Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, rețeaua de energie electrică din țară a cedat în anumite locuri. Însă, operatorii de distribuție sunt obligați să ofere compensații clienților dacă există întreruperi frecvente de energie electrică.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o ședință cu toți producătorii din țară în condițiile în care consumul a crescut enorm.
Din cauza caniculei, rețeaua de energie electrică din România a cedat în unele zone. Deși unele întreruperi au fost planificate, au existat și întreruperi accidentale. Din cauza consumului record înregistrat în ultimele zile, autoritățile au suplimentat producția prin pornirea unor grupuri de la Ișalnița, Paroșeni și CET București Sud. Această măsură dorește să scadă cât mai mult importul de energie de pe piețele externe. România are printre cele mai mari tarife din Europa.
Cât despre capacitatea rețelei de a furniza consumatorilor energie electrică în perioadele de vârf, Ministrul Energiei a afirmat:
„Nu există motive pentru a ne teme de pene de curent generalizate, nu sunt motive de panică, există avarii locale.”
Potrivit unui ordin al autorităților din domeniul energiei, în caz de întreruperi frecvente, operatorii de distribuție sunt obligați să ofere compensații clienților.
Potrivit ANRE, se acordă compensații inclusiv pentru întreruperile scurte, între 3 secunde și 3 minute. Pentru fiecare depășire, sumele diferă în funcție de tipul rețelei electrice. De pildă, pentru rețelele de înaltă tensiune sunt prevăzute valori care ajung la 300 de lei pentru 10 întreruperi pe an. Pentru rețelele de tensiune medie și joasă, compensațiile sunt între 5 și 10 lei la peste 10 întreruperi pe săptămână. Aceste sume se scad din factura la energie, fără o cerere din partea clienților.
Pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, operatorii au la dispoziție 6 ore pentru mediul urban, 4 ore pentru reședințele de județ și 12 ore pentru mediul rural, în condiții normale de vreme.
Se pot cere și despăgubiri distribuitorului de energie dacă există probleme cu electrocasnicele din casă din cauza fluctuațiilor de tensiune.
Autoritățile vor să implementeze un sistem de tarife diferențiate pentru a recompensa consumatorii dispuși să utilizeze mai responsabil energia electrică.
Sursa: ProTv
Sursă foto: Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Cât costă o INSULĂ în Grecia? Țara scoate la vânzare zeci de insule anual
Un nou trend în turism, numit „COOLCATION”, îi cucerește pe români
Aproape jumătate dintre FEMEILE din România nu au carte de muncă
Se împlinesc 25 de ani de la cea mai PLOIOASĂ zi din istoria României