Șoferii nevinovați lăsați degeaba 3 zile fără permis după testul ANTIDROG fals pozitiv. Ce se întâmplă după? Anunțul MAI

Șoferii nevinovați lăsați degeaba 3 zile fără permis după testul ANTIDROG fals pozitiv. Ce se întâmplă după? Anunțul MAI
Publicat: 09/07/2024, 09:14
Actualizat: 09/07/2024, 09:41

Șoferii testați pentru consum de substanțe interzise, care ies „fals pozitiv” ar putea să își primească permisul de conducere înapoi dacă rezultatele analizelor nu sunt gata în 72 de ore, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Se anunță un protest major în Capitală.

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a declarat luni că premierul a solicitat implementarea unui astfel de mecanism. „Premierul a solicitat un mecanism care să asigure că, în 72 de ore de la recoltarea probelor biologice sau de la testul inițial în stradă, să avem un răspuns. Până la următoarea ședință de guvern vom analiza și vom reglementa sub ce formă va fi emis acest act normativ,” a spus Despescu, conform Agerpres.

Despescu a explicat că șoferii testați pozitiv pentru consum de droguri sunt conduși la unități medicale autorizate pentru prelevarea de probe biologice. 

Dacă șoferul refuză testarea, este totuși obligat să se supună prelevării probelor biologice.

„Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, permisul va fi restituit șoferului, iar procedura va continua. Dacă rezultatul este pozitiv după acest interval, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise,” a adăugat Despescu.

Aparatul Drugtest detectează doar prezența substanței, însă doar rezultatele de laborator pot fi utilizate ca probe într-un dosar penal.

Poliția Română a precizat că doar șoferii care prezintă anumite circumstanțe, cum ar fi antecedente în consumul de substanțe interzise sau prezența unor recipiente suspecte în vehicul, vor fi testați pentru droguri.

Se anunță proteste în Capitală împotriva OUG 84

Joi 11 iulie 2024 se anunță un protest major în Piața Victoriei, de la ora 18:00, din cauza OUG 84 ”care pune în pericol drepturile șoferilor.

Zeci de mii de persoane au semnat deja o petiție pentru anularea acestei măsuri, care este deja în vigoare. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că, în cazul unui rezultat fals pozitiv, șoferii nevinovați pot aștepta și câteva luni până își recapată permisul. Au existat situații în care unii șoferi au asteptat și mai bine de un an de zile până să vină rezultatul și în tot acest timp au rămas și fără permis de conducere și fără loc de muncă.

De asemenea, mulți șoferi acuză faptul că polițiștii au lansat o adevărată „vânătoare” la adresa lor și nu mai recurg la testate doar în cazul în care există suspiciuni rezonabile care să indice faptul că un participant la trafic s-ar afla sub influența unor substanțe psihoactive.

”În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive făcute de poliție este FALS pozitiv. OUG 84 lasă șoferii fără permis până la un an, în așteptarea rezultatelor analizelor de sânge.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pun în pericol viețile și carierele a mii de șoferi nevinovați. Aceștia riscă dosare penale și pierderea locurilor de muncă din cauza testelor fals pozitive. Iar bicicliștii și trotinetiștii sunt amendați cu minimum 990 lei.” – se arată în mesajul organizatorilor, publicat pe Facebook.

Citește mai mult pe acest subiect:

Guvernul ar putea decide AMÂNAREA măsurilor din OUG 84, privind testarea antidrog. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu

Consiliul Superior de Medicină Legală CRITICĂ „ordonanța antidrog”: „Macul, dar și multe medicamente, precum codeina, vor da reacții pozitive”

Premierul Ciolacu susține înăsprirea pedepselor pentru şoferii care urcă DROGAȚI la volan: ,,Nu e o catastrofă să rămâi fără permis pentru 2 zile”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce a descoperit FBI despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care l-a împușcat pe Donald Trump
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am...
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Antonia a luat 9,98 la BAC, dar a făcut contestaţie! Cu ce notă s-a trezit...
Tulburător! Actrița CELEBRĂ, diagnosticată cu scleroză multiplă. "Mi s-a spus să-mi fac planuri pentru moarte"
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile...
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să repari singur mașina dacă a fost zgâriată în parcare? În ce situații...
Sateliţii lui Elon Musk, în cădere liberă. O ploaie vine spre Pământ
COȘMAR la bordul Stației Spațiale! Doi astronauți, blocați de peste o lună
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
Fostul designer Rolls Royce și BMW, Ian Cameron, înjunghiat mortal în propria casă
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii...
Misterul din spatele morții Dianei! Iubitul tinerei ucise de urs ridică multe semne de întrebare:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Directorul general al casei de modă Burberry pleacă după mai puțin de 2 ani și...
×