Castraveții de vară în saramură sunt un deliciu în această perioadă. Regretatul Radu Anton Roman ne-a lăsat moștenire o rețetă prin care castraveții rămân tari chiar și peste iarnă.
Trebuie doar să nu uităm de un mic „ingredient secret”, care ajută la acrirea castraveților.
Radu Anton Roman dă reţeta de castraveţi de vară în saramură în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Iată ce scria autorul: „Principala condiţie a valahului ce pune murături şi vara: prospeţimea! Deci, să fie castraveţii tari, mici, lucioşi, să respire sănătate şi tinereţe”.
Și, dacă avem un astfel de produs, musai să-i exploatăm la maximum potențialul, nu-i așa?!
Ingrediente pentru saramura de castraveți:
Cum se prepară, potrivit rețetei lui Radu Anton Roman:
„Castraveciorii se potrivesc în borcan (unii le taie capetele, să se mureze mai repede) cu căţei de usturoi pe ici, pe colo şi se căpăcesc cu crengi de mărar. Apa cu sare se pune la fiert şi, după ce a clocotit câteva minute, se lasă să se limpezească. Se toarnă zeama, un pic răcită, şi se leagă borcanul”.
Castraveții murați sunt un aliment fermentat natural, așadar conțin bacterii benefice care pot sprijini sănătatea intestinelor. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale, ceea ce poate îmbunătăți digestia și sistemul imunitar.
Castraveții sunt o sursă bună de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, care este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, și vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii. De asemenea, conțin potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și la funcționarea musculară.
Citește și:
Autoritățile germane au confiscat 330 de kilograme de heroină ascunse în castraveți murați
Truc INCREDIBIL! Cum să curăți vinetele coapte rapid, ușor și fără efort