NATO reafirmă angajamentele apărării colective, pe fondul riscurilor generate de RUSIA și CHINA /Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei

NATO reafirmă angajamentele apărării colective, pe fondul riscurilor generate de RUSIA și CHINA /Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei
Publicat: 11/07/2024, 02:23
Actualizat: 11/07/2024, 03:20

Liderii statelor NATO, reuniți la Washington, au reafirmat angajamentele de apărare colectivă și au pledat pentru suplimentarea capabilităților militare, în contextul riscurilor generate de Rusia și China, oferind Ucrainei un parcurs ”ireversibil” de integrare, dar fără a fixa un termen concret de aderare.

”Construită pentru menținerea păcii, NATO rămâne cea mai puternică Alianță din istorie. Menținem unitatea și solidaritatea în contextul războiului brutal de agresiune de pe continentul european, într-un moment critic pentru securitatea noastră. (…) Reafirmăm legăturile transatlantice durabile dintre națiunile noastre. NATO rămâne forumul unic, esențial și indispensabil de consultări, coordonare și acțiune în toate problemele asociate securității noastre individuale și colective. NATO este o Alianță defensivă. Angajamentul de a ne apăra unii pe alții și fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat (…) este ferm. Vom continua să asigurăm apărarea colectivă față de toate amenințările, din toate direcțiile, (…), prin cele trei sarcini centrale – disuasiune și apărare, prevenirea și gestionarea crizelor și securitate prin cooperare”, arată Declarația summitului NATO de la Washington.

NATO consideră Rusia „amenințare directă” și exprimă preocupări privind acțiunile Iranului și Chinei

Liderii statelor NATO atrag atenția că invazia militară rusă în Ucraina a perturbat ”pacea și stabilitatea” în spațiul euro-atlantic, ”subminând grav securitatea mondială”.

”Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare asupra securității statelor aliate. Terorismul (…) este cea mai directă amenințare asimetrică asupra securității cetățenilor noștri și asupra păcii internaționale și a prosperității. (…) Conflictele, situația fragilă și instabilitatea din Africa și din Orientul Mijlociu afectează direct securitatea noastră și a partenerilor. (…). Acțiunile destabilizatoare ale Iranului afectează securitatea euro-atlantică”, precizează liderii țărilor NATO.

”Ambițiile publice ale Chinei și politicile sale coercitive continuă să genereze provocări asupra intereselor, securității și valorilor noastre. Aprofundarea parteneriatului strategic dintre Rusia și China, încercările lor de subminare și reconfigurare a ordinii internaționale bazate pe reguli generează preocupări profunde”, subliniază liderii statelor din Alianța Nord-Atlantică.

NATO intensifică măsurile de apărare și descurajare militară

Alianța Nord-Atlantică salută majorarea de către cele mai multe state membre a cheltuielilor pentru apărare și pledează pentru intensificarea capabilităților de apărare și disuasiune.

”Urgentăm activitățile de suplimentare a capabilităților (…), intensificăm abilitatea de mobilizare a forțelor pentru a răspunde amenințărilor, (…) continuăm consolidarea apărării avansate pe flancul estic al NATO”, precizează Declarația summitului de la Washington.

NATO consolidează apărarea antibalistică

Alianța Nord-Atlantică reafirmă determinarea de respingere a amenințărilor balistice prin consolidarea ”Sistemului integrat de apărare antiaeriană și antibalistică (IAMD)”.

”Definitivarea complexului din Redzikowo, Polonia, prin furnizarea de sisteme balistice Aegis, completează capabilitățile existente în România, Spania și Turcia”, subliniază liderii statelor NATO.

Parcurs „ireversibil” de integrare a Ucrainei în NATO

Alianța Nord-Atlantică a stabilit că parcursul integrării Ucrainei este ”ireversibil”, dar nu a fixat un termen clar de aderare.

”Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a intensificat interoperabilitatea și este tot mai mult integrată politic în Alianță. Salutăm progresele concrete înregistrate de Ucraina de la Summitul desfășurat la Vilnius în privința reformelor necesare la nivel democratic, economic și în materie de securitate. În timp ce Ucraina continuă această activitate vitală, noi vom continua să o susținem pe parcursul ireversibil de integrare deplină la nivel euro-atlantic, inclusiv pentru a deveni membră a NATO. Reafirmăm că vom fi în poziția de adresare a unei invitații Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliații vor ajunge la un acord și vor fi întrunite condițiile”, subliniază liderii țărilor NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

BIDEN cere investiții în apărarea NATO, în contextul riscurilor generate de RUSIA /”Putem și vom apăra fiecare centimetru pătrat al teritoriului”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe...
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a...
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
Candidatul cel mai slab pregătit în cursa pentru Cotroceni. Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj INSCOP
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu...
Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit,...
Lovitură de teatru în dosarul Buzatu! Toate înregistrările DNA au fost eliminate. Ce se întâmplă...
Soția lui Ianis Hagi a gafat COLOSAL! A șters postarea, dar noi o avem
Un tânăr de 27 de ani, internat la spitalul Bagdasar Arseni, a paralizat brusc. Medicii...
Studenţii vor primi burse mai mari. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului...
Mihai, un tânăr de 34 de ani, a murit sub ochii tatălui după ce două...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Coreea de Nord spune că trimiterea militarilor în Rusia ar fi în conformitate cu normele...
RECORD mondial: Este de peste 800.000 de ori mai puternic decât al Pământului
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare: „Sunt...
Fotbalistul a murit la doar 35 de ani! Breaking news
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Câți bani a donat Elon Musk pentru campania prezidențială a lui Donald Trump?