Vot crucial în P.E.: Ursula von der Leyen cere VOTUL de reînvestire în fruntea Comisiei / „Destinul Europei depinde de ceea ce vom face în continuare”

Publicat: 18/07/2024, 09:37
Actualizat: 18/07/2024, 12:45

Europarlamentarii vor decide, joi, dacă actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va conduce executivul european pentru încă un mandat de cinci ani.

UPDATE

Dezbaterile s-au încheiat, urmează votul

Prima partea a sesiunii parlamentare, dedicată dezbaterilor, s-a încheiat. Europarlamentarii vor reveni în sala de la Strasbourg la ora 14.00, ora României, unde va începe procedura de vot secret, pentru alegerea președintelui Comisiei.

UPDATE

Von der Leyen încheie discursul de o oră, susținut în engleză, franceză și germană

Ursula von der Leyen își încheie discursul care a durat aproape o oră, deși în programul Parlamentului erau trecute 20 de minute.

Șefa Comisiei, candidat pentru un nou mandat, citează cuvintele lui Jacques Delors, de la începutul celui de-al doilea mandat: „Comunitatea noastră nu este doar rodul istoriei și al necesității, ci și al voinței.

Aceasta este alegerea fundamentală cu care ne confruntăm. Istoria va continua să bată la ușa Europei. Nevoia de Europa va fi mai puternică ca niciodată. Determinarea noastră trebuie să se potrivească cu ea. Acesta este ceea ce a adus continentul nostru împreună. Nu forțele inscrutabile ale sorții, ci puterea oamenilor care luptă pentru mai mult.

Generație după generație au făcut ca Europa să aleagă o Europă puternică. Și acum această responsabilitate depinde de noi. Ultimii cinci ani au arătat ce putem face împreună. Hai să o facem din nou. Să facem alegerea puterii. Să facem alegerea conducerii. Să facem alegerea Europei.

Șefa în exercițiu a Comisiei s-a adresat europarlamentarilor în engleză, franceză și germană.

În limba franceză, aceasta a pledat pentru construirea unui scut aerian care să protejeze nu doar spațiul aerian al Europei, ci care să transmită un mesaj clar și puternic de unitate.

Von der Leyen a transmis că UE trebuie să construiască o veritabilă uniune a Apărării, cu o piață unică pentru apărare.

UPDATE

Ursula promite mai multe investiții

Europa are nevoie de mai multe investiții de la agricultură la industrie, de la tehnologii digitale la cele strategice, dar și mai multe investiții în oameni și competențele acestora. Acest mandat trebuie să fie momentul investiției. Aceasta începe cu finalizarea uniunii piețelor de capital și mobilizarea mai multor finanțări private.

În fiecare an, 300 de miliarde EUR din economiile familiilor europene merg din Europa către piețele externe, deoarece piața noastră de capital este prea fragmentată. Și atunci acești bani sunt adesea folosiți pentru a cumpăra companii europene inovatoare din străinătate. Acest lucru trebuie să se schimbe.

Trebuie să valorificăm această bogăție enormă pentru a crea creștere aici în Europa. Acesta este motivul pentru care vom propune o Uniune Europeană a Economiilor și Investițiilor. Start-up-urile europene nu ar trebui să se uite la SUA sau Asia pentru a-și finanța expansiunea.

UPDATE

Ursula îl atacă pe Orbán

Aplauze îndelungi ale sălii primește Ursula von der Leyen în momentul în care îl acuză pe Victor Orbán că a plecat într-o „misiune pentru pace”, fără acordul UE și pentru vizita la Moscova, urmată de atacul Federației Ruse asupra spitalului de copii din Ucraina.

În urmă cu două săptămâni, un prim-ministru al UE a mers la Moscova. Această așa-zisă misiune de pace nu a fost altceva decât o misiune de liniște. Doar două zile mai târziu, avioanele lui Putin și-au îndreptat rachetele către un spital de copii și o maternitate din Kiev.

Cu toții am văzut imagini cu copii plini de sânge și cu mame care încearcă să aducă în siguranță tinerii pacienți cu cancer. Acea grevă nu a fost o greșeală. A fost un mesaj. Un mesaj înfiorător de la Kremlin pentru noi toți.

Aceasta spune că răspunsul UE trebuie să fie unul clar: Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât poporul Ucrainei. O pace dreaptă și de durată. Pentru o țară liberă și independentă. Și Europa va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

UPDATE

Ursula von der Leyen cere votul de încredere

Șefa Comisiei susține discursul de candidat în fața celor 720 de europarlamentari. Von der Leyen își expune viziunea proprie pentru o „Europă puternică”. „Prima prioritate este prosperitatea și competitivitatea”, le spune von der Leyen eurodeputaților. „Avem nevoie de mai puțină birocrație”.

Nu voi lăsa niciodată ca polarizarea extremă a societăților noastre să fie acceptată. Nu voi accepta niciodată ca demagogii și extremiștii să distrugă modul nostru de viață european. Și sunt astăzi aici gata să conduc lupta cu toate forțele democratice din această casă, spune von der Leyen.

Ursula von der Leyen promite reducerea facturilor la energie.

Nu voi uita cum Putin ne-a șantajat prin tăierea aprovizionărilor cu energie. Era dependenței de energiile fosile rusești s-a terminat, odată pentru totdeauna.

În discursul său, von der Leyen spune apăsat: „Destinul Europei depinde de ceea ce vom face în continuare”.

În mandatul său de cinci ani, von der Leyen UE a trecut printr-o serie de crize: ieșirea Marii Britanii din UE, pandemia de COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE

Negrescu și Mureșan iau cuvântul la dezbateri

În timpul dezbaterilor, vor adresa câteva cuvinte de la tribună și doi europarlamentari români: Victor Negrescu și Siegfried Mureșan.

După discursul de candidat al Ursulei von der Leyen, urmează cuvântările șefilor de grupuri politice: Manfred WEBER (PPE), Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D), Jordan BARDELLA (PfE).

Dezbaterile se încheie cu o nouă adresare a Ursulei von der Leyen.

UPDATE

Cine nu o susține pe Von der Leyen: votul secret complică lucrurile

Von der Leyen se apropie de un vot complicat. Sprijinul PPE, S&D și Renew ar trebui să îi asigure voturile necesare pentru un nou mandat.

Însă, votul secret poate complica lucrurile pentru șefa Comisiei.

Mai mulți europarlamentari irlandezi aparținând partidelor centriste au declarat că vor vota împotriva nominalizării doamnei von der Leyen din cauza poziției sale față de războiul din Gaza, anunță BBC.

Unii europarlamentari francezi care aparțin grupului PPE al doamnei von der Leyen au spus, de asemenea, că nu o vor sprijini, conform sursei citate.

Republicanii din Franța și europarlamentarii liberali germani și-au exprimat până acum reticența, iar Joachim Streit, membru al liberalilor Freie Wähler, nu va vota nici în favoarea ei.

„Nu este transparentă”, a spus europarlamentarul pentru Euractiv, deoarece nu și-a anunțat programul înainte de ziua votului. De asemenea, el nu sprijină politicile ei privind interzicerea motoarelor cu ardere, uniunea bancară sau Green Deal.

Tot Euractiv scrie că Ursula von der Leyen se confruntă cu opoziția europarlamentarilor cehi. Majoritatea europarlamentarilor cehi nu vor susține realegerea lui Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, în ciuda promisiunilor făcute în eforturile sale de a obține o majoritate.

Știrea inițială. 

Sesiunea Parlamentului European, de la Strasbourg, este programată pentru ora 10.00, ora României. Ursula von der Leyen va susține declarația de candidat la funcția de președinte al Comisiei în fața europarlamentarilor.

La ora 14.00, ora României, încep dezbaterile și votul pentru alegerea președintelui Comisiei Europene.

Dacă liderii UE i-au acordat un „sprijin larg” fostului ministru german al Apărării pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen are misiunea de a-i convinge și pe europarlamentari.

