Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, avertizează că în aceste zile cu temperaturi extrem de ridicate există riscul să apară pene de curent. El atenționează că ar putea fi probleme, în condițiile în care consumul de energie va atinge niveluri record.
„În momentul în care ai condiții meteo aparte, că vorbim de caniculă, furtuni, de aceste fenomene asociate schimbărilor climatice, pot apărea și pene de curent. Le recomand românilor să rămână calmi. Noi lucrăm cu distribuitorii să reducem la minimum durata unor asemenea evenimente”, a spus Burduja într-o intervenție la Digi 24.
„E posibil să apară. În acest moment n-am văzut o recurență mai mare a acestui fenomen”, a adăugat Burduja. Mai mult, România importă deja energie, pentru a putea acoperi consumul, la prețuri uriașe. Avem a doua cea mai scumpă energie din Europa, mai mult decât dublu față de Germania sau Franța.
Aceasta, în condițiile în care meteorolgii au emis cod roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară. Este cel mai extins cod roșu emis vreodată de ANM. Urmează cel mai cald weekend din această vară: se vor atinge 40 de grade Celsius, iar Capitala va fi la doar un grad distanță de recordul lunii iulie. Astăzi și mâine, aproape toată țara este sub cod portocaliu de caniculă.
Tarifele la energie, din România, sunt cu mult peste media țărilor din regiune, iar principala cauză e faptul că producția din surse regenerabile scade în perioadele caniculare. Panourile dau cel mai bun randament la 25°C, adică în lunile de primăvară și toamnă. Potrivit testelor de specialitate, fiecare grad în plus scade cu aproape 0,5% din puterea panourilor.
Pentru a nu avea neplăceri, specialiștii recomandă supradimensionarea sistemului de panouri fotovoltaice cu aproximativ 30%, altfel riscați să consumați și mai mult din rețea, mai ales vara, când aparatele de aer condiționat funcționează aproape neîntrerupt.
Pentru moment, tariful pentru energia electrică este plafonat la nivelul populației, până în martie anul viitor, însă, România a avut prețuri record la energie, mult peste media statelor europene. În această perioadă, temperaturile sunt și cu 7° peste medie, iar atunci când este foarte cald și nu bate vântul, producția de energie eoliană scade.
De asemenea debitul Dunării este sub media multianuală la intrarea în țară și este prevăzut să scadă cu aproximativ 15% în următoarea săptămână.