Propunere: Închisoare de 3 LUNI pentru românii care hrănesc urșii. Turiștii români, filmați în flagrant cum încalcă legea

Publicat: 11/07/2024, 23:38
Actualizat: 12/07/2024, 00:25

Incidentul de la Jepii Mici din Bucegi, unde o fată de 19 ani a fost ucisă de un urs după ce a apucat-o și aruncat-o în prăpastie, a șocat întreaga țară, iar problema invaziei urșilor asupra zonelor populate de oameni a revenit în atenția publică. 

Dar principalele cauze, pe lângă defrișările care le distrug habitatul natural,  este inconștiența turiștilor care hrănesc urșii pe șosele și neglijența celor din localități care aruncă gunoaiele în mod neregulamentar.

Amenzile aplicate de jandarmi și montarea camerelor video în Transfăgărășan, măsuri aplicate în ultimii doi ani,  par să nu mai fie suficiente încât să-i țină pe turiști departe de urși. Urșii, atrași de mâncarea oferită de turiști, coboară din munți pentru a se plimba pe șosele, riscând să fie fie loviți de mașini sau să provoace accidente. Sau se duc prin localități și comune pentru a căuta în tomberoane sau în gospodăriile fermierilor.  Oamenii și animalele din gospodării pot fi pradă sigură pentru un urs brun înfometat și agresiv.

Primarul care propune închisoare de 3 LUNI pentru turiștii inconștienți

Potrivit Digi24, primarul comunei Chiojdu din Buzău, Gheorghe Neamțu,  propune ca persoanele care hrănesc să facă închisoare cu executare timp de 3 luni.

Hrănirea urșilor de către oameni este principalul motiv pentru care urșii se apropie foarte mult de oameni. Primarul vrea ca hrănirea urșilor trebuie să intre în sfera penală.

El speră că numai așa s-ar preveni incidentele care se soldează cu pierderi de vieți umane.  Numărul atacurilor asupra gospodăriilor a crescut în ultimii ani, iar animalele domestice ajung să fie ucise.

„Ursul brun își creează un obicei să primească de mâncare. La noi, în comunele de munte, acest urs vine neinvitat și se abonează la gospodăriile oamenilor, atacă animalele, le omoară, le mănâncă”

Mulți turiști au fost filmați în timp ce hrăneau urșii și își făceau selfie-uri riscante

Platforma YouTube abundă de clipuri cu turiștii români care hrănesc animalele sălbatice cu pâine, pufuleți, chipsuri și covrigi, în condițiile în care nici la Grădina Zoologică nu este permisă hrănirea animalelor sălbatice din captivitate. De obicei, sunt doar pui de urși, care aparent, sunt jucăuși și prietenoși.

Dar chiar și puii, dacă sunt flămânzi, pot fi periculoși. Într-o filmare difuzată de Euronews, o femeie care a hrănit un pui de urs ș-a expus și ea și pe copilul ei în pericol. Din filmare se vede că ursul era flămând și s-a repezit la cele două persoane. 

Mama ursuleților din specia ursului brun rareori atacă oamenii (nu ca femelele din specia ursului Grizzly), dar poate avea un comportament imprevizibil dacă oamenii se apropie mult de puii lor.

Urșii pot să muște, să lovească, să sfâșie, să zgârie și să pună un om la pământ cu greutatea lor imensă de maximum 600 kilograme. Lovitura peste cap venită de la laba unui urs cu forță crescută îi poate fi fatală și unui om de vârstă adultă.  

Într-o altă filmare, un urs cerșește de mâncare și se cațără pe fereastra mașinii în care se află turiști. Acest exemplar pare că și-a făcut o obișnuință să ceară mâncare de la trecători.

Turiștii nu iau în seamă avertismentele

Autoritățile previn turiștii să nu hrănească urșii pentru că îi determină să invadeze zonele populate de oameni unde se află gunoaie. 

Câțiva turiști au fost filmați în timp ce hrăneau urșii din palmă și făceau selfie-uri cu ei, chiar dacă alți șoferi aflați în trecere i-au avertizat că pot fi periculoși.

-„Auziți, știți că sunt periculoși?”, le atrage atenția șoferul care filmează un grup de turiști (cu un minor alături) cum hrănesc doi pui de urși.

-„Nu ne apropiem tare”, spune turistul care hrănea doi pui de urși cu pufuleți.

„Am înțeles. Dar dacă vă mușcă, o să apară la știri că ursul e de vină”, a spus șoferul.

„Ăștia sunt puiuții lor ”, spune unul dintre turiști.

-„Și mama pe unde e ?”, întreabă șoferul

-„Păi, nu a venit”, spune un alt turist

 

Într-o altă filmare, un alt turist inconștient vrea să filmeze/să fotografieze ursul din apropiere.

Un șofer îl avertizează să nu se apropie prea mult de urs. Chiar atunci, ursul s-a repezit la turist, provocându-i o spaimă atât de mare încât că s-a prăbușit.

Într-o altă filmare scandaloasă, o mamă cu un copil mic în brațe hrănește un pui de urs.

Fenomenul „Ursuleții Cerșetori” ajunge în atenția străinilor

Fenomenul „ursuleților cerșetori din Transfăgărășan” a ajuns și în atenția străinilor. Ecologiștii atrag atenția că un astfel de comportament îi fac pe puii de urși mai puțin capabili să-și caute de unii singuri hrana sau să vâneze în pădure când știu că pot să obțină hrana mai ușor de la oameni.

România are în prezent cea mai mare populație de urși bruni din Uniunea Europeană, între 7.536 și 8.000. Numărul lor s-ar putea dubla în următorul deceniu dacă autoritățile nu iau măsuri pentru reducerea populației sau mutarea în rezervații. Iar numărul atacurilor sângeroase asupra oamenilor ar putea crește.

Statul român nu dispune de resurse pentru a le construi rezervații, nici să-i distribuie în Europa.  Soluția ar fi o cotă de vânătoare comercială și majorarea acesteia după depunerea unui proiect de lege în 2023. Doar vânătorii „specializați” pot ucide urșii. Vânătoarea sportivă a fost interzisă din 2016. Suedia, care numără 2.500 de urși bruni, pentru a preveni braconajul, dar și atacurile asupra oamenilor, a stabilit o cotă anuală de vânătoare la 649 de urși în 2023. Doar femelele cu pui sunt exceptați.

Citește și: Urșii din România vor fi numărați prin probe ADN. Câți bani și câți specialiști vor fi alocați

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dosarul Biancăi Drăgușanu. Două persoane au fost reținute, 700 de haine au fost ridicate după...
Dentista din Brăila a avut parte de o moarte VIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Dentista din Brăila ucisă în cabinet s-a luptat cu agresorul ei. Ce s-a descoperit la...
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de...
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Insula Iubirii, sezonul 8. Cum arăta ispita Marcel Andrei fără tatuaje și barbă. Bărbatul era...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Delia, look total neașteptat la Electric Castle 2024. Cântăreața a făcut show pe scena festivalului
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
Un nou experiment sugerează că suntem singura civilizație inteligentă din galaxie