Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensia medie a crescut cu doar un leu în luna iunie, față de luna mai, ajungând la 2.250 lei, un venit prea mic pentru a acoperi cheltuielile aferente unui trai decent. Cei care primesc pensia minimă se află într-o situație precară, fiind nevoiți să se descurce cu doar 1.281 lei, după, indexarea de la începutul anului.
Și, în timp ce românii așteaptă să vadă câți bani primesc după marea recalculare a pensiilor, datele arată că veniturile rămân la un nivel mai mic față de cheltuieli și prețurile de la raft. Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensia medie din sistemul public a ajuns în luna iunie la 2.250 lei și a crescut cu doar un leu față de luna precedentă.
Cei peste un milion de români, care primesc pensia minimă, beneficiază, după indexarea de la începutul anului, de un venit lunar de 1.281 lei, o sumă foarte mică, raportată la coșul minim de consum. De asemenea, pensia medie din sistemul public a ajuns în luna iunie la 2.250 lei, o creștere de un leu, comparativ cu luna, când venitul era de 2.249 lei.
3,8 milioane de pensionari din totalul de 4,7 milioane de pensionari s-au pensionat peste limita de vârstă. În cazul celor care au decis să stea mai mult în câmpul muncii, pensia medie a fost de puțin peste 2.500 lei. Românii pensionați anticipat parțial beneficiază de o pensie medie, ce a depășit pragul de 2.200 lei, însă este în continuare un venit destul de mic. Din păcate, cei care primesc cei mai puțini bani sunt românii pensionați pe grad de invaliditate, adică peste 392.000 de români. Aceștia beneficiază de o pensie medie de aproximativ 950 lei. Românii care primesc pensie de urmaș, undeva la 450.000 de cetățenii, au o pensie medie de 1.178 lei.