Von der Leyen se pregătește de ceva vreme pentru un nou mandat. Însă, după scrutinul europarlamentar, care a plasat PPE pe primul loc detașat, a prins încredere și a început negocierile.

O analiză recentă a Euronews o dă câștigătoare pe șefa Comisiei, după ce ar fi atras voturile S&D și ale Renew, cu „un potențial de 401 de voturi”, de la cele trei grupuri.

„Pot fi surprize!”

Pentru a câștiga, Von der Leyen are nevoie de 361 de voturi. Reprezentanții PPE nu sunt atât de siguri, însă, pe o victorie, mai ales că votul este secret.

Teoretic câștigă. Practic, la vot secret va fi greu. Pot fi surprize!, a declarat un reprezentant PPE pentru Gândul.

Surse politice au transmis că taberele sunt împărțite cu o zi înaintea votului în cel mai mare grup politic, care a confirmat-o candidat pe Von der Leyen încă din luna martie.

Italienii din PPE nu o votează, sunt 9 oameni. Nici francezii din PPE nu o votează (n.r. 8 membri) și ceva nordici și polonezi. Asta doar din PPE, afirmă sursele politice pentru Gândul.

Asta înseamnă că vor lipsi minimum 40 de voturi din cele 188 drept unanimitate a grupului PPE.

Îi vor lipsi minim 40 de voturi din 188, cât e promis. Plus o parte din socialiști, care teoretic îi dau toți votul, plus partidul lui Macron din Renew. Nu va fi simplu deloc, completează pentru Gândul, sursele politice.

Nici socialiștii de la S&D nu ar înclina în unanimitate pentru Von der Leyen. „Alții sunt favoriții”, a transmis un reprezentant S&D, pentru Gândul.

Giorgia Meloni, nehotărâtă. Orbán, la cuțite cu Von der Leyen

La reuniunea informală a liderilor UE, din 28 iunie, Victor Orbán ar fi votat împotriva șefei Comisiei, iar Giorgia Meloni s-ar fi abținut.

Dacă votul unanim nu este sigur din partea PPE, S&D și Renew, Ursula von der Leyen are nevoie de sprijinul grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) pentru a-și asigura al doilea mandat.

După ce s-a abținut la Consiliul informal al liderilor UE, Meloni rămâne nehotărâtă.

Șefa Comisiei discută și negociază. Marți dimineață a avut o întâlnire de 50 de minute cu grupul parlamentar ECR, la care Frații lui Meloni din Italia ar fi cerut o schimbare radicală în abordarea UE față de Green Deal, informează Euronews. 

Politico scrie că Von der Leyen s-a confruntat, de asemenea, cu întrebări despre amenințările hibride din partea Rusiei și migrația ilegală. Când a părăsit sala, șefa Comisiei a descris discuția ca fiind „intensă”.

Nu este un mare secret… că va exista o scindare în grupul ECR, a declarat Roberts Zīle, un europarlamentar leton, care a spus că încă nu s-a hotărât cum să voteze.

Cea mai mare diviziune din ECR ar putea fi între polonezi, care sunt neclintiți împotriva Ursulei von der Leyen, și italieni, care ar putea vota pentru.

Românii din ECR, cei 6 europarlamentari AUR, au mandat de la George Simion să nu o voteze pe Ursula von der Leyen.

Victor Orbán e la cuțite cu Ursula von der Leyen, iar Patrioții pentru Europa vor merge pe linia liderului de la Budapesta. După escapadele „de pace” la Beijing, Moscova și Mar-a-Lago ale lui Orbán, Von der Leyen a primit o solicitare de anulare a dreptului de vot al Ungariei.

Într-o scrisoare obținută de POLITICO, 63 de europarlamentari s-au adresat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului European, Charles Michel, și șefului Parlamentului European, Roberta Metsola, spunând că premierul ungar Viktor Orbán „a provocat deja daune semnificative prin exploatarea și abuzul de rolul Președinției Consiliului”.

