Revizuirea HEGEMONIEI globale. Viziunea lui Dan Dungaciu asupra JOCURILOR de putere: “America n-are voie să piardă“

Publicat: 11/07/2024, 13:30

În cadrul unei emisiuni transmise live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a exprimat opinii puternice referitoare la schimbările geopolitice globale și la rolul pe care Statele Unite îl joacă în aceste transformări. Urmăriți aici, integral, emisiune alui Marius Tucă

Analistul Dan Dungaciu, în discursul său, subliniază necesitatea ca Statele Unite să ajusteze constant strategiile lor de politică externă și de securitate pentru a rămâne o putere influentă într-un mediu global în schimbare rapidă.

America trebuie să-și schimbe modul de comportament

Dungaciu consideră că America trebuie să își schimbe modul de comportament și să adapteze din nou „grădina” globală în care au crescut alte puteri majore cum ar fi China și Rusia.

„Hegemonia americană nu mai există. Americani au înțeles foarte bine asta. Ei înțeleg foarte bine că trebuie să se schimbe pe ei modul lor de comportament și să schimbe lumea. Lumea nu mai are voie să fie ca înainte pentru că lumea de dinainte, cum a spus Donald Trump, a produs China, a produs Rusia. Deci America a gestionat o grădină în care au crescut două buruieni mari”, spune analistul.

„America n-are voie să piardă”

Argumentând că lumea nu mai poate fi gestionată în același mod ca în trecut, Dungaciu sugerează că Statele Unite trebuie să-și modifice comportamentul pentru a rămâne relevante și influente într-un peisaj geopolitic în continuă schimbare.

„Nu mai pot lăsa grădina așa. O să modifice și grădina și comportamentul lor. Despre asta va fi vorba. America n-are voie să piardă. America a ajuns mare putere când a debarcat o putere democratică, Marea Britanie. Au devenit ei stăpânii lumii cu navele lor, cu portavioane lor, cu capacitatea lor”, continuă acesta.

Marea Neagră în jocul global

În contextul discuției despre importanța strategică a regiunilor și resurselor, Dungaciu nu consideră Marea Neagră o prioritate majoră pentru Statele Unite.

El compară importanța strategică a Mării Negre cu cea a unui buzunar mic într-un buzunar mai mare, sugerând că regiunea nu schimbă fundamental echilibrul global de putere.

„Pe ei nu-i interesează Marea Neagră din punctul ăsta de vedere pentru că e o mare închisă. Imi spunea cineva – Marea Neagră este cum e buzunarul acela de la blugi pe care îl ai în interiorul buzunarului pe care daca îl ai e ok, dacă nu-l ai tot aia e. Asta e Marea Neagră în jocul global”, afirmă analistul.

El argumentează că regiunea nu deține aceeași importanță strategică globală ca alte zone și că Statelor Unite se îndreaptă către oceanul planetar și nu spre mări închise precum Marea Neagră.

„Nu schimbă datele problemei Marea Neagră. Nu-i interesează chestiunea asta pe ei că nu pe aici sunt marile circuite financiare, comerciale, de putere sau militare. Pe ei îi interesează cum se mișcă lumea la nivelul oceanului planetar. Ori cine poate să blocheze aceste lucruri e o putere precum China”, adaugă Dungaciu.

Prezența militară a SUA și implicațile regionale

În privința prezenței militare a Statelor Unite în Europa și a bazelor militare, Dungaciu a subliniat că edificarea bazelor militare nu se rezumă doar la infrastructură, ci și la asigurarea unei prezențe militare eficiente și sustenabile în regiune.

„Câți militari va avea America în Europa, în bazele militare, că noi tocmai construim baze militare. Baza militară e un orășel pe care îl construiești. Cine vine? Faci un orășel pustiu? Vei fi ridicol. Dacă faci o bază militară și nu e nimeni în ea vor răde de mulți de noi. Sper să nu se întâmple asta”, conchide Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale