Banii americanilor ne-ar putea face centru de excelență, în Europa, pe muniție de calibru mare/Ministrul Ștefan Oprea: Dacă am avea acces la finanțare

Publicat: 16/07/2024, 13:20

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea, spune că România a cerut SUA 2 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei. Fondurile americane ar putea ajuta România să devină unul dintre cei mai mari producători de muniție de calibru mare, din Europa, susține ministrul Oprea. 

România vrea să se împrumute la americani pentru a-și putea dezvolta industria de apărare, dar și ca să poată sta la masa marilor producători de muniție de calibru mare, din Europa. Este vorba de o sumă care depășește 200 milioane de euro care ar urma să fie investite în industria națională.

Fondurile americane se adresează atât Ministerului Apărării Naționale, cât și Ministerului Economiei pentru industria națională. Suntem în contact cu partea americană, am întrebat dacă putem finanța și companiile și am dat exemplul unui contract unde deja am făcut foarte mari progrese. La PSD s-a semnat între General Dinamic, partea de producție, de muniție și ROMARM, pentru producția în România de muniție de calibru mare de la 120 la 155, cu accent pe muniția pentru Tancul Abrams, unde am putea să devenim, România, centru de excelență și producători pentru toată Europa. Acest contract, acest proiect l-am putea face mult mai repede și mult mai ușor, dacă am avea acces la finanțare. Peste 200 de milioane de euro…. Am pus această întrebare, să discutăm cu partenerii americani, să vedem cum putem face să finanțăm …

Maniera în care pot fi obținuți acești bani presupune doar să fie trimită o scrisoare de solicitare din partea Guvernului României, susține ministrul Ștefan Gabriel Oprea.

Soluția pentru a putea să faci rezervare acestor sume era de a trimite o scrisoare din partea Guvernului României. Deja lucrurile sunt mult mai avansate. Știu că și Ministerul Apărării Naționale a făcut pași însemnați în acest sens, au definit ceea ce pot să facă, dar cred că domnul ministru Tîlvăr (n.r ministrul Apărării, Angel Tîlvăr), dar și cei de la Ministerul Apărării Naționale pot să dea mai multe detalii. Este un program care este pe bugetul de anul acesta, ceea ce înseamnă că partea de încheiere, de înțelegere, de contractare poate fi făcut anul acesta.

Datorită Legii Cooperării Industriale dă un ajutor semnificativ României, implicând direct în afaceri producătorii români de muniție sau componente pentru industria de Apărare, a mai spus ministrul Oprea.

Legea cooperării industriale funcționează. Avem norme deja, primele grupuri de lucru între Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naționale, ARTIS, celelalte instituții care sunt implicate în acest program, în acest proiect sunt constituite, am început să lucrăm. Dar de ce spun că lucrurile funcționează? Pentru că am fost la US, Eurosatory, care este cel mai mare târg european pentru industria de apărare, terestră și aerian. Acolo am vorbit cu foarte multe companii din Statele Unite, din Germania, din Franța ș.a.m.d. și mă opreau, spuneau: „Domnule ministru, vă rog frumos, veniți până la stand!  De ce? Haideți să vă arăt!” Și-mi arătau produsul, echipamentul și începeau deja să-mi spună: „Partea aceasta pot s-o fac în fabrica. cutare, cu capital privat, partea aceasta pot să fac la fabrica respectivă din România”… Poți să integrezi produsul cu totul la o fabrică cu capital de stat, ceea ce înseamnă că toți partenerii noștri, cei care vor să fie parte în planul de înzestrare a Armatei Române și de la a celorlalte ministere de forță au înțeles că, dacă vrei să vinzi în România, va trebui să vii cu partea de cooperare industrială aici. Deja știu de la mediul de afaceri, știu de la companiile cu capital privat și de la companiile cu capital de stat că sunt căutați pentru diverse programe.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Marcel CIOLACU despre creșterile de taxe: Este exclus așa ceva! România nu își permite să aibă măriri d

Ministrul Economiei: BlueSpace Technology pregătește o DRONĂ care poate fi produsă în totalitate în România

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri