Într-un nou episod al podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, Ana Maria Păunescu, fiica regretatului poet Adrian Păunescu, a făcut câteva mărturisiri emoționante despre relația cu tatăl ei și despre cum i-a influențat acesta viața și cariera literară.
Ana Maria Păunescu, cunoscută pentru talentul ei literar, a vorbit deschis despre impactul profund pe care l-a avut tatăl său asupra ei. Într-o scrisoare adresată urmașilor săi, dictată de poet în vara anului 2010, cu câteva luni înainte de a pleca dintre noi, Ana Maria a împărtășit câteva dintre cuvintele de adio ale tatălui ei.
„Acesta este, cred, un text pe care mie mi l-a dictat aici, în camera asta, așa, cumva amenințător pentru cei care nu credeau în starea lui de suferință, pentru că văzându-l întotdeauna puternic, luptător, multora nu le-a venit să creadă că ar putea avea probleme reale de sănătate. Și a scris o scrisoare. Așa s-a și numit: Scrisoare urmașilor mei. Mie mi-a dictat-o. Eu plângeam și el scria în vara lui 2010,” a declarat aceasta.
Ana Maria a continuat să vorbească despre cum își învață și ea fiica, Alexandra, despre viață și moarte, la fel cum a fost învățată și ea de către tatăl ei.
„Eu nu spun despre oameni că au murit niciodată și așa am învățat-o și pe Alexandra mea. I-am spus că oamenii nu mor, ei pleacă în cer. E o plecare cu care a trebuit să ne obișnuim, n-am avut încotro. Gândiți-vă cât de puternică era și dragostea lui pentru mine și cât de puternică era și dragostea mea pentru el, adică eu am în permanență o comunicare cu el. Mă raportez la ce ar fi zis, la ce ar fi plăcut, ce i-ar fi plăcut să vadă la mine, dacă i-ar fi plăcut ce am scris, dacă ar fi citit,” a mai adăugat fiica poetului.
Ana Maria nu a omis să vorbească și despre cum relația cu tatăl său nu a fost lipsită de momente de critică constructivă și de încurajări pentru a o ajuta să-și dezvolte talentul literar.
„Nu era aspru în judecată, era lucid. Era, într-adevăr, puțin mai dur uneori, dar niciodată nedrept. Eu nu l-am văzut să comită vreo nedreptate. Dacă uneori judeca prea dur pe cineva, nu ezita după 5 minute să-și ceară iertare. Era un oltean adevărat. S-a născut în Basarabia, dar nu era basarabean din moment ce toți ai lui erau olteni. Avea totuși o dimensiune de basarabean, dar cred că și-a construit-o singur. Sau poate locul nașterii să fie atât de puternic să influențeze destinul unui om. Am auzit și varianta asta, dar eu cred că era oltean pentru că se comporta ca un oltean,” a subliniat Ana Maria.
Aceasta a amintit și de momentele în care tatăl său îi critica poeziile, încurajând-o mereu să lucreze mai mult.
„Se enerva și după un sfert de oră nu mai avea nicio problemă, dacă era nevoie, își cerea și iertare. Iar pe mine mă judeca foarte lucid. Adică dacă scriam vreo poezie și i-o arătam, iar lui nu i se părea de o valoare inestimabilă, îmi spunea să mai lucrez. Și de la un punct încolo, după ce am început să-l impresionez tot mai des, supărarea mea când nu-l impresionam era și mai mare, pentru că eram obișnuită cu succesul în fața lui,” a spus ea.
Ana Maria a vorbit cu nostalgie și despre primele ei încercări literare și despre cum tatăl său a avut încredere în talentul ei încă de la început.
„În 2000, când eu aveam 10 ani, a scris că am un talent literar extraordinar și că se va vedea în timp că eu voi putea duce mai departe această frumoasă povară a scrisului, vă dați seama, aveam 10 ani și scrisesem niște poezii de copil,” și-a amintit Ana Maria.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.