România se confruntă cu un nou val de caniculă, iar temperaturile extreme pun la grea încercare rezistența cetățenilor. Potrivit meteorologilor, jumătate din țară se află sub cod roșu de caniculă. Ne așteptăm la temperaturi de 40-42 C, conform ANM. Pentru ca organismul să nu fie afectat de caniculă, Ministerul Sănătății a venit cu un set de recomandări.
Ministerul Sănătății atenționează populația să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 – 18:00.
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă, anunță Ministerul Sănătății pe Facebook.
De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate, recomandă sursa citată.
În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile.
De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.
Pentru sugari și copiii mici, se recomandă un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer.
Hidratarea corespunzătoare este esențială, iar pentru sugari se recomandă alăptarea ori de câte ori sugarul solicită. La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia trebuie să se prezinte la medicul de familie.
În ceea ce privește angajatorii, se recomandă reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă și alternarea efortului dinamic cu cel static. Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer, este de asemenea necesară.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri.
În situațiile de cod roșu, se recomandă reducerea deplasărilor la cele esențiale, evitarea deplasărilor între orele 11:00-17:00, consumul de 2-4 litri de lichide pe zi și evitarea consumului de alcool. Dacă urmați tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă. Nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9:00 și după ora 20:00 și evitați mâncărurile grele și mesele copioase.
CITEȘTE ȘI: