Controverse la numirea noilor administratori ai Companiei Naționale Aeroporturi București. Ce reclamă Fondul Proprietatea, acționar minoritar

Controverse la numirea noilor administratori ai Companiei Naționale Aeroporturi București. Ce reclamă Fondul Proprietatea, acționar minoritar
Publicat: 18/07/2024, 19:11

Procesul de selecţie a Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) – care administrează cea mai mare aerogară din țară, Otopeni, și Băneasa -este criticat de Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar la CNAB, care reclamă, printr-un comunicat de presă transmis cu o zi înainte de ședința Adunării Generale a Acționarilor, că aceasta nu a respectat prevederile legislaţiei privind guvernanţa corporativă şi nu a identificat candidaţi potriviţi.

Oficialii FP solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin comunicatul transmis joi, să nu aprobe – conform ordinii de zi a ședinței de vineri a AGA – numirea membrilor Consiliului de Administraţie al CNAB pentru un mandat de patru ani şi să iniţieze urgent un nou proces de selecţie corect şi transparent.

Problemele identificate de FP

Fondul Proprietatea a transmis joi că își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care a fost realizată selecția Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) pentru un mandat de patru ani de către acționarul majoritar, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

„Din punctul de vedere al Fondului, procesul de selecție nu a respectat prevederile legislației privind guvernanța corporativă și nu a identificat candidați potriviți. Acționarii sunt așteptați să voteze numirea candidaților selectați la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), programată pe 19 iulie 2024”, se arată în comunicatul Fondului.

Potrivit sursei citate, Fondul a identificat până în acest moment mai multe probleme legate de procesul de selecție:

  • Procesul de selecție s-a desfășurat într-un mod netransparent și fără respectarea termenelor legale, întrucât decizia de reluare a procesului de selecție a fost luată cu mai mult de doi ani în urmă, iar acesta ar fi trebuit finalizat în 150 de zile, conform cerințelor legale.
  • De asemenea, Fondul a constatat că majoritatea candidaților de pe lista comunicată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în discuțiile premergătoare acestei AGA nu sunt independenți, întrucât 5 din cele 7 nominalizări par a fi angajați ai instituțiilor publice, în loc de maximum 2, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011. De asemenea, nu există candidați cu experiență în audit financiar, încălcându-se astfel o altă prevedere legală.
  • Chiar dacă acționarii sunt convocați să numească membrii consiliului de administrație mâine, lista finală a propunerilor din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii este încă necunoscută, în ciuda obligațiilor clare de transparență impuse de legislația privind guvernanța corporativă.

„Suntem profund îngrijorați de implementarea guvernanței corporative la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), având în vedere nerespectarea legii în procesul de selecție a Consiliului de Administrație. În ciuda importanței critice a CNAB pentru infrastructura de transport a României, procesul nu a respectat prevederile legale cheie, cum ar fi limitarea numărului de funcționari publici și includerea unui candidat cu experiență în audit financiar. Am comunicat deja aceste deficiențe altor părți interesate de companie și de procesul de selecție, subliniind că este esențial să avem un Consiliu de Administrație competent și credibil pentru a asigura un viitor sustenabil și de succes pentru CNAB. Fondul Proprietatea solicită autorităților competente să analizeze acest proces pentru a asigura conformitatea cu legea și pentru a proteja interesele tuturor părților implicate”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea.

Astfel, Fondul Proprietatea solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să nu aprobe numirea membrilor Consiliului de Administrație al CNAB pentru un mandat de patru ani și să inițieze urgent un nou proces de selecție corect și transparent pentru întregul Consiliu de Administrație.

„În opinia noastră, având în vedere profilul companiei și importanța acesteia pentru țară, procesul de selecție trebuie să furnizeze candidați care, prin experiența profesională și reputația lor, să ofere un nivel minim de asigurare a unui tratament corect al tuturor părților interesate, inclusiv Fondul Proprietatea”, se arată în comunicatul transmis.

Care e procedura de selecție

Din informațiile Gândul, procedura de selecție pentru administratorii CNAB s a desfășurat în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice în forma nemodificată până la apariția modificării după aprobarea Legea nr. 187 din 28 iunie 2023. Odată cu apariția modificarilor survenite prin aprobarea Legii 187 și operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), din 6 martie 202, apar și modificarile invocate de către Fondul Proprietatea.

Adunarea Generală a Acționarilor de la Compania Națională Aeroporturi București a fost convocată pentru vineri, ora 11. Detalii din convocator, aici.

CNAB este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de acționat majoritar, și Societatea Fondul Proprietatea S.A ca acționar minoritar, cu 20% din capitalul social.

Anunţul de recrutare pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi București s.a. a fost publicat la începutul lunii august a anului trecut, conform documentelor publicate de companie.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și expertul său în recrutare S.C. Pluri Consultants România S.R.L. anunţă declanşarea procedurii de recrutare și selecție de candidaţi pentru nominalizarea în vederea numirii membrilor Consiliului de Administraţie ai COMPANIEI NAŢIONALE AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A.. Procesul de recrutare și selecţie are ca scop identificarea, recrutarea și selectarea celor mai potriviți 6 candidați pentru ocuparea postului de membru în Consiliul de Administrație la COMPANIA NAŢIONALA AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A.. Acest proces de recrutare și selecție se derulează în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea  nr. 111/2016 și H.G. nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi  din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare,  precum și cu cele ale Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, de arată în documentul care detaliază procesul de recrutare și selecție.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar