În urmă cu 25 de ani, exact pe 12 iulie 1999, România a avut parte de una dintre cele mai ploioase zile din istoria sa înregistrată. Valorile record au fost înregistrate la Drobeta-Turnu Severin, unde s-au adunat 224 mm de precipitații în doar 24 de ore.
Deși astăzi ne confruntăm cu secetă și zile toride, acum 25 de ani, ziua de 12 iulie 1999 a înregistrat astfel un record național. Astfel că 224 mm de precipitații înseamnă că în 24 de ore a plouat de aproape patru ori mai mult decât media pentru acea lună. Această cantitate masivă de apă a provocat inundații în întreaga regiune. Cantitatea de apă a dus la pagube materiale semnificative, iar eforturile de intervenție și salvare ale autorităților au fost intense.
Iunie 1969 a deținut recordul de cea mai ploioasă lună din ultimele șapte decenii. Cantitatea de precipitații înregistrată în acea lună a depășit cu peste 80% media normală a precipitațiilor pentru luna iunie.
Lunile august din 2005 și 2006 s-au remarcat, de asemenea, prin cantități de precipitații neobișnuit de mari. Abaterea față de media normală a precipitațiilor din august a fost de 131% în 2005 și de 107% în 2006, valori considerabil mai mari decât media pe termen lung. Abaterile semnificative au marcat acele veri ca fiind unele dintre cele mai umede din istoria recentă a României.
Evenimentul din 12 iulie 1999 a fost unul fără precedent în istoria recentă a României. Specialiștii meteorologi au subliniat că o astfel de cantitate de precipitații într-o singură zi reprezintă un fenomen extrem de rar. Acesta poate fi atribuit schimbărilor climatice și intensificării evenimentelor meteorologice extreme.
Pe măsură ce se împlinesc 25 de ani de la acea zi, este important să ne amintim nu doar de impactul devastator al inundațiilor, ci și de cum putem face față provocărilor generate de schimbările climatice și evenimentele meteorologice extreme.
Sursa: Euronews
Foto caracter ilustrativ/ Sursa foto: Pixabay