În timp ce majoritatea regiunilor din România se confruntă cu temperaturi ridicate, unele locuri situate la altitudini înalte oferă un refugiu răcoros chiar și în mijlocul verii.
Conform datelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), temperaturile maxime în anumite regiuni montane au fost comparabile cu cele dintr-o zi de primăvară.
Cel mai răcoare a fost la Vârful Omu, unde temperatura maximă s-a oprit la 17,1 grade Celsius. Alte locații montane unde temperaturile au fost plăcut de răcoroase și ideale pentru a petrece zilele de vacanță, în contextul avertizărilor de cod roșu de caniculă, includ Bâlea Lac, cu o maximă de 20,2 grade Celsius, și Vârful Țarcu din Caraș-Severin, unde s-au înregistrat 21 de grade, conform Știrile Kanal D.
În alte zone montane, precum Ceahlău (Vârful Toaca), s-au înregistrat maxime de 24,7 grade Celsius, iar la Vârful Parâng temperatura a atins 26,8 grade Celsius, valori acceptabile pentru o zi caniculară în România.
În timp ce meteorologii de la ANM anunță nopți tropicale în majoritatea regiunilor din țară, cu minime care nu coboară sub 22-24 de grade Celsius, în zonele montane situația este diferită. Aici, temperaturile scad semnificativ pe timpul nopții, fiind necesară o pătură pentru a evita frigul.
Potrivit ANM, în ultimele 24 de ore, minima de temperatură a coborât la 11 grade Celsius la Vârful Omu. Și mai răcoare a fost la Obârșia Lotrului, unde s-au înregistrat 9,8 grade Celsius. Alte locuri unde minimele au fost sub 13 grade includ Miercurea Ciuc, cu 12,3 grade Celsius, și Poiana Stampei, unde s-au înregistrat 12,8 grade Celsius.
Vă recomandăm să citiți și:
Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. ANM anunță cât mai persistă canicula
COD ROȘU de caniculă în București. ANM anunță temperaturi de 41 de grade