„Moarte regimului”, grafitti și poezii. Adolescenții care se opun Războiului lui Putin în Ucraina, CONDAMNAȚI la ani grei de închisoare

„Moarte regimului”, grafitti și poezii. Adolescenții care se opun Războiului lui Putin în Ucraina, CONDAMNAȚI la ani grei de închisoare
Publicat: 16/07/2024, 16:03
Actualizat: 16/07/2024, 16:14

Vladimir Putin nu mai luptă doar cu armata ucraineană, ci și cu adolescenții Rusiei pe care o conduce de un sfert de secol. Puterea se află, încă, în mâinile „Țarului”, acesta și-a adjudecat fără emoții încă un mandat de președinte, iar cei care – prin diferite mijloace – au curajul să protesteze împotriva regimului sunt trimiși după gratii sau în sanatorii unde să-și trateze „nebunia”.

The Moscow Times a prezentat o listă cu adolescenții care au deranjat teribil autoritățile din Rusia, astfel încât s-au luat măsuri dure împotriva lor.

Suplimentar, cu toții au fost trecuți și în deja „celebrul” registru al „teoriștilor și extremiștilor”, acolo unde se regăsesc toți cei care caută normalitatea într-o Rusie unde termenul „război” este interzis încă din luna februarie a anului 2022, atunci când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Yegor Balazeikin, un elev de liceu din Sankt Petersburg – 6 ani de închisoare

La vârsta de 16 ani, Yegor Balazeikin – un elev de liceu din Sankt Petersburg – a aruncat cocktailuri Molotov în două centre militare de recrutare, gestul său extrem fiind un protest împotriva războiului cu Ucraina.

  • Dispozitivele nu s-au aprins, însă, și nimeni nu a fost rănit.
  • Dar Balazeikin, care a fost acuzat inițial de huliganism, a fost condamnat în cele din urmă la șase ani de închisoare, în anul 2023, de către o instanță militară, deoarece acțiunile sale au fost reclasificate drept „o tentativă de atac terorist”.
  • Balazeikin a devenit un oponent ferm al războiului din Ucraina după ce unchiul său, care se oferise voluntar să lupte cu forțele militare ruse, a murit în Ucraina.

„A trebuit să-mi declar poziţia. Nici măcar nu mă pot gândi să trăiesc altfel. A relua totul şi a rămâne pe margine ar fi o trădare uriaşă pentru mine”, a spus Balazeikin.

Balazeykin, acum în vârstă de 17 ani, așteaptă să fie transferat dintr-un centru de detenție preventivă într-o colonie corecțională unde adolescenții își ispășesc pedeapsa până la împlinirea vârstei de 19 ani.

Yegor Balazeikin

Arseniy Turbin, 5 ani de închisoare

Arseniy Turbin a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-o unitate corecțională pentru minori, în luna iunie a acestui an, sub acuzația de „participare la activități teroriste”.

Procurorii îl acuzaseră că a încercat să se alăture Legiunii Libertatea Rusiei, o unitate paramilitară de cetățeni ruși care luptă de partea Ucrainei, pe care Moscova a desemnat -o ca organizație teroristă.

Potrivit site-ului de știri independent Mediazona, Turbin – care a fost acuzat că plănuiește să se alăture legiunii și că și-a trimis chestionarul organizației – nu a făcut o astfel de admitere în timpul interogatoriului său.

„M-aș fi alăturat Legiunii Libertatea Rusiei”, a spus Turbin.

Însă stenograma interogatoriului publicată de Mediazona arată că Turbin a decis să nu completeze formularul de cerere pentru că s-a ferit să ofere detalii personale unor persoane necunoscute.

„La urma urmei, nu îi cunosc pe acești oameni”, a spus Turbin în timpul interogatoriului de două ore care a avut loc în 2023.

Arseniy Turbin

Lyubov Lizunova – 3 ani și 5 luni de închisoare; Alexander Snezhkov – 6 ani de închisoare

Lyubov Lizunova, studentă din regiunea Zabaikalsky, a fost condamnată în luna aprilie a acestui an, de un tribunal militar, la 3 ani și 5 luni de închisoare sub acuzația de „incitare la activități teroriste și activități extremiste”.

