Comisia Europeană obligată de Tribunalul General al UE să „desecretizeze” parțial DOSARUL COVID. Von der Leyen pe făraș?

Comisia Europeană obligată de Tribunalul General al UE să desecretizeze parțial DOSARUL COVID. Von der Leyen pe făraș?
Publicat: 17/07/2024, 18:43

Tribunalul General al Uniunii Europene a decis desecretizarea parțială a contractelor comerciale pentru achiziționarea vacinurilor anti-COVID ale Europei. Comisia Europeană anunţă că ia act de hotărârile pronunţate de Tribunalul General al Uniunii Europene în cele două cauze referitoare la accesul la contractele privind vaccinurile împotriva COVID-19 şi la informaţiile conexe şi că va analiza cu atenţie hotărârile Tribunalului şi implicaţiile acestora, subliniind că Tribunalul a confirmat dreptul Comisiei de a acorda doar un acces parţial la aceste informaţii. Hotărârea instanţei vine cu puţin peste 24 de ore înainte ca viitorul politic al Ursulei von der Leyen să fie decis de deputaţii europeni.

”Comisia a trebuit să găsească un echilibru, greu de obţinut, între dreptul la informarea publicului, inclusiv a deputaţilor din Parlamentul European, şi cerinţele juridice care decurg chiar din contractele de achiziţionare a vaccinurilor împotriva COVID-19, care, dacă nu ar fi respectate, ar putea implica cereri de despăgubire care s-ar plăti din banii contribuabilil”, argumentează CE.

Minuta Tribunalului UE

”Comisia ia act de hotărârile pronunţate de Tribunal în cele două cauze referitoare la accesul la contractele privind vaccinurile împotriva COVID-19 şi la informaţiile conexe. Comisia va analiza cu atenţie hotărârile Tribunalului şi implicaţiile acestora.

În hotărârile sale, Tribunalul urmează, în majoritatea punctelor, abordarea Comisiei. În special, acesta recunoaşte că principiul protecţiei interesului comercial se aplică clauzelor contractelor privind:

  • (a) amplasarea locurilor de producţie;
  • (b) drepturile de proprietate intelectuală;
  • (c) aconturile sau plăţile anticipate;
  • (d) accesul la calendarele de livrare.

Tribunalul a confirmat dreptul Comisiei de a acorda doar un acces parţial la aceste informaţii. Acesta nu a admis decât în parte acţiunea cu privire la două aspecte”, transmite CE într-o declaraţie cu privire la hotărârile Tribunalului în cauzele referitoare la accesul la documentele privind contractele de achiziţionare a vaccinurilor COVID-19.

Covid sub preș

Potrivit Tribunalului, Comisia ar fi trebuit să furnizeze mai multe explicaţii pentru a justifica refuzul de a acorda acces la anumite clauze contractuale şi să furnizeze datele cu caracter personal referitoare la membrii echipelor de negociere, compuse din reprezentanţi ai statelor membre şi din funcţionari ai Comisiei. Comisia Europeană precizeză că, în general, acordă publicului un acces cât mai larg posibil la documente, în conformitate cu principiile deschiderii şi transparenţei.

”În cazurile aflate în discuţie, Comisia a trebuit să găsească un echilibru, greu de obţinut, între dreptul la informarea publicului, inclusiv a deputaţilor din Parlamentul European, şi cerinţele juridice care decurg chiar din contractele de achiziţionare a vaccinurilor împotriva COVID-19, care, dacă nu ar fi respectate, ar putea implica cereri de despăgubire care s-ar plăti din banilor contribuabililor. De fapt, în multe cazuri în trecut, Curtea de Justiţie a recunoscut necesitatea de a proteja interesele comerciale ale unui cocontractant”, se arată în documentul CE.

Vaccinul anti- von der Leyen

Comisia Europeană susţine că a furnizat Parlamentului European (în temeiul Acordului-cadru privind relaţiile dintre cele două instituţii) informaţii complete cu privire la contractele privind vaccinurile împotriva COVID-19.

În conformitate cu rolul său instituţional, Comisia trebuie să asigure faptul că nu există conflicte de interese, dar şi obligaţia de a proteja viaţa privată şi datele cu caracter personal ale persoanelor vizate. În această etapă, Comisia îşi rezervă dreptul de a lua în calcul opţiunile juridice disponibile, conchide CE.

Tribunalul General al Uniunii Europene, a doua cea mai înaltă instanţă din Europa, s-a pronunţat împotriva deciziei Comisiei Europene de a păstra secrete părţi importante din contracte înainte de a le face publice.

Hotărârea instanţei vine cu puţin peste 24 de ore înainte ca viitorul politic al Ursulei von der Leyen să fie decis de deputaţii europeni. Ea are nevoie ca 361 din cei 720 de deputaţi europeni să o susţină într-un vot secret care are loc joi şi care se preconizează a fi extrem de strâns.

Citți și;

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la...
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Cea mai rară gaură neagră din Calea Lactee, ascunsă după 7 stele care „nu ar...