Mai mult decât atât, Ursula von der Leyen a decis să boicoteze reuniunile informale ale Consiliului UE „în lumina evoluțiilor recente care marchează începutul președinției ungare”.

Asta este în prezent. În 2019, însă, Von der Leyen a ajuns în fruntea Comisiei și cu voturile lui Orbán.

La vremea aceea, premierul ungar a ieșit euforic după ce s-a întâlnit pentru prima dată la Bruxelles cu președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen.

Pe 1 august 2019, premierul ungar declara că sprijinirea fostului ministru german al apărării pentru această funcție a fost „o decizie bună”.

Cu un cap ungur și un ochi maghiar privind o doamnă germană, pot spune publicului maghiar că o doamnă serioasă a devenit președintele Comisiei Europene, declara Orbán, citat de Politico.

O lovitură cu o zi înaintea votului

Von der Leyen nu a fost ajutată de decizia Tribunalului Uniunii Europene de miercuri pe tema lipsei de transparență a Comisiei în privința contractelor pentru achiziția vaccinurilor COVID.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că Executivul nu a acordat publicului „acces suficient de larg” la contractele de vaccin împotriva Covid-19 și a constatat nereguli în justificarea redactării unor părți din documente, informează Politico.

Conform sursei citate, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că Executivul condus de Ursula von der Leyen „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina de fapt interesele comerciale ale acestor întreprinderi”.

De asemenea, Curtea a stabilit că decizia Comisiei de a redacta secțiuni din acorduri conține „nereguli”. Citește mai multe aici. 

Totul a plecat de la europarlamentari ai Verzilor, care au depus cereri de acces la contracte de vaccin COVID-19 în 2021, negociate de Comisie, în încercarea de a înțelege termenii și condițiile acordurilor, intermediate de executivul UE.

Atenția s-a îndreptat asupra schimbului de mesaje între șefa Executivului de la Bruxelles și Albert Bourla, CEO Pfizer, cu intenția de a afla mai multe detalii despre cum au fost intermediate contractele.

Până acum, grupul Verzilor nu a anunțat public o decizie privind susținerea șefei Comisiei pentru un nou mandat.

Europarlamentarul român, Nicu Ștefănuță, membru al grupului Verzilor, a declarat pentru Gândul că o va vota pe Von der Leyen.

Cred că Ursula von der Leyen are șanse mari. Da, noi o susținem pentru că vrem să fim parte a guvernării europene. Atunci, lucrul acesta trece prin susținerea președintei Comisiei. Sperăm să avem și noi (n.r. grupul Verzilor) un comisar, în noua Comisie Europeană, a declarat Ștefănuță.

Reamintim că în 2019, Ursula von der Leyen a fost aleasă președinte al Comisiei Europene, pe 16 iulie, cu 383 de voturi pentru din 733 exprimate și a preluat mandatul pe 1 noiembrie. Alegerea a avut loc prin vot secret pe hârtie.

Dacă va câștiga, se așteaptă ca Von der Leyen să-și anunțe programul pentru următorul executiv al UE într-un discurs la Parlamentul European de la Strasbourg, pe 18 iulie.

CITEȘTE ȘI:

Ore DECISIVE pentru șefia Comisiei Europene. Ce jocuri se fac împotriva Ursulei von der Leyen cu o zi înaintea votului / „Pot fi SURPRIZE!”

PROCEDURA de alegere a comisarilor europeni. Cine ar putea prinde un post de COMISAR din partea României / „Victor Negrescu ar fi bun pentru educație”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Casa Satanei e aici la Bruxelles!”, Șoșoacă, scoasă cu forța din sala Parlamentului European
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Bianca Drăgușanu, adusă de polițiștii la audieri!
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost...
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
O familie de români din Suedia se luptă pentru a-și recupera cele două fete. Sara...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de...
Oana Roman i-a deschis proces penal fostului soț, acuzându-l de abandon de familie. Ce a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
Johnny Depp, îndrăgostit de o tânără cu 33 de ani mai mică. Cine este noua...
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
A fost găsită bacteria intestinală care ar putea opri dependența de mâncare