Un fost președinte american și-a surprins simpatizanții la un discurs: „Tocmai am fost ÎMPUȘCAT, dar este nevoie de mai mult pentru a ucide un elan”

Un fost președinte american și-a surprins simpatizanții la un discurs: „Tocmai am fost ÎMPUȘCAT, dar este nevoie de mai mult pentru a ucide un elan
Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 23/07/2024, 00:38
Actualizat: 23/07/2024, 01:51

Donald J. Trump nu este primul fost președinte care a supraviețuit unei tentative de asasinat în timp ce a candidat pentru realegere. În urmă cu mai bine de un secol, Theodore Roosevelt a fost împușcat chiar la un eveniment de campanie electorală pentru realegerea sa ca președinte.

Și a continuat să-și țină discursul cu un glonț în piept. S-a întâmplat în 1912, când mare parte din America încă era „Vestul Sălbatic”, iar atacurile armate erau la ordinea zilei. Reacția lui Roosevelt la tentativa de asasinat a devenit una dintre marile legende din istoria Americii.

Roosevelt, pe vremea când era comandant la Rough Riders, Regiment Voluntar de Cavalerie. Sursa Foto: Profimedia
Roosevelt, pe vremea când era comandant la Rough Riders, Regiment Voluntar de Cavalerie. Sursa Foto: Profimedia

Theodore Roosevelt, într-o epocă a „Vestului Sălbatic”,  a ajuns președinte după ce predecesorul său a fost asasinat

Alți trei președinți au fost uciși de asasini, inclusiv republicanul William McKinley. Când președintele McKinley a fost împușcat la 6 septembrie 1901, Roosevelt era vicepreședinte. Până să se apuce de politică, la 1898, Roosevelt a fost comandatul primului Regiment Voluntar de Cavalerie din Statele Unite. A participat la războiul hispano-american, luptând în Bătălia de la San Juan Hill.

Roosevelt a preluat președinția la vârsta de 42 de ani, pe 14 septembrie 1901, când președintele McKinley a murit pe patul de spital în urma unei cangrene rezultată de la împușcare. Poreclit „Teddy Roosevelt”, al cărui nume a inspirat ursulețul de pluș , a rămas în continuare cea mai tânără persoană care a devenit președinte din istoria SUA. Theodore Roosevelt a fost un orator desăvârșit și a atras adesea mulțimi mari.

Câteva discursuri au fost înregistrate de Edison Company și de Victor Talking Machine Company. A fost al doilea președinte american filmat cu camera video din istorie.

Ca președinte republican,  Roosevelt a acordat prioritate înființării parcurilor naționale, precum și conservării pădurilor și a monumentelor.  A susținut reglementarea federală a trusturilor care dețineau monopol, precum compania petrolieră Standard Oil a lui John D. Rockefeller.

În politica externă, s-a concentrat asupra Americii Centrale,  începând construcția Canalului Panama pentru a face din SUA o mare putere navală. A menținut ocupația americană în Filipine și a fost susținător al ideologiei „Bățului cel Mare” în diplomație.  În timpul său, America s-a afirmat ca cea mai mare putere economică mondială.

„Vorbește încet și poartă un băț mare”

În 1904, a fost reales cu 56%. A extins Marina americană și a pus capăt războiului ruso-japonez pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace  în 1906. Mergea în expediții, vâna animale sălbatice și participa la lupte de box. În urma unui meci, a fost lovit atât de puternic că și-a pierdut vederea la un ochi. Roosevelt a renunțat voluntar să mai candideze în 1908 după ce a servit aproape două mandate. La acele vremuri, un președinte american avea un număr nelimitat de mandate.

Theodore Roosevelt în 1912, pe durata campaniei electorale. Sursa Foto: Profimedia
Theodore Roosevelt în 1912, pe durata campaniei electorale. Sursa Foto: Profimedia

Roosevelt, la fel ca Trump, a fost împușcat pe durata campaniei electorale

Roosevelt, la fel ca Trump, chiar după ce a fost împușcat, a încercat să-și calmeze susținătorii. Trump a ridicat pumnul și a strigat către susținătorii speriați „LUPTAȚI, LUPTAȚI, LUPTAȚI” în timp ce era stropit pe față de sânge pe față. Pe 13 iulie 2024, în timpul unui miting electoral din Pennsylvania, Trump a fost împușcat în urechea dreaptă de către tânărul de 20 ani Thomas Matthew Crooks, împușcat mortal de forțele de ordine.

