RĂZBOIUL METALELOR. Rusia este strânsă în menghina sancțiunilor, oligarhii Oleg Deripaska și Vladimir Potanin vând aluminiu și nichel în China

RĂZBOIUL METALELOR. Rusia este strânsă în menghina sancțiunilor, oligarhii Oleg Deripaska și Vladimir Potanin vând aluminiu și nichel în China

La mijlocul lui aprilie 2024, Statele Unite și Marea Britanie au anunțat interzicerea importurilor de aluminiu, cupru și nichel din Rusia. Este vorba despre trei metale esențiale pentru producerea unei game largi de bunuri, de la cutii de băuturi la semiconductori și vehicule electrice (EV). Izolați din cauza interdicției, marii producătorii ruși de metale vor muta rapid, iar exporturile către China vor crește, ceea ce înseamnă că Beijingul va continua tranziția de la concurent principal la client principal pentru Rusia.

Acesta este un scenariu previzibil, scrie Vita Spivak – licențiată în Istoria Chinei și deținătoare a unui master în Studii Chineze Contemporane la Universitatea Oxford – într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

După ce armata rusă a invadat Ucraina, în luna februarie a anului 2022, și supusă sancțiunilor occidentale, Rusia lui Vladimir Putin a redirecționat metalele produse către China.

Cel mai important producător de aluminiu din Rusia, Rusal – al cărui președinte este oligarhul Oleg Deripaska, aflat printre cei mai bogați 20 de oameni din Rusia, cu o avere de 2,7 miliarde USD (2024), conform Forbes – , a declarat că veniturile sale anuale din exporturile către China aproape s-au dublat în anul 2023, în ciuda producției interne considerabile de aluminiu din China și a concurenței internaționale dintre Rusal și companiile chineze, notează Vita Spvik.

Sursa – Forbes

„Între timp, Nornickel, principalul producător rus de nichel și cupru (n.red. – una dintre cele mai mari companii producătoare de nichel, paladiu și platină din lume), a înregistrat venituri din exporturile către China mai mari cu 74,2% în anul 2023. Comparativ, comparativ, veniturile din exporturile către America de Nord au scăzut cu 30% în aceeași perioadă.

Într-un interviu recent, șeful Nornickel – Vladimir Potanin, fost prim-vicepremier al Rusiei, care are în 2024, potrivit Forbes, o avere 23,7 miliarde USD – a declarat că exporturile în China vor reprezenta în curând peste jumătate din vânzările companiei.

Sursa – Nornickel

Și informațiile venite din China confirmă această schimbare.

  • Ponderea Rusiei în importurile de cupru din China a crescut de la 1,8% în 2022 la 10,4% în 2023, făcând din Beijing unul dintre primii trei importatori de cupru rusesc.
  • Rusia a reprezentat 25,7% din importurile de aluminiu ale Chinei în 2023, în creștere de la 12% în 2021.

În timp ce ponderea Rusiei din importurile de nichel din China a rămas modestă de 3% în 2023 – în ciuda dependenței Beijingului de importurile de marfă – această cifră a crescut de la doar 0,56 la sută în 2021”, precizează Vita Spavik.

„Este mai bine să fii în interiorul sistemului decât să privești din exterior când ești, ca să spunem așa, stors”

În același timp cu această creștere a exporturilor către China, producătorii ruși de metale s-au integrat, totodată, și în lanțurile valorice ale Beijingului.

Rusal, continuă Vita Spavik, a cumpărat un pachet de 30% din producătorul chinez de alumină Hebei Wenfeng New Materials, pentru 267 de milioane de dolari, în 2023. Unul dintre producătorii ruși de metale cei mai afectați de războiul din Ucraina, Rusal a pierdut accesul la aproximativ 40% din livrările sale de alumină – oxid de aluminiu – de la începutul războiului din Ucraina.

Australia a impus o interdicție a exporturilor de alumină în Rusia, iar compania a fost obligată să-și închidă rafinăria de alumină din orașul ucrainean Mykolaiv. Trebuie precizat că Kievul a finalizat naționalizarea rafinăriei în anul 2023.

În aprilie 2024, compania Nornickel, condusă de Potanin, a anunțat planuri de a reloca producția de cupru în China până în 2027 și de a forma o societate mixtă locală, deși nu a specificat niciun partener posibil. O astfel de legătură înseamnă probabil că Potanin dorește să intre în producția de baterii litiu-ion folosind tehnologiile chineze.

În climatul actual, Beijingul este principala speranță a Nornickel de a câștiga un punct de sprijin în producția de baterii, mai ales după ce cooperarea Nornickel cu firma germană BASF pentru a crea o fabrică de materiale pentru baterii în Finlanda a eșuat în anul 2022.

Când a fost întrebat despre riscurile dependenței tot mai mari a Nornickel de China, Potanin a spus: «Este mai bine să fii în interiorul sistemului decât să privești din exterior când ești, ca să spunem așa, stors»”, mai scrie Vita Spakin.

China și Rusia colaborează pentru explorarea globală a metalelor

În ciuda lipsei de know-how pentru producția de baterii, compania Nornickel și divizia minieră a gigantului nuclear rus Rosatom au anunțat planuri de a dezvolta unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din Rusia.

Litiul este o componentă cheie pentru bateriile EV. Asociația lor comună, Polar Lithium, este de așteptat să se lanseze până în anul 2026.

  • Rusia are aproximativ 1 milion de tone de rezerve de litiu (aproximativ la fel ca și Statele Unite), dar discuțiile active despre exploatarea acestui „nou ulei” au început abia după începerea război.
  • Având în vedere restricțiile asupra exporturilor rusești și faptul că China reprezintă 72% din capacitatea globală de rafinare a litiului, Polar Lithium va furniza materie primă, probabil, în principal pe piața chineză.

Pe măsură ce concurența Beijingului cu Washingtonul pentru mineralele esențiale se intensifică, China și Rusia colaborează pentru explorarea globală a metalelor.

La mijlocul anului 2023, Rosatom și grupul chinez de investiții CITIC Guoan au câștigat o licitație pentru dezvoltarea zăcămintelor de litiu în Bolivia (unde se află cele mai mari rezerve de litiu din lume), reușind să devanseze o ofertă a SUA susținută de Breakthrough Energy Ventures, companie a miliardarului Bill Gates.

Rosatom și CITIC Guoan plănuiesc să investească peste 1,4 miliarde de dolari în proiect, care prevede construirea a două fabrici de tehnologie cu carbonat de litiu. În ciuda îngrijorărilor oficialilor americani, această dezvoltare marchează o altă piatră de hotar în integrarea resurselor minerale ale Boliviei în lanțurile de aprovizionare ale producției de baterii ale Chinei”, avertizează Vita Spavik.

„O relație asimetrică între Rusia și China, una care favorizează Beijingul”

Vota Spavik este de părere că nu trebuie exclusă ipoteza ca interdicțiile puse de SUA și Marea Britanie asupra importurilor de metale din Rusia să sporească „rolul Bursei de futures din Shanghai (SHFE), în special atunci când vine vorba de stabilirea unor repere internaționale și de promovarea tranzacționării cu metale în yuani”.

Întrucât Bursa de Metale din Londra și Bursa Mercantilă din Chicago nu mai acceptă metale rusești, SHFE este singura bursă majoră care rămâne accesibilă (n.red. – pentru Rusia lui Putin).

Aceasta este o pierdere semnificativă pentru Londra, fiindcă – în luna aprilie a anului 2024 – cuprul, nichelul și aluminiul primar de origine rusă reprezentau 50%, 33% și, respectiv, 89% din stocurile sale.

În timp ce Londra și Washington nu au mai sancționat direct principalii producători de metale din Rusia, un astfel de pas ar putea servi, de fapt, la limitarea integrării în continuare a lanțurilor de aprovizionare cu metale ale Chinei și ale Rusiei, deoarece firmele chineze ar fi precaute tocmai pentru a nu fi vizate de sancțiunile secundare occidentale.

  • Rusal a experimentat impactul direct al sancțiunilor internaționale în anul 2018, atunci când acționarul său majoritar de atunci – Oleg Deripaska – a fost vizat de sancțiunile SUA.
  • Acest lucru a provocat o volatilitate fără precedent pe piețele globale de aluminiu, ducând la creșterea prețurilor cu 30% în câteva zile.
  • Zece luni mai târziu, odată ce Deripaska și-a redus participația la Rusal de la 70 la sută la 45 la sută, sancțiunile împotriva Rusal au fost ridicate.

Teama de un posibil scenariu repetat înseamnă că producătorii ruși de metale încearcă să se protejeze împotriva noilor sancțiuni. De exemplu, anunțul lui Potanin – din aprilie 2024 – că Nornickel va reloca producția de cupru în China a fost conceput pentru a se asigura că orice sancțiuni occidentale împotriva companiei sau a produselor sale nu vor fi dezastruoase.

Pe fondul războiului din Ucraina și al concurenței tehnologice din ce în ce mai intense dintre SUA și China, China și Rusia au dezvoltat o relație mai interdependentă din punct de vedere economic, deși una asimetrică, care favorizează în mare măsură Beijingul.

Integrarea accentuată a Moscovei în lanțul valoric al metalelor din China este încă un semn al influenței în creștere chineze asupra industriilor ruse, influență care se extinde de la electronice și electrocasnice de larg consum până la metale și hidrocarburi”, încheie Vita Spavik.


Citește și:

Proiectul „Kylo”. Serviciul de Informații Externe al Rusiei lui Putin și campania de DEZINFORMARE dusă în Occident: „Morala și etica nu-și au locul”

Putin nu uită și nu iartă. Publicația THE MOSCOW TIMES, scoasă în afara legii de Procuratura Generală a Rusiei. „Refuzăm să fim reduși la tăcere”

Culisele vizitei lui Viktor Orbán la Moscova. Putin „șlefuiește” VERIGA SLABĂ a Occidentului, liderul Ungariei vrea să tragă o carte câștigătoare

O BLOCADĂ NAVALĂ împotriva exporturilor de petrol ale Rusiei lui Putin riscă o confruntare militară? „Casus belli, de multe ori în istorie”

Noi temeri după summitul SCO din Kazahstan și ecuația Rusia – China. „Ar putea deveni fundamentul unei noi ordini mondiale ANTIDEMOCRATICE?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar