Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de 35 de ani sau chiar mult mai mulți, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.
Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active. (21,25% din salariu).
Însă, odată cu noua lege a pensiilor, românii care au muncit mai mult (deci au cotizat mai mult) vor primi pensii mai mari.
De exemplu, un român care are 48 de ani vechime și care a muncit 20 ani în grupa 1 toxic 100%, va acumula 52 de puncte la care se adaugă 16 puncte, în total 68 de puncte. Pensia va fi de 5.500 de lei.
Cei care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru prin solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Astfel, după orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie.
„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.