Lizunova și Alexander Snezhkov au fost reținuți – și apoi arestați – în orașul Chita pentru un graffiti antiguvernamental pe care scria „Moarte regimului” și pentru că ar fi difuzat mesaje pe două canale Telegram care conțineau informații despre proteste și acțiuni împotriva războiului.

Snezhkov a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru aceleași acuzații. Atât Lizunova, cât și Snezhkov au fost adăugați la registrul „teroriştilor și extremiștilor”.

Lyubov Lizunova și Alexander Snezhkov

Daria Kozyreva – riscă până la 5 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată

Daria Kozyreva a fost arestată pentru că a atașat o pancartă cu o poezie a scriitorului ucrainean Taras Shevchenko pe monumentul său din Sankt Petersburg, pe 24 februarie a acestui an, și acuzată că a „discreditat în mod repetat” armata rusă.

Adolescenta riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată. Anul trecut, Kozyreva a fost amendată cu 30.000 de ruble (341 de dolari) pentru o postare împotriva războiului pe rețelele de socializare și exclusă din universitate.

De asemenea, a fost reținută în anul 2022 pentru că a scris „Ucigași, l-ați bombardat l-ați făcut ruină. Iuda” în dreptul a două inimi împletite reprezentând „frația” dintre  Sankt Petersburg și orașul geamăn ocupat de ruși, Mariupol, din sudul Ucrainei.

Daria Kozyreva

Valery Zaitsev – riscă o pedeapsă de 15 ani sau închisoare pe viață

Valery Zaitsev, un elev din regiunea Khabarovsk, a fost arestat anul trecut pentru „compatibilitate” cu Regimentul Azov din Ucraina, care este interzis – ca organizație teroristă – în Rusia.

Zaitsev a fost acuzat că „a urmat un antrenament în scopul desfășurării activităților teroriste”. Conform legii din Rusia, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 15 ani la închisoare pe viață.

Potrivit Mediazona, în timp ce colegii lui Zaitsev au spus că adolescentul a vorbit în sprijinul Ucrainei și a discutat despre rădăcinile sale ucrainene, el a publicat și steagul Rusiei pe pagina sa de pe platforma de socializare VKontakte.

Valery Zaitsev

Maxim Lypkan – obligat să-și trateze „nebunia”

Activistul de la Moscova Maxim Lypkan a primit ordin să fie supus unui tratament obligatoriu luna trecută. În anul 2023, Maxim Lypkan a fost arestat sub acuzația de „răspândire a informațiilor false despre armata rusă pe baza urii politice”.

Dosarul penal împotriva sa a fost respins din cauza „nebuniei la momentul săvârșirii infracțiunii”.

Lypkan a fost arestat în 2023 pentru postările sale împotriva războiului pe rețelele de socializare Telegram, inclusiv pentru un apel la protest la Moscova împotriva invaziei.

„Nu-ți fie frică. Și luptă pentru libertatea ta!”, a spus ultima sa postare.


Citește și:

Ziua cea mai lungă. A fost REPROGRAMAT procesul lui Evan Gershkovich, jurnalistul Wall Street Journal arestat în Rusia și acuzat de spionaj

RĂZBOIUL METALELOR. Rusia este strânsă în menghina sancțiunilor, oligarhii Oleg Deripaska și Vladimir Potanin vând aluminiu și nichel în China

Gigantul rus KASPERSKY își ia „jucăriile” și pleacă din SUA după frâna pusă de administrația Biden: „Decizie tristă și dificilă”

„Trompeta” Moscovei de la Rossiya 1 amenință, din nou, Europa. Evgheni Popov: „Trei RACHETE sunt suficiente” / Bucureștiul, pe harta țintelor

VASELE-FANTOMĂ ale lui Putin. „Flota din umbră” a Rusiei sfidează sancțiunile, iar veniturile din petrol ale Moscovei au crescut cu 41% în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Tulburător! Actrița CELEBRĂ, diagnosticată cu scleroză multiplă. "Mi s-a spus să-mi fac planuri pentru moarte"
Valul de caniculă, înlocuit de vijelii şi grindină aduse de cicloane. Va ploua în aproape...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
RO-ALERT de furtună puternică și grindină în București! Ce alte zone ale țării sunt vizate...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Românii vor fi controlați până pe 11 octombrie
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni