SAPE a inaugurat parcul FOTOVOLTAIC Dârvari, prima investiție cu fonduri din PNRR finalizată de o companie de stat

Publicat: 05/07/2024, 18:51

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a inaugurat parcul fotovoltaic Dârvari, în județul Prahova, prima investiție de acest fel realizată din fonduri PNRR de către o companie energetică a statului român. Valoarea investiției este de aproape 30 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 7,5 milioane de lei reprezintă fonduri europene.

Conform proiectului, CEF Dârvari va produce peste 120.000 MWh de energie regenerabilă cât timp va funcționa. Această investiție reduce gazele cu efect de seră cu aproximativ 3.900 tone CO2/MWh anual.

„Lansăm un proiect construit de la zero pe forțe proprii de personal, cu ajutorul finanțărilor din PNRR, cu ajutorul Ministerului Energiei. Este un proiect de cinci megawați, un foto solar cu un megawatt stocare de energie. El a fost construit de la zero într-o perioadă de șase luni, deci într-un timp record am reușit să facem cu ajutorul dezvoltatorului acestui proiect, General ME.EL. Nu este singurul proiect pe care îl are SAPE astăzi în analiză. Mai avem vreo 500 de megawați din care dorim să alegem ce este mai bun. 100-150 de megawați până în 2026 vrem să atingem stocare de energie”, a declarat Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE.

„Este un proiect simbol pentru România”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că este primul proiect din PNRR care se închide și începe să producă energie verde pentru România.

„Mă bucur că am intrat în luna energiei românești și energeticienilor români, luna iulie. Ea începe foarte bine cu această inaugurare astăzi, a unui proiect pe care îl consider o premieră.

Marți vom fi la Vidraru pentru o ceremonie de semnare. Va fi și premierul României, pentru că, după a șasea încercare, iată că a fost cu noroc și vom avea modernizarea hidrocentralei Vidraru. Continuăm săptămâna viitoare cu trofeul energeticianului la Cluj și cu o mulțime de alte evenimente pe care le avem, deci, în avans față de 20 iulie, de Sfântul Ilie.

Vă spun de pe acum «La mulți ani!» și vă mulțumesc că dumneavoastră dați energie României, și acesta nu e deloc lucru puțin. De fapt, e cam cel mai important lucru pe care îl putem face.

Despre SAPE, am numai cuvinte bune de spus. Cred că e o companie importantă a ministerului nostru și o companie care începe să se specializeze în premiere. Aveți astăzi, aici, o premieră. Tarnița este altă premieră. Ați depus și proiect pe hidrogen. Dacă nu va fi finanțat pe PNRR, cu siguranță veți avea oportunitatea să-l finanțați din fondul pentru modernizare.

Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawați. Pentru prietenii din presă, știu că sunteți obișnuiți să scrieți despre zeci sau sute de megawați, dar de ce este un proiect simbol pentru noi și pentru echipa SAPE și, cred, pentru România? Este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România. Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt, așa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din Sistemul Energetic Național și, prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piața de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea și stocarea în baterii, cum avem aici și stocarea în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cum vom avea, sunt convins, cândva, la Tarnița, la Bicaz sau pe Olt, la vărsarea în Dunăre. Este foarte important și vedem deja pentru toți românii efectele Planului Național de Redresare și Reziliență, această investiție finalizată, inaugurată azi”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Inaugurarea parcului fotovoltaic Dârvari

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Andronache, a declarat că SAPE poate fi un exemplu pentru alte companii românești.

„Vedem că avem o companie care se ocupă foarte bine în zonă și face proiecte mari. E vorba de SAPE și poate să fie un exemplu și pentru celelalte companii românești care știu și aplică pentru a accesa bani europeni și a luat o sumă substanțială din PNRR. De asemenea, ministerul care i-a ajutat foarte mult și inclusiv și noi am reușit să facem ceva, cred, cât de cât important. Dar contează foarte mult cu cine lucrezi de obicei, adică am reușit să acordăm această autorizație de înființare numărul 1438 din 12 iunie pentru capacitatea de producție. Dar ce este foarte important este că cei de la SAPE, colegii noștri, au reușit și și-au dat seama că au nevoie și de capacitatea de stocare, astfel încât această autorizație care a fost acordată pe 12 iunie a fost modificată la trei săptămâni după aceea pentru o capacitate de stocare de un megawatt.

Au înțeles ce înseamnă stocare și cât de importantă este. Ceea ce mă bucură și mai mult este faptul că, discutând – și am și făcut o mică vizită în parc -, am constatat că există disponibilitatea în continuare, având în vedere că mai dețin și alte capacități de producție, atât în eolian, cât și în solar, să implementeze și să facă alte capacități de stocare care să fie lângă și poate să fie un bun exemplu”, a spis vicepreședintele ANRE.


CITEȘTE ȘI:

Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție”

Sebastian Burduja asigură consumatorii că facturile NU vor fi afectate de fluctuația prețurilor la energie: „Echilibru şi stabilitate pe tot lanţul”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×