Viktor Orban explică, în 10 pași, care este „misiunea sa de PACE” / Cum justifică vizitele în Rusia, China și Turcia și ce spune despre Donald Trump

Viktor Orban explică, în 10 pași, care este „misiunea sa de PACE” / Cum justifică vizitele în Rusia, China și Turcia și ce spune despre Donald Trump
Publicat: 19/07/2024, 09:29

Premierul ungar Viktor Orbán a dat publicităţii un rezumat al vizitelor sale recente la liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei, precum şi la fostul preşedinte american Donald Trump, împreună cu o serie de recomandări.

Raportul cu recomandări a fost transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel. Documentul are în total zece puncte.

Orban atenționează că „intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat” și se arată convins că Trump va câștiga alegerile în SUA și va avea puterea să influențeze politica de raportare a UE la războiul din Ucraina.

Raportul lui Viktor Orban legat de vizitele pe care le-a făcut liderilor Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei

„Stimate domnule PREŞEDINTE!

Mai jos este o evaluare sumară a discuțiilor mele cu liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei și Turciei, precum și cu președintele Donald J. Trump, împreună cu câteva sugestii de luat în considerare.

1. Este o observație generală că intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat.

2. Am văzut personal că părțile în conflict sunt hotărâte să se implice și mai profund în conflict și niciuna dintre ele nu dorește să inițieze o încetare a focului sau discuții de pace. Prin urmare, putem presupune că tensiunile nu vor scădea și părțile nu vor începe să caute o ieșire din conflict, fără o intervenție externă semnificativă.

3. Trei actori globali pot influența evoluțiile: Uniunea Europeană, Statele Unite și China. De asemenea, trebuie să considerăm Turcia ca un actor regional important, ca singurul mediator de succes între Ucraina și Rusia de la izbucnirea ostilităților în 2022.

4. China își continuă politica, care este menționată și în documentele internaționale, care solicită încetarea focului și negocieri de pace. Cu toate acestea, China va avea un rol mai activ doar dacă șansele sale de succes sunt aproape sigure. Potrivit evaluării lor, acest lucru nu există în prezent.

5. În ceea ce privește Statele Unite, am văzut în cadrul summitului NATO și în discuțiile mele cu președintele Trump că Statele Unite sunt în prezent foarte preocupate de campania prezidențială. Titularul face tot posibilul pentru a rămâne în cursă. Este clar că nu poate schimba actuala politică pro-război a SUA, așa că nu se poate aștepta să înceapă o nouă politică. După cum am văzut de multe ori în ultimii ani, în aceste situații birocrația fără lideri politici continuă pe calea anterioară.

6. În timpul discuției cu președintele Trump, am ajuns la concluzia că politica externă joacă doar un rol mic în campania sa, care este dominată de problemele interne. Prin urmare, nu ne putem aștepta la o inițiativă de pace de la el până la alegeri. Totuși, pot spune cu siguranță că la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aștepta până la instaurarea sa, ci va fi imediat gata să acționeze ca mediator de pace. Are planuri detaliate și bine întemeiate în acest sens.

7. Cred cu tărie că, în rezultatul probabil al victoriei președintelui Trump, raportul sarcinilor financiare dintre SUA și UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar pentru Ucraina.

8. Strategia noastră europeană în numele unității transatlantice a copiat politica pro-război a SUA. Până acum, nu am avut nicio strategie europeană suverană și independentă sau un plan politic de acțiune. Sugerez să discutăm dacă este rezonabil să continuăm această politică în viitor. În situația actuală, putem găsi o oportunitate bazată pe baze morale și raționale puternice de a începe un nou capitol în politica noastră. În acest nou capitol ar putea fi depuse eforturi pentru reducerea tensiunilor și/sau crearea condițiilor pentru o încetare temporară a focului și/sau începerea discuțiilor de pace.

9. Propun să inițiem o dezbatere asupra următoarelor propuneri:

a. o inițiativă de a purta discuții politice la nivel înalt cu China privind modalitățile următoarei conferințe de pace;

b. menținând în același timp relațiile politice actuale la nivel înalt cu Ucraina, redeschiderea liniilor diplomatice directe de comunicare cu Rusia și reabilitarea acestor relații directe în comunicațiile noastre politice;

c. lansarea unei ofensive politice concertate față de Sudul Global, a cărui bunăvoință am pierdut-o în scăderea poziției noastre față de războiul din Ucraina, ducând la izolarea globală a comunității transatlantice.

10. Sper că rapoartele și propunerile mele se pot dovedi a fi o contribuție utilă la orice propuneri și inițiative pe care le puteți prezenta liderilor UE la momentul potrivit și într-o formă adecvată”, se arată în raportul transmis de Viktor Orban, citat de G4Media.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vasile Bănescu, după ”show-ul” făcut de Șoșoacă: Icoana nu face politică, nu protestează, nu validează...
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
VIDEO. Violențe între români și polițiști în Anglia. „Să vină mascații de la București, că...
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Cum arată Oana Roman în costum de baie la 48 ani: abia dacă o mai...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Aplicația ce detectează radarele mobile ale Poliției. Cum activezi funcția?
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
Un experiment răspunde DEFINITIV: Suntem SINGURI în Univers?
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Insula Iubirii, sezonul 8. Reacția lui Robert Braia după ce s-a scris că i s-a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele...
Victimele unei escrocherii! Un cuplu de români a trăit un adevărat coșmar în Grecia: "Ne-a...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Umbrele se pot „mișca” mai rapid decât lumina. Sau nu?