Primele permise auto RETURNATE în urma rezutatelor inexacte ale DrugTest. Care este marja de eroarea a aparatelor poliției de circulație

Publicat: 17/07/2024, 14:58

Primele permise reținute pentru suspiciunea de consum de droguri au fost returnate posesorilor, la împlinirea termenului de 48 de ore în care analizele de laborator au infirmat prezența drogurilor. Sunt patru șoferi în această situație. Guvernul a adoptat, joia trecută, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere. Executivul a adus o serie de clarificări cu privire la situaţia şoferilor asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanţe psihoactive ca urmare a testării, precum şi a celor care refuză testarea.

Primele patru permise de conducere retrase după intrarea în vigoare a ordonanţei pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere au fost returnate şoferilor după ce rezultatele analizelor au fost eliberate în mai puţin de 48 de ore de la recoltare, a anunţat, miercuri, Radu Gâtan, şef-serviciu la Brigada Rutieră a Capitalei.

DrugTest obligatoriu pentru toți șoferii opriți în trafic

„Prevederile intrate în vigoare luni în cazul refuzului de testare la alcool şi droguri se aplică inclusiv şoferilor care au refuzat testarea sau au fost depistaţi pozitiv la DrugTest începând cu data de 29 iunie, când a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa 84. (…)

Din cei 27 de şoferi testaţi pozitiv începând cu data de 29 iunie şi până luni, pentru 24 dintre ei rezultatele au fost confirmate pozitiv de către Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, iar pentru cei patru care au afirmat că au consumat diverse medicamente rezultatele au venit negative.

În cursul zilei de marţi, Brigada Rutieră a procedat la restituirea permiselor de conducere acelor patru persoane în cauză. Încă din momentul în care Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML, colegii mei au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date, astfel încât să nu fie nicio problemă în situaţia în care conducătorul este oprit în trafic”, a declarat Gâtan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rezultatele testelor IML, rezolvate în 48 ore

Potrivit acestuia, rezultatele analizelor au venit în mai puţin de 48 de ore de la recoltare. Ordonanţa de urgenţă care prevede reţinerea permisului de conducere pentru şoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive şi restituirea lui dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Potrivit Guvernului, noua legislaţie urmăreşte să asigure echilibrul între scopul legislaţiei rutiere de a proteja viaţa şi sănătatea şi nevoia de clarificare cât mai rapidă a unor situaţii.

Astfel, pentru reducerea timpilor de aşteptare, se stabileşte un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române. Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive.

Aplicarea acestor reglementări urmează să fie atent monitorizată. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore.

Şoferii îşi vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care atestă absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge. De asemenea, un şofer îşi poate primi înapoi carnetul şi în cazul în care instituţiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare.

Citiți și: Medicamentele care dau efecte PSIHOACTIVE la DrugTest. Avertismentul Poliției Române: 20% din rezultatele pozitive au picat la IML în ultimii ani

Cum decurge testarea antidrog și cât costă. CONDIȚIILE în care un șofer poate fi oprit de polițiști în trafic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Ea este Marina, doctoriţa ucisă în cabinetul stomatologic din Brăila unde lucra. Primele ipoteze despre...
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Cea mai rară gaură neagră din Calea Lactee, ascunsă după 7 stele care „nu ar...