În 1912, după ce Taft a fost președinte timp de patru ani, Roosevelt s-a decis să candideze pentru al treilea mandat. De această dată, nu mai era candidatul Partidului Republican, ci al Partidului Progresist.   Pe 14 octombrie 1912, Roosevelt se afla în Milwaukee, întâmplător același oraș în care domnul Trump a fost programat să fie nominalizat în această săptămână.

În timp ce Roosevelt a părăsit hotelul Gilpatrick pentru a se îndrepta către un eveniment organizat pe timp de  noapte, un bărbat pe nume John Schrank s-a apropiat de el și a deschis focul cu un revolver Colt. Mai mulți bărbați s-au aruncat asupra lui Schrank să-l omoare, dar Roosevelt a împiedicat mulțimea și i-a salvat viața.

Schrank  a fost arestat și le-a spus autorităților că a avut viziuni cu fantoma lui McKinley  care i-ar fi cerut să-l omoare pe Roosevelt, crezând că era responsabilitatea lui să-l împiedice să încalce tradiția lui George Washington de a servi nu mai mult de două mandate, scrie New York Times. 

Theodore Roosevelt - discurs în 1910. Sursa Foto: Profimedia
Theodore Roosevelt – discurs în 1910. Sursa Foto: Profimedia

„E nevoie de mai mult pentru a doborî un elan”

Roosevelt, în vârstă de 53 de ani, a fost salvat de o cutie de metal pentru ochelari din buzunarul său și de foile discursului său în număr de 50 de pagini îndoite. Nu a pătruns în plămân.  Dar glonțul, chiar și încetinit, i-a pătruns totuși în piept și i-a provocat o rană de mărimea unui cent.  Anturajul voia să-l ducă pe Roosevelt la spital, dar el a insistat să meargă la auditoriu pentru a-și rosti mai întâi discursul, așa rănit cum era. Și astfel, a urmat unul dintre cele mai extraordinare discursuri din istoria campaniei prezidențiale.

„Nu știu dacă înțelegeți  pe deplin că tocmai am fost împușcat. Dar este nevoie de mai mult decât atât pentru a ucide un elan (Elanul era emblema partidului său)”.   

Discursul a durat 84 minute. A fost transportat la spital, iar medicii au decis că scoaterea glonțului i-ar putea pune în pericol viața. Așadar, i-a rămas înfipt în piept pentru tot restul vieții.

Din păcate,  Roosevelt a pierdut alegerile în fața candidatului democrat Woodrow Wilson. Wilson, cel care avea să conducă America în Primul Război Mondial între 1917 și 1918,  a câștigat alegerile (6 milioane de voturi și 41%). Roosevelt fiind poziționat pe locul doi (4 milioane, 27%), urmat de președintele republican William Howard Taft (23%, 3 milioane de voturi)  și de socialistul Eugene V. Debs (6%, 900.000 voturi).  Au fost cele mai controversate alegeri din prima jumătate a secolului 20.

În 1919, Roosevelt a încetat din viață la vârsta de 60 ani. A murit în somn, din cauza unui cheag de sânge în plămâni. Dar în 1941, americanii din Dakota de Sud i-au dedicat președintelui un chip sculptat pe Muntele Rushmore pentru posteritate.

Chipul lui Teddy Roosevelt, sculptat pe Muntele Rushmore. Sursa Foto: Shutterstock
Chipul lui Teddy Roosevelt, sculptat pe Muntele Rushmore. Sursa Foto: Shutterstock

Sursa Galerie Foto: Shutterstock/Profimedia

Citește și:  

Donald Trump a fost împușcat. Doi morți, în urma tentativei de ASASINAT asupra fostului președinte al SUA. America este în ALERTĂ! 

Donald Trump îi este recunoscător lui Dumnezeu: „Puteam să fiu MORT acum” 

TRUMP vorbește despre momentul tentativei de asasinat: „Am simțit că ceva m-a lovit foarte puternic”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri