Proiectul „Kylo”. Serviciul de Informații Externe al Rusiei lui Putin și campania de DEZINFORMARE dusă în Occident: „Morala și etica nu-și au locul”

Proiectul „Kylo”. Serviciul de Informații Externe al Rusiei lui Putin și campania de DEZINFORMARE dusă în Occident: „Morala și etica nu-și au locul”

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) este însărcinat cu activități de informații și spionaj în afara Federației Ruse, spre deosebire de FSB – Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – care acționează, oficial, în limitele teritoriului rus. The Insider și Der Spiegel au declanșat o investigație jurnalistică de proporții ale cărei concluzii sunt alarmante.

O operațiune secretă coordonată de SVR a primit numele de cod „Proiectul Kylo”. Este, probabil, o referire la vechiul termen rusesc pentru „topor” sau o aluzie la războinicul din Partea Întunecată a Forței din noua serie Războiul Stelelor.

Operațiunea a fost creionată de autori în așa fel încât totul să se desfășoare „fără urme”, numai că jurnaliștii de la The Insider și Der Spiegel au reușit să meargă pe firul evenimentelor, iar la capăt – potrivit informațiilor obținute – se afla chiar SVR.

Obiectivul Proiectului „Kylo”, așa cum este subliniat într-o tranșă de e-mailuri și documente identificate de jurnaliști, a fost acela de a stârni sentimentele antiguvernamentale în Occident, în special în ceea ce privește sprijinul democrațiilor liberale pentru Ucraina.

SVR și-a propus să inducă în Occident „frica”, „panica” și „groaza”

Serviciul de Informații Externe al Rusiei și-a propus prin această operațiune să inducă în Occident „frica”, „panica” și „groaza”, totul concretizându-se într-o campanie de manipulare psihosocială preluată direct din manualul Războiului Rece al KGB-ului, specializat în dezinformare.

Arhitectul lui Kylo a fost Mikhail Kolesov, un ofițer SVR chel, în vârstă de 45 de ani, care a fost anterior staționat la Kabul, Afganistan.

Pe 23 mai 2022, Kolesov și-a trimis prin e-mail un document Word intitulat simplu – Propaganda. Părea a fi schița unei prezentări pe care Kolesov trebuia să o susțină trei zile mai târziu la o masă rotundă privată din Senatul Rusiei despre „războiul informațional cu Occidentul”.

Documentul, condus de fostul diplomat sovietic – devenit senator antioccidental –  Alexei Pușkov, a fost prezentat purtătorilor de cuvânt ai regimului lui Vladimir Putin, inclusiv Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, specialiștilor în război psihologic de la Ministerul Apărării și jurnaliştilor loiali.

Pușkov era profund îngrijorat de modul în care sentimentele pro-ucrainene dominau pe platformele de internet occidentale, la doar șase luni de la începutul războiului de cucerire al Rusiei, care trebuia să dureze cel mult trei zile”, notează The Insider.

Mikhail Kolesov în uniforma SVR / Sursa foto – The Insider

ONG-ul „fantomă” și „demonstrațiile anti-establishment pe teritoriul glavnyi protivnik (adversarul principal), teritoriul SUA”

Kremlinul, punctează jurnaliștii, a pierdut pe două câmpuri de luptă: fizic și informațional. Folosirea „vechilor” organe media controlate de stat, respectiv RT și Sputnik, „au demonstrat o eficiență aproape de zero timp de decenii, nu de ani”.

Ulterior, Kremlinul a încercat să „cultive” platforme prietenoase de social media, cum ar fi canalul Telegram, numai că „nu se ridică la nivelul așteptărilor, iar lipsa de creativitate, ipocrizia și moralizarea agravează situația actuală.”

Proaspăta propunere a lui Kolesov, realizată într-un limbaj stilat – în părți egale teorie critică, pseudoștiință și jargon de marketing – a fost, prin urmare, concepută pentru a injecta o nouă schemă în abordarea de propagandă a Kremlinului, una sistematică, țintită și activă, ofensivă prin natura ei.

În loc să propună argumente directe pro-ruse, SVR ar trebui să urmărească acum să adâncească contradicțiile interne între elitele conducătoare din Occident prin crearea unui ONG fantomă – în realitate, finanțat și condus de agenți ai Kremlinului -, care să organizeze demonstrații anti-establishment pe teritoriul glavnyi protivnik – adversarul principal, așa cum sunt etichetate Statele Unite în serviciile speciale ruse – și în cadrul națiunilor sale „satelit”.

Reclamele false deghizate în titluri de știri, toate create de recruții SVR, ar fi vizibile pe majoritatea ecranelor de computer desktop sau dispozitive mobile folosite de publicul țintă din Occident, atrăgându-l să dea click și să ajungă pe resurse de internet controlate de ruși”, mai notează jurnaliștii de la The Insider.

Cea mai detaliată versiune a Proiectului Kylo a fost datată 9 ianuarie 2023”

Potrivit investigației jurnalistice, Kolesov și-a împărtășit proiectul cu un ofițer SVR, Mikhail Kulemin, al cărui avatar pe WhatsApp, într-o versiune caricaturală, este o imagine a lui James Bond.

De fapt, între mai 2022 și septembrie 2023, autorii au schimbat peste 10 variante ale Proiectului Kylo, ​​într-un caz înaintând o copie, pe 29 mai 2023, lui Eduard Chernovoltsev, șeful serviciului tehnico-științific al FSB.

Acest serviciu supraveghează, printre altele, unitatea principală de hacking a FSB și Institutul de Științe Criminale, organismul care produce otrăvuri precum Novichok, agentul neurotoxic de calitate militară folosit în tentativele de asasinare a lui Serghei Skripal și Alexey Navalny”

Cea mai detaliată versiune a Proiectului Kylo a fost datată 9 ianuarie 2023 și a fost marcată cu un însemn cu aspect bizar care scria SVR-Project într-o combinație de chirilic și engleză, unde litera rusă В («V») este sigla Bitcoin, iar O din proiect este un glob împrumutat direct din emblema SVR.

Potrivit acestui document, SVR ar recruta echipe care să lucreze în diferite țări-țintă. Un site web ar fi creat și etichetat în mod fals «agenție independentă de investigații», ca un centru de compensare pentru conținutul manipulativ, care nu ar include doar tipărirea, ci și audio și video găzduit de YouTube sau alte platforme de social media.

În anul 2012, de exemplu, Unitatea Militară Nr. 54939 a SVR a atribuit licitații pentru cercetarea în sectorul privat a căror sarcină era «diseminarea în masă a mesajelor de informare în anumite rețele de socializare cu scopul de a forma opinia publică».

Unul dintre programele de cercetare, conceput de compania Iteranet, a fost desemnat prin cod «Storm-12».

Scopul proiectului ar fi cumulativ, dând rezultate inițiale în doar patru până la cinci săptămâni și «obiective cuprinzătoare pe termen mediu», în aproximativ trei până la șase luni.

SVR urmărește respingerea status quo-ului în democrațiile liberale și în Uniunea Europeană, completată cu proteste populare — cel mult 100 de persoane, fiecare compensată cu 100 de euro fiecare — împotriva instituțiilor de stat și supranaționale, toate filmate și înregistrate. pentru «diseminarea ulterioară în mass-media».

Obiectivele pe termen mediu constau în discreditarea Ucrainei și a «naziștilor orientați către aceasta în ochii Occidentului colectiv», mai notează The Insider.

Această campanie are un iz de fostă operațiune a Direcției D a KGB din anii ′50”

În luna octombrie a anului 2023, la puțin timp după atacul Hamas asupra Israelului, sute de simboluri Steaua lui David au fost vopsite cu spray pe pereții instituțiilor evreiești din tot Parisul, iar imaginile au ajuns virale online.

Vinovații erau, de fapt, un cuplu vorbitor de limbă rusă din Republica Moldova, care a fost prins în flagrant și a explicat că au fost recrutați pentru a face această operațiune prin intermediul canalului Telegram.

Această campanie are un iz de fostă operațiune a Direcției D a KGB din anii 50, în care agenți sovietici și est-germani au profanat cimitire și sinagogi evreiești din Germania de Vest pentru a exagera amenințarea nazismului recrudescent.

De curând, trei bărbați au așezat sicrie în fața Turnului Eiffel, cu steaguri franceze pe care scria «soldații francezi ai Ucrainei» – o referire la sugestia președintelui francez Emmanuel Macron că trupele franceze ar putea fi dislocate pentru a proteja portul Odesa. Bărbații ar fi primit până la 400 de euro pentru această campanie.

Pentru a nu lăsa nicio îndoială cu privire la natura insidioasă a proiectului SVR, Kolesov și Kulemin sunt de acord că moralitatea și etica nu ar trebui să joace niciun rol în această formă secretă de război psihologic, din cauza faptului că inamicii Rusiei, evident, nu acceptă astfel de considerații în propriile lor metode”, mai scriu jurnaliștii de la The Insider, care au realizat investigația jurnalistică în colaborare cu jurnaliștii de la Der Spiegel.


CITEȘTE ȘI:

Noi temeri după summitul SCO din Kazahstan și ecuația Rusia – China. „Ar putea deveni fundamentul unei noi ordini mondiale ANTIDEMOCRATICE?”

Scleroza politică a Rusiei lui Putin și FEUDELE REGIONALE: „Vocea acestor lideri se va auzi din ce în ce mai tare, se formează clanuri în jurul lor”

Economia Rusiei lui Putin, SUPRAÎNCINSĂ după doi ani și jumătate de război în Ucraina: „Oficialii vor încerca să manipuleze statisticile”

Alianța militară Moscova – Phenian obligă Coreea de Sud să încalce liniile roșii ale Kremlinului. Putin RISCĂ totul din dorința de a învinge Ucraina

Oleg Itskhoki (The Insider): „Rusia lui Putin investește masiv în producția de MOARTE și distrugere” / „Cheltuielile militare o pot ruina”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ies la lumină ipoteze tulburătoare în cazul bărbatului găsit cu capul strivit între Agigea și...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
George Simion, botez fără brânză de la Becali. Cine i-a schimbat meniul
Cum arată „cea mai sexy cerșetoare fără adăpost” și ce face tânăra în fiecare seară,...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Microbiomul fericit: cum avem grijă de „vietățile” din și de pe corpul nostru?
×