În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a oferit o analiză profundă asupra dinamicii geopolitice actuale și a modului în care liderii mondiali își joacă cărțile pe scena internațională. Urmăriți aici, integral, emisiune alui Marius Tucă
Analiza lui Dan Dungaciu subliniază complexitatea relațiilor internaționale actuale și importanța perspectivelor din care privim aceste relații.
„Dacă asistăm la o schimbare de lumi, depinde cum îți pui privirea. Dacă tu rămâi și te uiți la lume din perspectiva veche, atunci sigur că lumea ți se pare strâmba, aia care va să vină. Dar dacă te uiți din perspectiva viitorului, vezi că domnul Viktor Orban se mișcă spre toată lumea”, spune analistul.
Un exemplu clar al acestei dinamici îl reprezintă acțiunile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Dungaciu evidențiază strategia președintelui turc în contextul dezbaterilor din cadrul NATO referitoare la războiul din Gaza:
„Să vă dau un exemplu cum arată jocul pe care îl face fiecare acolo. Una dintre temele care sunt puse pe agendă la NATO e tema războiului din Gaza. Domnul Erdogan, și nu e singurul, ce a făcut? A luat atacul acesta făcut de ruși împotriva unui spital de pediatrie din Ucraina, a profitat de acest lucru odios și ridică problema la NATO cu spitale din Gaza. Fiecare își joacă cartea”, continuă Dungaciu.
Potrivit analistului, Erdogan își folosește influența pentru a se poziționa ca lider ideologic în Orientul Mijlociu, încercând să atragă atenția asupra sa ca fiind singurul lider care aduce în discuție problemele regiunii.
„Erdogan nu joacă pentru NATO, joacă din perspectiva poziției de sultan. El transmite mesaje pentru Orientul Mijlociu – Eu sunt stăpânul ideologic. Această nenorocire care s-a întâmplat în Ucraina e folosită de Erdogan pentru a aduce în discuție chestiunea Gazei”, adaugă acesta.
Un alt punct important al analizei lui Dungaciu este situația politică din Washington care este deosebit de relevantă pentru echilibrul global de putere. El subliniază importanța stabilității politice din Statele Unite, un factor cheie pentru politica internațională:
„Schimbarea de putere din Washington este cel mai important subiect. Dacă vă uitați pe Washington Post sau New York Times, astăzi vedeți că principalele subiecte sunt legate de ce se mai întâmplă cu domnul Biden. E important să vedem dacă domnul Biden rezistă, se ține pe picioare și dacă va face conferință de presă, cum se comportă la conferință”, conchide analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.