Continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici, aprobată de acționarii Nuclearelectrica. Câtă energie ar urma să producă Centrala de la Doicești

Continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici, aprobată de acționarii Nuclearelectrica. Câtă energie ar urma să producă Centrala de la Doicești
Sursa foto: Nuclearelectrica
Publicat: 19/07/2024, 18:29

Proiectul centralei nucleare de la Doicești, cu șase reactoare modulare mici, va fi continuat, confirm hotărârii luate de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a companiei naționale Nuclearelectrica, din ședința de vineri. A fost a doua convocare a AGA cu acest punct pe ordinea de zi, după ce cea de joi nu a avut cvorum, și după ce acest subiect a fost amânat de la vot, în aprilie.

Acționarii Nuclearelectrica au aprobat, cu aproape 92,9% din voturile exprimate, aprobarea continuării Proiectului bazat pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici în baza documentației tip studiu de prefezabilitate revizia 1.1, conform informării oficiale a companiei transmisă Bursei de Valori București.

Compania este deținută de statul român, prim Ministerul Energiei, în proporție de 82,49%, și de acționari pesoane juridice – 12,75% și persoane fizice, 4,74%.

Nuclearelectrica este acționar majoritar în compania de proiect SMR, RoPower Nuclear, și compania privată Nova Power & Gas.

Traseul proiectului

În noiembrie 2020, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni  (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.

Ulterior, în aprilie 2022, NuScale a anunțat că încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor, compania coreeană Doosan Enerbility fiind aleasă pentru producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale.

Între timp, proiectul-pilot, din SUA, al NuScale a căzut, în noiembrie 2023, din cauza unor probleme de finanțare, lăsând astfel România în poziția de a fi primul stat din lume în care ar putea să fie amplasate aceste reactoare, la amplasamentul unei foste centrale de cărbune din Doicești, Dâmbovița, ales de compania de proiect, RoPower, înființată de Nuclearelectrica și compania privată Nova Power & Gas.

Ministerul Energiei a transmis anul trecut, ca și în prezent că România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.

În aprilie, președintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe, al Energiei, dar și oficiali ai productorului român de energie nucleară au vizitat complexul industrial Doosan Enerbility, companie coreeană care este principalul partener al americanilor de la NuScale pentru construcția reactoarelor modulare de mici dimensiuni care ar urma să fie instalate la viitoarea centrala de la Doicești.

Vizita la producătorul coreean venea la o săptămână după ce statul, prin Ministerul Energiei, acționar majoritar la Nuclearelectrica, amânase decizia cu privire la continuarea proiectului.

O durată de viață de peste 60 de ani

Centrala nucleară de la Doicești, un proiect cu șase module și o putere instalată de 462 MW (aproximativ o treime din producția de la Cernavodă), se estimează că va asigura aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Viitoarea centrală SMR de la Doicești se află în perioada de tranziție dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este așteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe. Investiția poate acționa ca un magnet pentru numeroase investiții și lucrări în zonă, atât în infrastructură cât și în sectorul industria, potrivit companiilor implicate în proiect.

Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050, arată informațiile oficiale.

Compania națională Nuclearelectrica SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, cu două unități nucleare CANDU, unde produce peste 20% din producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România. Fiecare unitate are o putere instalatî de producție de 700 MW..

Citiți și:

România ar putea avea primele mini-reactoare nucleare americane din lume după ce proiectul din SUA a picat. Reacția Ministerului Energiei și a RoPower

Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa