Mii de oameni au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva turismului masiv din capitala Cataloniei, acolo unde ajung anual milioane de vizitatori. Este o nemulţumire crescândă în întreaga Spanie, o ţară aflată pe locul doi în topul mondial al destinaţiilor turistice.
Cei ieșiți în stradă au protestat sub deviza: „Ajunge! Să punem limite turismului!”, potrivit euronews.com.
Manifestațiile împotriva supraaglomerării turistice care au avut loc deja în ultimele luni în Insulele Canare și Mallorca au ajuns, acum, la Barcelona.
Aceștia solicită acțiuni pentru a reduce turismul înainte de sezonul estival care va stabili noi recorduri atât în capitala catalană, cât și în regiunea extinsă a Cataloniei.
„Nu avem nimic împotriva turismului, ci împotriva excesului de turişti pentru că face ca viaţa în acest oraş să fie de netrăit”, a explicat unul dintre manifestanţi, Jordi Guiu, un sociolog barcelonez în vârstă de 70 de ani.
La rândul său, Martí Cusó, purtătorul de cuvânt al Asociației Vecinilor din Cartierul Gotic și activist împotriva supraaglomerării turistice, a declarat: „Vrem ca modelul economic al orașului să prioritizeze alte economii mult mai corecte. Și pentru asta considerăm că trebuie să scădem turismul”.
În spatele unui baner cu mesajul „Reduceţi turismul acum!”, manifestanţii au defilat pe străzile Barcelonei scandând sloganuri precum „afară cu turiştii din cartierele noastre!”, oprindu-se în faţa unor hoteluri, spre surpriza turiştilor.
„Afacerile de zi cu zi se închid pentru a face loc unui model de afaceri care nu corespunde nevoilor cartierului. Oamenii (…) nu pot plăti chiria, trebuie să plece”, se plânge Isa Miralles, o muziciană de 35 de ani care locuieşte în cartierul Barceloneta.
Consiliul municipal din Barcelona a anunțat, recent, un plan radical de a elimina orașul de aproximativ 10.000 de licențe de apartamente turistice în următorii cinci ani.
Măsura urmărește să abordeze criza națională în creștere a locuințelor, care este deosebit de acută în orașele turistice precum Barcelona. Acesta va acorda prioritate utilizării rezidențiale față de cele turistice într-unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa.
Planul reflectă o tendință globală a orașelor care încep să combată efectele turismului de masă asupra vieții locale.
Citește și: