Tudorel Toader după cazul Khalifa: Se impune consacrarea unor noi INFRACȚIUNI, constând în consumul în locuri publice

Tudorel Toader după cazul Khalifa: Se impune consacrarea unor noi INFRACȚIUNI, constând în consumul în locuri publice

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a declarat pentru Gândul că situația creată de cazul rapperului Wiz Khalifa, cercetat pentru deținere de droguri după ce ar fi fumat un joint pe scenă, impune „reconfigurarea legii, prin consacrarea unor noi infracţiuni”. El dă ca exemplu consumul de stupefiante în locuri publice și propune noi circumstanţe de agravare, dar și redimensionarea pedepselor.

În prezent, rapperul Wiz Khalifa este cercetat pentru deținere de droguri în stare de libertate. Decizia a fost luată duminică, la câteva ore după ce artistul american a fost ridicat, duminică, de poliția la Costinești, în urma scenei în care ar fi aprins un joint pe scena festivalului „Beach, Please!”. Săltat rapid de polițiștii Antidrog, după ce și-a terminat prestația de pe scenă, dus la audieri și percheziționat, Wiz Khalifa a plecat fără ca procurorii să decidă o măsură specială în cazul său.

„Consumul de droguri a devenit un flagel care afectează sănătatea, normala dezvoltare a tinerilor, comportamentele sociale, punând în pericol chiar şi viaţa consumatorilor.
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, şi-a dovedit ineficienţa, din moment ce acest fenomen este în creştere. Se impune reconfigurarea legii, prin consacrarea unor noi infracţiuni, constând în consumul în locuri publice, ori a unor circumstanţe de agravare, spre exemplu, deţinerea în public a drogurilor de risc, precum şi redimensionarea pedepselor, sporindu-se astfel rolul preventiv.
Pentru recentul eveniment, mult prea mediatizat, şi organizatorii au partea lor de vină, făcând posibilă o astfel de manifestare, în prezenţa unui public numeros, format în mare parte din tineri”, a declarat Tudorel Toader pentru Gândul.

Reamintim că procurorul DIICOT Constanța – Hira Mădălina, potrivit surselor Gândul – l-a pus sub acuzare pentru deţinere fără drept de droguri de risc, însă, paradoxal – după ce a încălcat legea în fața a milioane de oameni – rapperul american a fost lăsat să plece. Incidentul vine și în condiţiile în care și cofondatorul festivalului, Andrei Şelaru (Selly), anunţa că la acest eveniment se va desfăşura o campanie antidrog, în parteneriat cu cele mai importante structuri ale MAI.

Imaginea rapperului american Wiz Khalifa pe scena Festivalului „Beach, please”, din Costinești – în timp ce a fumat, cu nonșalanță, cannabis în fața a milioane de fani, cei mai mulți tineri – a redeschis „Cutia Pandorei”, în ceea ce privește consumul și deținerea de droguri în România, într-o perioadă în care, atât ministrul de Justiție, Alina Gorghiu, cât și Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, vorbesc cu emfază despre o luptă deschisă împotriva acestui flagel, care face din ce în ce mai multe victime. Cătălin Țone, expert antidrog, a vorbit pentru Gândul despre implicațiile incidentului petrecut pe scena Festivalului de la Costinești.

GÂNDUL cere DEMISIA procurorului care a luat decizia eliberării lui Wiz Khalifa!

În aceste condiții, GÂNDUL cere DEMISIA procurorului care a luat această decizie, dar și a procurorului șef DIICOT care a contrasemnat, într-o perioadă în care România se confruntă tot mai mult cu flagelul drogurillor. Artistul american nu a făcut nicio declarație după acest incident, rezervându-și dreptul la tăcere.

Surse judiciare au explicat pentru Gândul că, momentan, legea românească – pe care fiecare ministru al Justiției promite s-o îmbunătățească în vremelnicul său mandat – nu lasă prea multe portițe anchetatorului, cu privire la inscriminarea consumul de droguri.

Aceleași surse arată că, dacă ar fi existat până acum o probă că acesta ar fi făcut trafic de droguri, atunci putea fi reținut, dar „până acum nu ar fi în precedent să fie reținut vreun consumator.”

Dosarul rapperului se află în instrumentarea DIICOT Constanța, „acesta fiind acuzat doar de deținere de droguri, în vederea consumului propriu, faptă care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. De aceea, procurorul de caz nu a luat măsura reținerii.”

Dincolo de aceste carențe evidente ale legii din România, în ceea ce privește consumul de droguri, rămâne întrebarea cum a fost posibil ca rapperul american Wiz Khalifa să fie lăsat să plece nestingherit, după ce a încălcat legea, în fața a 100.000 de oameni și milioane de fani?

Mai ales, pentru tinerii care îl admiră și care îi ascultă muzica, ceea ce poate deveni un precendent periculos, atunci când vorbim despre puterea exemplului.

DIICOT: „Peste 18 grame canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis”

„La data de 14.07.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat (cetăţean SUA), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept de droguri de risc.

S-a reţinut faptul că acesta, pe parcursul unui recital susţinut în cadrul unui festival de muzică ce se desfăşoară în staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa, a deţinut peste 18 grame canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis sub forma unei ţigări artizanale. Activităţile judiciare sunt realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa”, a anunţat duminică DIIICOT.

Rapperul american a ajuns în România cu o cursă privată

Fiind piesa grea a festivalului, rapperul american Aaaterizat în România pe data de 12 iulie , pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu cu o cursă privată.

Întrega poveste a început, după ce polițiștii de la BCCO Constanța, aflați în civil la festival, au observat că acesta fumează pe scenă o ”țigară artizanală.” După show, l-au preluat și l-au percheziționat, găsind asupra lui un joint întreg și un altul fumat parțial, plus alte câteva grame de cannabis.

Polițiștii de la BCCO au sesizat procurorul de serviciu DIICOT și șeful DIICOT Constanța, care au decis să-l audieze pe Wiz Khalifa. Rapperul american a fost condus la sediul Parchetului, acolo unde s-a decis să fie audiate alte două persoane din stafful lui.

În plus, anchetatorii au percheziționat și camera alocată de organizatori artistului american, fiind verificate și mașinile cu care s-a deplasat de la Aeroportul MIhail Kogălniceanu la festivalul de la Costinești.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”