De ce donăm sistemul PATRIOT Ucrainei? „Pentru că PUTEM” / Iohannis, pe picior de PLECARE: Vom fi într-o situație bună și după

Publicat: 10/07/2024, 21:18
Actualizat: 10/07/2024, 21:32

Ultima vizită a lui Klaus Iohannis la NATO lasă în urmă un sistem Patriot pentru Ucraina. De ce? „Pentru că putem”, declară apăsat președintele României, înaintea summitului aniversar al Alianței. 

Pe 20 iunie, membrii CSAT au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT, după ce Iohannis a declarat că Joe Biden a adus în discuție „chestiunea” oferirii de sisteme Patriot țării aflate în război. Se întâmpla în Biroul Oval, pe 7 mai.

Miercuri, de la Washington, Iohannis explică decizia CSAT, pe înțeles „politic”.

Haideți să vă răspund așa, mai politic.  Noi facem toate aceste lucruri: sprijinim Ucraina, donăm PATRIOT, ajutăm Moldova, ajutăm și pe alții din regiune, pentru că putem și pentru că noi considerăm că așa este corect. Iar pentru că noi putem, este o afirmație care cred că toată lumea o înțelege așa cum trebuie, spune Iohannis.

Iohannis intră încrezător în summitul Alianței pe care visa să o conducă, având în minte imaginea unei Românii care „s-a transformat într-un stat cu forța, energia și capacitățile să exporte securitate în întreaga regiune”

România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel, vă amintiți anii ’90, primii ani din 2000, s-a transformat într-un stat care are forța, energia și capacitățile să exporte securitate în întreaga regiune. Este mare lucru.

Este un drum complicat pe care îl avem în spatele nostru, un drum complicat pe care îl avem în față, dar România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată, în special în ultimii 10 ani, analizează Iohannis.

Când și ce va primi țara noastră la schimb

Și pentru că „putem” și suntem o țară „implicată”, românii donează un sistem de apărare antiaeriană. Dar are pretenții la schimb.

A spus-o viitorul fost șef al statului chiar de la Washington, imediat după întâlnirea cu Biden, de la Casa Albă, din luna mai.

Va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană, ne informa Iohannis atunci.

O lună și jumătate mai târziu, Iohannis convoacă CSAT. În timpul ședinței, membrii convin să identifice „o soluție temporară de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, prin donarea sistemului Patriot.

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create, informa Palatul Cotroceni, pe 20 iunie.

Din comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale mai aflăm că „decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”.

„Vom fi într-o situație bună și după”

Prin urmare, se negociază ceva la schimb. Iar pretenția României este să fie compensată „rezonabil”. Pe picior de plecare, Iohannis garantează: vom fi într-o situație bună și după.

Pretenția noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen PATRIOT, să fim compensați rezonabil. Aceste lucruri se negociază și în aceste zile cu partenerul american, cu NATO, și deja s-au obținut primele progrese. Când se finalizează discuția, vom face publice discuțiile, vom fi într-o situație bună și după.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat...
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Cea mai rară gaură neagră din Calea Lactee, ascunsă după 7 stele care „nu ar...