Motivul pentru care un sat din Germania va DISPĂREA de pe fața pământului / Locuitorii își fac bagajele pentru a pleca: „Nu voiam să mă mut”

Motivul pentru care un sat din Germania va DISPĂREA de pe fața pământului / Locuitorii își fac bagajele pentru a pleca: „Nu voiam să mă mut”
Germania şterge un întreg sat de pe hartă / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/07/2024, 11:27
Actualizat: 09/07/2024, 11:27

După șapte secole de existență, satul Muhlrose din estul Germaniei urmează să dispară de pe fața pământului, iar cei 200 de locuitori își fac bagajele pentru a pleca. Decizia de a demola satul vine ca urmare a extinderii unei mine de cărbune.

Detlef Hottas, unul dintre ultimii rezidenți, își petrece zilele străbătând străzile părăsite ale satului în scaunul său electric. La 64 de ani, el se va muta la sfârșitul acestui an împreună cu soția sa, câteva oi și găini. „Nu voiam să mă mut pentru că m-am născut aici. Asta este casa mea”, a declarat Detlef Hottas, citat de Bloomberg.

Germania accelerează planurile de renunțare la cărbune

Muhlrose se află într-o regiune unde Germania, Polonia și Cehia formau odinioară centrul industriei carbonifere din perioada comunistă.

În contextul invaziei rusești în Ucraina și a întreruperii livrărilor de gaze rusești, Germania vrea să renunțe la cărbune pentru a reduce dependența de combustibili fosili și a face loc energiei regenerabile.

Cu toate acestea, exploatarea minieră de suprafață a companiei Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG) avansează către Muhlrose, pentru a excava lignit, un tip de cărbune de calitate inferioară, notează Agerpres.

Controverse și perspective financiare

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a recunoscut că, deși lignitul a asigurat prosperitatea Germaniei în trecut, vremea sa se apropie de sfârșit. Totuși, contractele existente semnate cu companiile miniere limitează intervenția guvernului. Habeck speră că evoluțiile de pe piață, inclusiv scăderea prețurilor la electricitate și creșterea costurilor cu poluarea, vor accelera tranziția de la cărbune.

Josephine Semb, cercetător la Universitatea Flensburg, a publicat un studiu recent conform căruia extragerea cărbunelui de sub satul Muhlrose nu va fi profitabilă. Cu toate acestea, LEAG, parte din imperiul de afaceri al miliardarului ceh Daniel Kretinsky, are o altă opinie. Directorul general al companiei, Thorsten Kramer, a declarat că se așteaptă să continue să facă profit din lignit până în 2038.

Relocarea și demolarea

La sfârșitul lunii iunie, peste două treimi dintre clădirile din satul Muhlrose au fost deja demolate. Jadwiga Mahling, pastor protestant în zonă, a criticat situația, afirmând că deciziile sunt luate în funcție de interesele companiilor, nu ale comunităților. Martin Klausch, oficial LEAG, susține că firma a depus eforturi pentru a ușura tranziția locuitorilor, asigurându-se că nimeni nu va fi într-o situație financiară mai proastă după relocare.

LEAG plănuiește să înceapă excavările în 2029, însă activiștii de mediu, precum Rene Schuster de la Green League, pregătesc acțiuni legale pentru a opri proiectul. Pastorul Mahling a subliniat că, deși au existat victorii în tribunal împotriva unor mine de lignit în trecut, deciziile au venit adesea prea târziu pentru a salva comunitățile afectate.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la Brăila. Telefonul victimei și crima mascată...
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici:...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de...
Cum arată Oana Roman în costum de baie la 48 ani: abia dacă o mai...
O româncă stabilită în Elveţia spune că are nevoie de 7.000 - 8.000 de euro...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
Un experiment răspunde DEFINITIV: Suntem SINGURI în Univers?
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
Insula Iubirii, sezonul 8. Reacția lui Robert Braia după ce s-a scris că i s-a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele...
REMA, show exploziv pe scena festivalului Electric Castle 2024. Ce a spus artistul nigerian despre...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Ecaterina ANDRONESCU, ADEVĂRUL despre învățământul din România | EXCLUSIV „Altceva cu Adrian Artene”