Operațiunile „Anron” și „Jenin”. Shir Peled, ex-agent israelian sub acoperire în Gaza, dezvăluiri despre INFILTRĂRILE în teritoriul controlat de Hamas

Operațiunile „Anron” și „Jenin”. Shir Peled, ex-agent israelian sub acoperire în Gaza, dezvăluiri despre INFILTRĂRILE în teritoriul controlat de Hamas
Publicat: 18/07/2024, 13:59
Actualizat: 18/07/2024, 14:01

Comandourile israeliene care au salvat patru ostatici din Fâșia Gaza au condus o camioane albe – unul afișând o reclamă la săpun, celălalt purtând o saltea și mobilier pe acoperiș. Agenții israelieni erau înarmați, dar principala lor armă au fost deghizarea și munca sub acoperire, infiltrându-se într-o fortăreață Hamas considerată inexpugnabilă.

Misiunea de salvare de la începutul lunii iunie a devenit cel mai proeminent exemplu al celebrelor unități sub acoperire ale Israelului pe câmpul de luptă din Fâșia Gaza, notează The Wall Street Journal, o incursiune periculoasă într-un teritoriu ostil etichetat drept „impenetrabil” nu cu multă vreme în urmă.

„Fundația” acestor acțiuni sub acoperire este reprezentată de un set de abilități pe care serviciile de securitate israeliene l-au perfecționat de zeci de ani în Cisiordania, cu agenți cunoscuți sub numele de „mista’arvim”o poreclă ebraică împrumută dintr-un termen arab pentru oamenii „pătrunși” în cultura arabă.

„Slujba noastră ca luptători sub acoperire este să venim mereu cu noi metode tactice”

Shir Peled, ex-agentă israeliană implicată în lupta contra terorismului a vorbit despre operațiunile sub acoperire ale Israelului în Gaza și în Cisiordania, în special despre operațiunea „Arnon”, care a avut ca rezultat salvarea a patru ostatici deținuți de Hamas, dar și despre raidul sub acoperire efectuat la spitalul din Jenin, în luna ianuarie a acestui an.

Peled este una dintre primele femei ofițeri care a lucrat cu Yamas, o unitate specializată din cadrul Poliției de Frontieră israeliană .

„Slujba noastră ca luptători sub acoperire este să venim mereu cu noi metode tactice de a lupta și de a ne amesteca în mulțime din câmpul tactic vizat”, a spus Peled, potrivit sursei citate.

Mista’arvim este numele folosit uneori pentru anumite unități din IDF, poliția de frontieră israeliană și poliția israeliană care se amestecă în populațiile arabe locale pentru a opera sub acoperire în timp ce colectează informații sau desfășoară operațiuni de aplicare a legii, salvare a ostaticilor și operațiuni de combatere a terorismului, notează The Wall Street Journal.

„Nu este suficient să găsești vehiculul potrivit, dar trebuie să-l ascunzi astfel încât să funcționeze în acest teritoriu specific”

Cele două operațiuni principale sub acoperire despre care Peled a discutat în timpul interviului au fost operațiunea de salvare a ostaticilor, intitulată Operațiunea Arnon, în care Noa Argamani (25 de ani), Almog Meir (21 de ani), Andrey Kozlov (27 de ani) și Shlomi Ziv (40 de ani) au fost salvați din captivitate, precum și operațiunea sub acoperire dintr-un spital din Jenin, care a vizat o celulă teroristă și a dejucat un atac terorist de amploare care era deja planificat.

Israelul a refuzat să discute despre utilizarea vehiculelor civile în timpul operațiunii de salvare a ostaticilor. Totuși martorii oculari au spus că un camion civil a fost folosit pentru a transporta agenții în zona taberei de refugiați Nuseirat, unde a avut loc operațiunea. Peled a spus că vehiculele sunt precum costumele. „Nu este suficient să găsești vehiculul potrivit, dar trebuie să-l ascunzi astfel încât să funcționeze în acest teritoriu specific.”

Multe dintre operațiunile pe care Divizia 98 le desfășurase în centrul Gazei și în Nuseirat – de la mijlocul săptămânii precedente – au făcut parte dintr-o „momeală” elaborată pentru a-i face pe islamiștii Hamas să simtă că IDF-ul (Forțele de Apărare ale Israelului) ar fi în apropiere, însă soldații israelieni habar nu au unde sunt ostaticii. O astfel de „legendă” a permis forțelelor de securitate să organizeze, în secret, operațiunea de salvare.

Deși cei patru ostatici au fost salvați, au fost multe alte victime, inclusiv zeci de civili.

Operațiune sub acoperire în spitalul Jenin

În luna ianuarie a acestui an, forțele israeliene de combatere a terorismului au dejucat un atac terorist inspirat din cel care a avut loc în 7 octombrie. Agenții sub acoperire au vizat o celulă Hamas care se ascundea și planifica atacuri de la spitalul Ibn Sina din Jenin, Cisiordania.

Teroristul Hamas Mohammad Jalamna a fost ucis în timpul operațiunii declanșate de forțele israeliene, împreună cu alți doi teroriști care s-au ascuns, împreună cu el, în spitalul din Jenin.

Jalamna, un rezident al lagărului de refugiați Jenin, a fost în comunicații directe cu conducerea Hamas din străinătate și a fost responsabil pentru transferul de arme și muniție către teroriștii Hamas din Cisiordania pentru atacurile împotriva israelienilor.

Forțele israeliene au intrat în spital îmbrăcate în medici, pacienți și asistente arabe, așa cs-a putut vedea în imaginile CCTV distribuite pe rețelele de socializare. Peled a spus în timpul interviului că „accesoriile folosite în operațiunea sub acoperire erau esențiale pentru deghizare, respectivun scaun cu rotile pe care îl transporta un agent”.   

Peled a spus, totuși, că această operațiune de la spitalul din Jenin a fost neobișnuită, „deoarece de obicei nu se intră în interiorul clădirilor decât dacă este absolut necesar”. 

Sursa foto – The Jerusalem Post/Poliția israeliană


Citește și:

S-a grăbit IDF când a anunțat lovitura fatală dată liderului Hamas Mohammed Deif? „Ridică o PROBLEMĂ, deși locația era monitorizată de câteva luni”

Rusia continuă ȘANTAJUL NUCLEAR. Racheta Burevestnik, super-torpila Poseidon și regretele lui Putin: „Amenințările au devenit rutină la Kremlin”

TRAGEDIA „MH 17”. La 10 ani de la doborârea aeronavei Malaysia Airlines, rudele victimelor așteaptă răspunsuri: „Încă luptăm pentru dreptate”

FÂȘIA GAZA. Motivul pentru care HAMAS nu se va preda niciodată: „Yahya Sinwar este diavolul întrupat, dar nu este cu totul nebun”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Casa Satanei e aici la Bruxelles!”, Șoșoacă, scoasă cu forța din sala Parlamentului European
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Dentista din Brăila ucisă în cabinet s-a luptat cu agresorul ei. Ce s-a descoperit la...
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
2.000 de joburi disponibile pentru români în străinătate. Cel mai mare salariu: 6.500 de euro...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Tu vezi ursul din imagine? Acesta se ascunde extrem de bine în pădure. Iată iluzia...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Insula Iubirii, sezonul 8. Cum arăta ispita Marcel Andrei fără tatuaje și barbă. Bărbatul era...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Cine este Kai Trump, nepoata lui Donald Trump care a dezvăluit o latură neașteptată a...
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
Un nou experiment sugerează că suntem singura civilizație inteligentă din galaxie