar un mic aspect al caselor construite din lemn. De ce este această alegere atât de populară? Vei afla în acest articol!
Îți punem în față următorul scenariu: tocmai ți-ai achiziționat un teren pe care intenționezi să clădești o casă. De la zis la făcut este cale lungă, însă trebuie să începi de undeva: așadar, cântărești opțiunile de bază. Ai auzit din mai multe părți cum că BCA-ul este materialul potrivit pentru case, iar din alte surse ai aflat că o opțiune mai bună ar fi cărămida. Însă, alte persoane susțin că s-au bucurat de diverse beneficii mulțumită unei alte opțiuni: case construite din lemn. De curiozitate, te documentezi și afli câteva detalii. Care sunt acestea?
Ca în orice proiect, în primul rând este vorba de buget: indiferent de suma stabilită în construcția casei, o bună parte va fi investită în materiale de construcție. Așadar, dacă ai un buget mai restrâns, lemnul poate fi o opțiune avantajoasă. Această investiție va fi răsplătită în alt aspect la care mulți ținem – este vorba de facturi (despre care vom vorbi mai jos). Totuși, nu totul se rezumă la bani.
Chiar și cei cu un buget mai generos optează deseori pentru case din lemn, deoarece casele din lemn nu sunt doar eficiente din punct de vedere energetic, ci prezintă și un estetic aparte, fiind versatil și pliabil pe mai multe stiluri: fie că preferi casele rustice sau moderne, alegerea este la fel de validă, casa fiind clădită după preferințele tale. Indiferent de stilul ales, lemnul este o alegere bună din mai multe motive, nu doar financiare și estetice.
Am menționat mai sus facturile, însă de ce? Casele din lemn ajută la scăderea facturilor tocmai datorită materialului. Este bine știut că lemnul păstrează căldura pe timpul iernii și răcoarea în timpul verii, iar acest lucru se reflectă în costurile aferente fiecărei facturi, fie la energie, fie la gaz. Așadar, este clar de ce mulți fac această alegere.
Pe lângă acest avantaj, mai este vorba și de rezistență. Spre deosebire de alte materiale, în caz de evenimente seismice cum ar fi un cutremur, lemnul are o elasticitate aparte, ceea ce înseamnă că va rezista mai bine comparativ. Din cauza maleabilității sale, este și mult mai ușor să efectuezi lucrări care necesită găurirea pereților.
Încă un motiv pentru care unii fac această alegere stă în rapiditatea desfășurării proiectului. Spre deosebire de casele din BCA sau cărămidă, casele din lemn sunt construite mult mai rapid, iar așa poți să grăbești pasul mutării.
În plus, lemnul este și ecologic. Se știe că, recent, au fost implementate diverse metode de silvicultură sustenabilă, care să protejeze pădurile și să promoveze recoltarea responsabilă a lemnului.
Pe scurt, cum îți imaginezi! Casele pot fi construite de către un constructor case lemn indiferent de aspectul lor, cum am precizat la începutul articolului. În concluzie, lemnul poate fi un material perfect pentru o casă, în funcție de buget și preferințe. Tu ce alegere vei face?