Modificările aduce de textul noii Ordonanțe 84/2024 pun în practică o situație de prioritate…în drepturi. Cu alte cuvinte, dreptul la viață și siguranță publică pe drumurile publice are prioritate în fața dreptului la circulație pe drumurile publice, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, în cadrul briefingului de presă după terminarea ședinței de Guvern de joi. Acesta a mai spus că forma veche a ordonanței, coroborată cu completările, formează o variantă cu care chiar și ministrul Predoiu este de acord.
Guvernul a aprobat noua formă a OUG 84/2024, referitoare la sancționarea șoferilor depistați în trafic că se află sub influența stupefiantelor sau care sunt doar victimele un rezultat greșit al unui drugtest. care sunt modificările aduse, a dezvăluit ministrul MAI, Cătălin Predoiu, după ședința de la Guvern.
Ordonanța 84 plus această ordonanță, azi, împreună, dau ceva mai bun decât doar Ordonanța 84. Deci asta a adus o îmbunătățire sub acest aspect al termenului și al restituirii permisului. Cu asta sunt de acord și este un rezultat al unui semnal într-adevăr de neîncredere din partea societății că ne putem ține de aceste termene.
Practic, ce se întâmplă cu un șofer căruia i s-a suspendat permisul, în timp ce așteaptă analizele de la INML. Acesta nu va conduce, sigur, spune ministrul Predoiu, însă poate primi permisul înapoi în timp ce așteaptă rezultatul. Rezultat care poate fi chiar…pozitiv.
3 zile, adică 72h, are permisul retras și apoi, dar dacă ulterior se constată că a consumat într-adevăr substanțe interzise, sigur se aplică legea penală după. Sunt alte prevederi legale care intră în funcțiune. Dar acele 3 zile nu conduce. Dar după acele 3 zile, primește permisul înapoi și rezultatele de la INMM, nu, dacă rezultatele analiza toxicologică de la INML confirmă rezultatul pozitiv de la drugtest este evident că nu primește înapoi permisul(…) Dacă presupunem că este în starea de pozitivare sub aspectul substanțelor interzise, adică drogat permanent 7 zile, eu cred că nu poate conduce în niciun caz. Dacă presupuneți ipoteza în care el a fost surprins sub influența acestor substanțe la momentul testului, trec cele 3 zile și ulterior primește carnetul și conduce da, ulterior conduce pe asta a fost toată rațiunea cererii societății civile ca el să își redobândească exercițiul dreptului de a circula.
Care drept are întâietate, atunci când se întâlnesc mai multe drepturi constituționale, într-o lege, ne lămurește tot ministrul Predoiu: „E ca la semafor!”
Dacă se constată că în trecut când a fost testarea pozitivă la drug test se confirmă de către medicul INML, atunci da, își pierde acest drept de data asta care nu mai suspendat, este pierdut. Numărul de soluții este limitat și de aceea vă spuneam că există…..asta este o situație clasică de conflict între drepturi. Da, dreptul la viață, siguranță publică și dreptul la circulație. Într-o situație de conflict între drepturi, nu vreau să tehnicizez prea mult discuția, dar juridic, dar într-o situație de conflict între drepturi, soluția nu s-a inventat, alta este de a da prioritatea unui drept și de a restrânge temporar pe celălalt. E ca la semafor, dacă vreți: dai unuia verde, altul stă pe roșu până trece celălalt. Și aproximativ nu e chiar așa, dar restrângerea e temporară. Exact ca la semafor: temporar stai pe loc. Temporar. Acest temporar este acest 3 zile.
CITEȘTE ȘI: